Ordonanta Teodorovici nu va fi nicicum modificata. Valcov acuza BNR de recordurile euro

Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 08:35
1388 citiri
Ordonanta Teodorovici nu va fi nicicum modificata. Valcov acuza BNR de recordurile euro
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ordonanta 114, supranumita Ordonanta Teodorovici, nu va fi abrogata si nici macar modificata, a anuntat consilierul pe probleme de economie al Guvernului, Darius Valcov, care nu a ratat ocazia pentru a lansa noi atacuri la adresa BNR.

Aceasta OUG s-a vrut o "corectie" pentru banci si firmele "care se lacomesc", sustine Valcov.

"Ordonanta 114 a facut o corectie. ROBOR probabil va ajunge in curand unde trebuie sa fie, sub 2%. Am luat in considerare tentativele de presiune ale bancilor, dar nu imi dau seama daca si BNR are o coada bagata, din nestiinta sau rea-vointa.

Sa vedem concret. Cand intra mai putin euro in tara, valoarea lui creste. Noi suntem in situatie inversa. Investitiile straine au fost mai mari, au intrat in tara mai multi euro. Au intrat 4,4 miliarde de euro fonduri europene. Iesirile au fost mai putine ca in 2017. Deficitul comercial nu are nicio diferenta in aceste luni fata de altele, media a fost aceeasi. De nicaieri vine. Ce poate Guvernul sa garanteze este ca e o problema de scurta reglata. Anul acesta se va regla", a declarat Valcov, duminica seara, intr-o emisiune la Antena3.

Cu aceasta ocazie, consilierul premierului a atacat din nou Banca Nationala, de data aceasta acuzand-o pentru recordurile negative inregistrate in aceasta luna de cursul euro.

"BNR este responsabila de fluctuatia cursului si e datoria ei. Romanii nu au fost stresati cand luau imprumuturi cu 7% dobanda si la depozite aveau 1%? Romanii nu au fost nervosi pe lacomia acestor banci care 30 de ani au dus-o bine in Romania? Trebuie taiata macaroana firmelor care se lacomesc. Acest proces nu s-a terminat. Nu dam inapoi. Ordonanta nu va fi abrogata sau modificata", a spus Valcov.

"Acest nivel al ROBOR, cand exista lichiditate, trebuie sa coboare. Au existat astfel de momente si in aceasta luna, dar din intamplare a venit cineva si le-a luat pe toti si ROBOR nu a scazut. BNR a venit si i-a luat. De ce a simtit nevoia sa intervina?", a mai acuzat Valcov.

Acesta a fost intrebat si despre posibilitatea ca Mugur Isarescu sa primeasca un nou mandat la conducerea BNR, avand in vedere ca actualul ii expira in 2019.

"Cred ca este bine ca fiecare sa se gandeasca la ce are de facut, la cariera lui, uneori e bine sa lasam locul si altora. Este parerea mea personala", a replicat Valcov.

Citeste detalii despre contrele dintre PSD si BNR din ultimele zile:

BNR explica picajul leului: E o problema serioasa de credibilitate legata de dobanda impusa de 2%. Nici a ...citeste mai departe despre "Ordonanta Teodorovici nu va fi nicicum modificata. Valcov acuza BNR de recordurile euro" pe Ziare.com

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Valcov OUG Teodorovici, #Valcov Isarescu BNR curs euro , #Stiri Finantare