Isarescu: Confuzia generata de criza din Cipru, esecul de comunicare al BNR

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 19:14
2173 citiri
Isarescu: Confuzia generata de criza din Cipru, esecul de comunicare al BNR
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

Confuzia care s-a produs, odata cu criza din Cipru, in jurul statutului bancilor straine din Romania si a reglementarilor in privinta garantarii depozitelor detinute de acestea, poate fi considerat si un "esec de comunicare al Bancii Nationale a Romaniei", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

"De fiecare data cand am zis banci romanesti cu capital strain insemna ca sunt inregistrate si reglementate in Romania, iar bancile straine, in alta parte. Poate fi considerat si acesta un esec de comunicare al BNR. Nu am gasit cuvantul potrivit", a spus Isarescu. Mai exact, guvernatorul a dorit sa sublinieze autoritatea limitata a BNR in cazul sucursalelor bancilor straine din Romania, dar si riscurile la care se supun clientii care constituie depozite mai mari decat suma garantata de stat.

"Depozitele sunt garantate pana la 100.000 de euro. Punct. Dupa 100.000 de euro nu mai sunt garantate", a adaugat Isarescu.

Depozitele clientilor Bank of Cyprus Romania, care depasesc valoarea garantata prin lege, ar putea fi afectate, in situatia in care nu se va ajunge la o intelegere cu un cumparator pentru preluarea sucursalei cipriote din Romania.

Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc (circa 600 milioane de euro), iar fiind o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, garantarea depozitelor de pana la 100.000 de euro este asigurata prin schema de garantare din tara de origine, adica din Cipru. Depozitele constituite la banca se situeaza la aproximativ 200 de milioane de euro.

La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din Romania se bazeaza intr-o proportie majoritara pe finantarile de la banca-mama, care acopera, practic, doua treimi din pasiv.

Bank of Cyprus Romania ramane inchisa inca doua saptamani

Activitatea Bank of Cyprus Romania ramane suspendata inca doua saptamani, in contextul in care incep negocierile cu posibilii cumparatori. Initial, reprezentantii bancii au anuntat reluarea activitatii incepand cu luni, 8 aprilie.

"In conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezolutia institutiilor de credit si a altor institutii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusa in procedura de rezolutie (restructurare si reorganizare). Masurile de reorganizare ordonata a BoC sunt aplicate potrivit art.33 (alin.1) din Legea bancara din Cipru si Directivei nr.2001/24/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 4 aprilie 2001", se mai spune in comunicat.

#criza Cipru BNR, #garantare depozite Cipru, #garantare depozite Isarescu , #Banci Romania