Una calda, alta rece! Romania creste fenomenal, dar bancile evolueaza intr-un mediu ostil

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:17
4479 citiri
Una calda, alta rece! Romania creste fenomenal, dar bancile evolueaza intr-un mediu ostil
Foto: Ziare.com

Analistii Berenberg au vesti bune pentru Romania. Din punct de vedere economic, tara noastra creste precum Fat-Frumos, dar prezinta riscuri majore in sistemul bancar, obligat acum sa evolueze intr-un mediu ostil din cauza introducerii Legii Darii in Plata.

"Romania a fost vazuta ca tigrul economic al Europei de Est chiar si in deceniul trecut, cand gradul de crestere economica a fost de 6-8 procente. Conform calculelor noastre, rata de crestere economica pe urmatorii 2 ani va fi cea mai mare din Europa", anunta o analiza Berenberg semnata de Carsten Hesse si transmisa redactiei Business24 de catre BVB.

Eroi ai consumului

Economistii bancii germane se ghideaza, in special, dupa consumul masiv din sectorul retail, unde Romania este de asteptat sa inregistreze o crestere a vanzarilor de 17% comparativ cu anul trecut.

Insa, pe langa acest trend ascendent, Romania se bazeaza pe o serie de reforme initiate in ultimul an, o forta de munca ieftina (20% din media salariala la nivel european), dar bine pregatita, in special in domeniul IT, unde contorizeaza cel mai mare numar de programatori la nivel european, in raport cu populatia tarii.

Mai mult, la nivel regional, tara nostra poate joca rolul de magazin de alimente pentru Europa Centrala si de Est, dar si de centru energetic al zonei.

Plusurile evolutiei economice constante din ultimii ani se vad si prin prisma analizelor facute de agentiile de rating. Cu un grad de indatorare de doar 34%, Romania se dovedeste mult mai stabila decat vecinii sai: Cehia, Turcia sau Polonia.

In acelasi timp, nivelul creditelor neperformante a scazut substantial eliminand un risc care plana asupra sistemului bancar.

La fel, bursa din Bucuresti incepe sa devina atractiva, randamentul investitiilor in piata de capital fiind unul ridicat in anostul peisaj economic global, unde dobanzile negative sau de 0% au spulberat visele multor jucatori.

Mai mult, listarea unor noi societati cu capital majoritar de stat pe bursa de la Bucuresti ar putea impulsiona piata, mai ales ca unele din vedetele BVB au reusit sa ofere in ultimul an si randamente de 10% investitorilor.

Conform analistilor Berenberg, in urmatorii ani, MSCI si FTSE ar putea upgrada statutul de piata de capital al Romaniei de la "periferie" la "emergenta", fapt care va creste nivelul investitiilor straine in economia tarii.

Risc sistemic

In acelasi timp insa, viata bancherilor din Romania nu mai este una usoara, dupa aplicarea Legii Darii in Plata.

Chiar daca nivelul imprumuturilor acordate de banci este in crestere, noua lege privind incheierea creditelor imobiliare restante prin predarea locuintei catre creditor pune destule piedici in activitatea institutiilor de credit de pe piata interna.

Legi similare s-au pus in practica deja in Ungaria si Polonia, in general pentru creditele in valuta, lucru ca a generat turbulente in sectorul bancar din cele doua tari vecine.

In Romania, riscurile ar putea fi agravate de intentiile populiste ale unor politicieni care vor sa extinda prevederile legii si catre diverse categorii de clienti care beneficiaza de garantarea creditului de catre institutiile statului, asa cum se intampla in cadrul programului "Prima Casa".

Plafonul Legii Darii in Plata acopera sume de pana la 250.000 euro, reprezentand 99% din totalul creditelor imobiliare contractate in tara noastra.

Cu o piata imobiliara care evolueaza pe un trend ascendant, bancile risca sa piarda o suma importanta in cazul receptionarii directe a locuintelor care nu mai pot fi achitate.

BNR vorbeste deja de o suma de 8 miliarde lei care nu poate acoperita de catre banci in cazul deprecierii pietei si a proprietatilor cedate si pentru care a constituit provizioane in valoare de 5,2 miliarde lei, ceea ce reduce riscul sistemic la doar 2,8 miliarde de lei.

Cele mai expuse banci in segmentul creditelor imobiliare sunt BCR si BRD, cu cote de 23%, respectiv 15,5% din piata imprumuturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie economica Romania, #prognoza economica Romania Berenberg, #randamente piata capital Romania, #bursa de valori bucuresti , #Stiri Macroeconomie