Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu identifica un atac la democratie - Ne-am jucat cu macrostabilitatea

Isarescu identifica un atac la democratie - Ne-am jucat cu macrostabilitatea


Romania trebuie sa puna accent in urmatorii 10-20 de ani pe macrostabilitate, intrucat lipsa acesteia poate fi un atac chiar la democratie, dar si pe resursele interne, atat cele naturale, cat si forta de munca, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Avem doua nuante fata de trecut: trebuie sa punem accent pe stabilitate economica, am discutat cu oamenii de afaceri, toti vor stabilitate si incredere, sunt cuvintele cheie. (...) Al doilea accent este pe resursele interne, nu ma refer aici doar la resursele naturale, ci si la forta de munca", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul considera ca ar trebui pus accentul pe macrostabilitate, chiar daca acest termen pare erodat si multi s-au plictisit de el, intrucat acest obiectiv n-a fost dus niciodata pana la capat sau a fost incalcat in anumite momente.

"Accentul ar trebui sa fie exact pe macrostabilitate, pentru ca n-am dus-o niciodata la sfarsit sau daca am mers cu ea la un moment dat am considerat s-o incalcam, ne-am jucat prea mult cu ea in ultimii 20 de ani si ne-am creat probleme. Lipsa de macrostabilitate afecteaza democratia, asadar primul accent pentru viitor este niciun pas inapoi de la macrostabilitate in urmatorii 10-20 de ani. De altfel, nici nu exista crestere economica intr-un cadru instabil", a spus Isarescu.

Accentul privind resursele interne se refera la resurse naturale, forta de munca, dar si economisirile interne, care s-au refacut "in buna masura" comparativ cu anii '90.

Guvernatorul a precizat ca economisirile interne nu intra in conflict cu investitiile straine, ci sunt complementare.

Totodata, seful bancii centrale si-a exprimat regretul ca terenurile agricole nu sunt introduse "cum trebuie" in circuitul economic si financiar, nefiind luate in calcul ca garantii de catre banci pentru credite.

"Cred ca obiectivul principal al Romaniei pentru perioada urmatoare este o crestere economica moderata, echilibrata, sustenabila, o crestere economica care creeaza locuri de munca. (...) Fata de trecut, cuvantul sustenabilitate este esential, ne trebuie o crestere economica pe o perioada cat mai indelungata, o echilibrare a resurselor si politicilor. Daca acceleram cresterea economica in perioadele pre-electorale nu facem decat sa grabim declinul in perioadele post-electorale", a afirmat guvernatorul la dezbaterea "Mugur Isarescu si invitatii sai" organizata la BNR pe tema perspectivei economiei romanesti.

El apreciaza ca un dezechilibru major in ultimii 20 de ani s-a creat in privinta raportului intre pensionari si angajati, o solutie fiind cresterea numarului de contribuabili la bugetele de asigurari sociale.

Totodata, seful bancii centrale spune ca este dezirabil un ciclu lung de dezvoltare economica, cu cat mai putine declinuri, fiind de preferat o crestere economica de 4% pe termen mai lung, "daca atat poate economia", decat un avans de 7% pe o perioada de cativa ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1343 ori