Seful supravegherii BNR: Marfin poate onora orice solicitare si va avea lichiditate - Interviu

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:39
1705 citiri
Seful supravegherii BNR: Marfin poate onora orice solicitare si va avea lichiditate - Interviu

Directorul directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, sustine ca Marfin Bank Romania va putea onora orice solicitari de rambursare, dupa preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul inalt al solvabilitatii bancii va permite BNR sa-i asigure lichiditatea necesara.

Oficialul BNR a explicat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca desi tranzactia a fost finalizata, deponentii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia incepand de luni, intrucat angajatii Marfin Bank trebuie sa preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnaturi ale clientilor.

Cinteza a aratat ca pentru deponentii care doresc sa-si mentina depunerile pana la scadenta, se vor pastra termenii de dobanda negociati la constituire, iar depozitele vor fi remunerate si pentru perioada in care Bank of Cyprus a fost inchisa.

Prezentam integral interviul cu directorul general al Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza:

S-a tot dezbatut cu privire la raporturile dintre BNR si sucursala Bank of Cyprus. In ce masura cazul a reprezentat o problema pentru BNR?

Da. Legal era o problema a autoritatii de supraveghere din Cipru. Nu puteam insa ramane indiferenti fata de cei care aveau credite si depozite la aceasta sucursala. Era vorba de mesajul care s-ar fi transmis in piata, cu riscuri majore de afectare a increderii in banci si a stabilitatii sistemului bancar.

Spuneti, implicit, ca Banca Nationala a Romaniei s-a implicat in modul de solutionare a acestei probleme?

Incepand cu 30 martie am fost permanent in contact cu autoritatea de supraveghere din Cipru, cu Autoritatea Bancara Europeana, Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si FMI. Totul a decurs perfect.

Si in ce a constat rolul Bancii Nationale a Romaniei?

A fost o tranzactie comerciala intre doua banci. Din acest punct de vedere rolul nostru a fost, potrivit competentelor legale, doar de evaluare a impactului pe care il are transferul asupra situatiei prudentiale a Marfin Bank (Romania), fara a intra in latura pur comerciala a tranzactiei. Am fost consultati permanent asupra termenilor tranzactiei pentru a evalua impactul.

In final, s-a ajuns la o solutie care rezolva problema clientilor Bank of Cyprus si nu a afectat absolut deloc Marfin Bank Romania. Dimpotriva. Tranzactia prevede o majorare a capitalului acesteia cu 20 milioane euro. Indicatorul de solvabilitate va fi de peste doua ori mai mare decat minimul cerut de reglementare.

Si, totusi, de ce Marfin Bank ?

Simplu. Vanzarea catre o alta banca a esuat. Autoritatile din Cipru au inteles ca problemele Bank of Cyprus ar fi afectat puternic Marfin Bank, iar costurile pe care le-ar fi presupus sprijinirea acesteia ar fi fost mult mai mari decat "castigul" aplicarii masurii de "bail-in" asupra depozitelor la sucursala din Romania a Bank of Cyprus. S-a ajuns la solutia optima.

Ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi gasit aceasta solutie?

Ce s-a intamplat in Cipru.

Care sunt termenii tranzactiei, a fost si o vanzare de active?

Marfin Bank nu a platit niciun euro. A preluat obligatii de plata (depozitele clientilor), iar in contrapartida lichiditati substantiale si credite de buna calitate.

Dar Marfin Bank are tot capital din Cipru. Nu ramane o problema?

Intrebarea este fireasca. Si eu cred ca as reactiona la fel daca nu as cunoaste anumite lucruri. Si anume, Marfin Bank este o banca romaneasca, subliniez romaneasca, dar cu capital strain. Se supune reglementarilor si supravegherii Bancii Nationale a Romaniei. Mai presus de orice, reamintesc ca depozitele sunt garantate acum de Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania. Si, credeti-ma, cu un indicator de solvabilitate la nivelul celui pe care-l are acum Marfin Bank nu am nicio indoiala ca Banca Nationala a Romaniei va asigura acesteia, potrivit legii, lichiditatea necesara pentru a face fata oricaror solicitari.

De astazi clientii se pot prezenta la Marfin Bank?

Banca va functiona normal. Va fi deschisa. Nu cred insa ca vineri va putea face operatiuni pentru clientii preluati de la Bank of Cyprus. De ce? Trebuie preluate dosarele de la Bank of Cyprus. Ca sa faci operatiuni bancare trebuie sa ai in fata specimenul de semnatura al persoanelor care vor sa faca tranzactii. Cred ca luni 29 aprilie va fi sigur "deschis" si pentru cei preluati de la Bank of Cyprus.

Ne puteti spune toti termenii tranzactiei?

Nu, dar va asigur ca este o solutie optima.

In ce conditii de dobanda au fost preluate creditele si dobanzile?

Pana la maturitate se pastreaza dobanzile la depozite. La credite se pot negocia, ulterior, noi conditii. In toata aceasta perioada dobanzile se calculeaza normal, nu s-a intrerupt nimic.

Ce se va intampla cu Bank of Cyprus sucursala Romania?

Va continua sa functioneze. Nu cred ca va mai avea insa succes in a atrage depozite de la clienti. Va gestiona pentru o perioada creditele din sold.

Bank of Cyprus a anuntat ca au ramas totusi si conturi ale clientilor la aceasta banca?

Da, sunt conturi asociate unor credite acordate clientilor respectivi si asupra carora exista obligatii privind rambursarea creditelor.

Dar au ramas si multe credite?

Da. Doar o parte s-au transferat la Marfin Bank.

Dupa o luna de discutii si negocieri, cum vedeti acum toata aceasta perioada si modul in care s-a solutionat problema BoC?

A fost o experienta care ne-a aratat cat de importanta este comunicarea cu publicul si ca aceasta trebuie intensificata. Banca Nationala a Romaniei a vorbit tot timpul de banci romanesti cu capital strain si de banci straine. Mai grav e ca "analisti" care au lucrat in sistem sau care se pretind a fi atoatecunoscatori lanseaza mesaje alarmante care nu fac bine sistemului, alunga investitorii - cel mai grav lucru - si, cel putin pe mine, m-au convins ca sunt departe de intelegerea sensului exact al prevederilor legii si de ceea ce ar trebui ei sa fie.

In final, un gand de multumire partenerului de discutii din Banca Centrala a Republicii Cipru, domnul director Michalis Stylianou, Autoritatii Bancare Europene, Bancii Centrale Europene, expertilor Comisiei Europene si FMI, colegilor mei, domnului Sacuiu Mircea - director general adjunct la Bank of Cyprus Sucursala Bucuresti si domnilor Polydoros Ktorides, Georgios Athanasopulos si Stanescu Cornel, conducatori ai Marfin Bank, pentru profesionalismul, echilibrul si fair-play-ul manifestate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Marfin Bank Cinteza BNR, #depozite Marfin Bank, #depozite Bank of Cyprus , #Banci comerciale