Danila (BNR) Este posibil sa asistam la o scadere a creditarii in 2013

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 09:07
2073 citiri
Danila (BNR) Este posibil sa asistam la o scadere a creditarii in 2013

In Romania este posibil sa asistam la scaderea creditarii, in special pentru tranzactiile necesitand maturitati de peste doi ani, precum proiecte imobiliare sau lucrari de infrastructura, se arata intr-o analiza publicata pe site-ul BNR.

Bancile din Romania sunt in dezechilibru, chiar daca din punct de vedere al solvabilitatii si al provizionarii creditelor neperformante, se arata in studiul "Noul model de business al bancilor comerciale si provocarile lui" realizat de Nicolae Danila, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, postat, vineri, pe site-ul BNR.

Sursa citata arata ca principale dezechilibre ale bancilor din Romania sunt legate de maturitatea activelor si pasivelor, dar mai ales de structura pe valute a acestora.

"In principiu, ambele dezechilibre pot genera riscuri de natura lichiditatii pentru aceste banci. Acest aspect este cu atat mai important tinand cont de faptul ca in Romania bancile continua sa se bazeze pe depozitele de la populatie si de la companii ca principala sursa de finantare a activelor", se arata in document.

Modelul de business al bancilor, un alt factor de risc

Potrivit acestuia, un alt factor de risc pentru modelul de business al bancilor din Romania este acela ca bancile mama inca nu au operat modificari semnificative asupra fondurilor pe care le transfera catre fiicele lor de aici.

"Astfel, in perioada post-criza bancile mama din strainatate si-au redus cu 6% fondurile pe care le-au transferat bancilor din Romania. Pe aceasta zona, a surselor de finantare pentru bancile din Romania, vor aparea modificari majore pe masura ce prevederile internationale legate de normele de capital, lichiditate si supraveghere bancara unificata se vor implementa.

Astfel, nevoia de recapitalizare pentru bancile mama si necesitatea asigurarii unui risc de portofoliu mai mic, prin scurtarea maturitatilor activelor, va duce la diminuarea fondurilor transferabile catre bancile din Romania", se mai spune in document.

Acesta mai arata ca indeplinirea criteriilor de lichiditate prin pastrarea unei cantitati mai mari de cash (sau active extrem de lichide) la dispozitia bancilor mama se va traduce prin scaderea participarii bancilor din Romania la instrumentele de pe piata care sunt consumatoare de lichiditate.

"Supravegherea unificata va obliga multe banci mama sa isi restructureze activitatea entitatilor din Romania, sau in unele cazuri chiar sa le inchida", mai arata documentul.

Este posibil sa asistam la cresterea costului de creditare

De asemenea, se mai arata ca mai putem asista la cresterea costului creditarii, in special pentru debitorii cu risc crescut (firme mici si mijlocii, persoane fizice cu venituri mici si medii), iar organismele publice (Guvernul, Fondurile de Garantare si Bursa) ar trebui sa gandeasca alternative de finantare pentru firmele mici si mijlocii.

Acesta mai atrage atentia ca exista posibilitatea sa mai asistam si la inchiderea unor subsidiare detinute de grupuri bancare straine, cresterea dobanzilor oferite la depozitele pe termen lung (in special in cazul celor in valuta), diminuarea treptata a avantajelor oferite pentru conturile curente (si de economii) in lei si introducerea pe scara mai larga a serviciilor de self-banking pentru clientii bancilor mari.

"Avem in fata o majora problema structurala care cere actiune si solutii. In conditiile in care ne confruntam poate cu cea mai mare vulnerabilitate interna (pe care personal am semnalat-o de mai multe ori in ultimii 3 ani) si anume structura sistemului bancar", mai arata documentul.

#banci romania, #sistem bancar Romania Danila, #analiza Danila sistem bancar Romania , #Informatii bancare