Problemele economice ale Greciei au avut o consecinta indirecta foarte interesanta, conform unor cifre publicate de catre Bundestag, ca raspuns la o intrebare adresata de grupul parlamentar al Verzilor: Germania a castigat circa 2,9 miliarde de euro de pe urma crizei.
Aceste castiguri sunt, in parte, rezultat al programului de cumparare de obligatiuni grecesti demarat catre Banca Centrala Europeana. O parte din dobanzi a mers catre Bundesbank (banca centrala a Germaniei), care, la randul sau, a transferat profitul catre bugetele germane, relateaza agentia EFE.
Pana in 2017, Bundesbank a avut castiguri din dobanzi de 3,4 miliarde euro, din care au fost transferate MEDE (Mecanismul European de Stabilitate) si Greciei 527 milioane euro in 2013 si 387 milioane euro in 2014, ramanand astfel un profit de 2,5 miliarde euro.
La acestea se adauga 400 milioane euro dobanzi percepute pentru un credit al Bancii pentru Reconstructiei (KfW).
"In pofida legendelor care circula, Germania a scos un profit considerabil de pe urma crizei din Grecia. Este inacceptabil faptul ca Guvernul a consolidat bugetele germane cu profituri de pe urma crizei din Grecia," a spus purtatorul de cuvant pentru Finante al grupului parlamentar al Verzilor, Sven-Christian Kindler. mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 13:45
Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat, miercuri, majorarea plafonului liniei de finantare de urgenta (ELA) destinat bancilor grecesti, cu suma solicitata de autoritatile de la Atena, a declarat o sursa din mediul bancar, fara a preciza despre ce majorare este vorba.
Este pentru a cincea oara in ultimele opt zile, si a treia oara in ultimele trei zile, cand BCE majoreaza finantarea pentru bancile grecesti, in conditiile in care retragerile de depozite au crescut pana la aproape un miliard de euro pe zi.
Grecia, in continuare in impas: Nu a reusit sa ajunga la un acord cu creditorii sai
"Banca centrala a Greciei a obtinut aprobarea pentru majorarea ELA pe care a solicitat-o. Daca va fi necesar, consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou in urmatoarele 24 de ore", a declarat sursa.
Daca anterior BCE revizuia in fiecare saptamana finantarea de urgenta destinata bancilor grecesti, in ultima saptamana consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit sa se intalneasca aproape ...citeste mai departe despre "BCE a aprobat majorarea finantarii pentru bancile grecesti ceruta de Atena" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:33
Bancile vor ramane fara garantii pentru accesarea de noi credite in trei luni si jumatate, avand in vedere ritmul accelerat in care populatia retrage bani din conturi.
Calculele JP Morgan arata ca institutiile financiare elene au cheltuit deja in acest an 80 de miliarde de euro dintr-o transa de 108 miliarde de euro oferita de Banca Centrala Europeana (BCE) si de Banca Nationala a Greciei, arata Business Insider, care citeaza Reuters.
In consecinta, mai au la dispozitie doar 28 de miliarde de euro pentru garantarea obtinerii de noi credite.
Motivul il reprezinta retragerile masive din conturi.
De la inceputul anului, populatia a scos 21 de miliarde de euro, dintre care 17 miliarde de euro au fost retrase inaintea alegerilor parlamentare de la inceputul anului ...citeste mai departe despre "Incepe haosul in Grecia? Retragerile masive de bani din banci pun sistemul in pericol" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 21:21
Autoritatile elene au deschis un cont special in care persoanele care au cauzat prejudicii financiare statului, prin acte de coruptie sau evaziune, pot depune de bunavoie sumele datorate, iar oficialii de la Atena estimeaza ca guvernul ar putea incasa astfel pana la 1 miliard de euro.
"Am deschis un nou cont al guvernului elen la Banca Greciei. Banii furati depusi in acest cont vor fi ulterior investiti in infrastructura, ajutoare sociale, sanatate si educatie", a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finante Christos Staikouras, citat de portalul elen GreekReporter.
Guvernul spera ca presiunea asupra persoanelor care au datorii catre stat, precum cea exercitata in urma scandalului declansat de lista Lagarde, le va determina sa returneze banii.
Ce risca coruptii care aleg sa returneze banii furati
Cei care vor plati vor fi, totusi, trasi la raspundere pentru actiunile lor, fiind pasibili de amenzi si chiar pedepse cu inchisoarea.
Institutul Brookings din Washington a estimat ca guvernul elen a pierdut 20 de miliarde de euro anual in perioada 2005-2009 din cauza coruptiei.
Lista Lagarde contine aproximativ 2.000 de posibili evazionisti, posesori de conturi in strainatate, printre care persoane importante din Grecia. Lista poarta numele fostului ministru de Finante al Frantei Christine Lagarde, in prezent directorul executiv al FMI, care a transmis documentul autoritatilor elene in 2010 pentru a le ajuta sa combata evaziunea fiscala.
Publicul... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 15:56
Bancile grecesti vor fi nevoite sa-si reduca operatiunile in Europa de Sud-Est, in conditiile in care Directoratul general pentru competitivitate din cadrul Comisiei Europene a cerut managerilor sa nu mai transfere fonduri si lichiditati pentru a-si intari subsidiarele din tarile vecine, informeaza un articol aparut in publicatia greceasca Kathimerini.
Publicatia sustine ca desi aceasta va da o lovitura cresterii institutiilor financiare grecesti, totusi bancile elene vor reusi sa evite propunerile unor oficiali europeni care au cerut o retragere rapida a bancilor grecesti din Balcani. Sursele citate de Kathimerini au declarat ca bancile grecesti si Comisia Europeana au acceptat ca pana in 2017 bancile elene vor trebui sa-si reduca volumul operatiunilor de peste hotare, lucru care poate fi atins si fara vanzarea subsidiarelor.
Punctul de vedere al Bruxellesului este ca bancile care beneficiaza de sprijin de stat nu pot utiliza acesti bani pentru a-si sprijini activitatile din alte tari. De asemenea, Comisia a cerut ca bancile elene sa ia masuri mai decisive pentru vanzarea unor active, care sa le permita sa returneze fondurile publice pe care le-au primit.
Insa in conditiile actuale chiar daca bancile elene ar dori sa-si vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est pretul primit ar fi foarte mic astfel incat nu ar putea rambursa ajutoarele de stat.
In schimb, daca bancile grecesti isi mentin prezenta in Balcani, cresterea viitoare inregistrata de tarile vecine va... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 10:07
Troica creditorilor internationali ai Greciei, UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE), cere guvernului de la Atena sa se angajeze ca va vinde pana la sfarsitul lunii septembrie bancile care vor fi nationalizate in procesul de recapitalizare, afirma surse citate de cotidianul elen Kathimerini.
Autoritatile elene incearca sa evite fixarea unui termen limita pentru a dispune de mai multa flexibilitate. In cel mai rau caz, Atena vrea sa obtina o perioada de un an in care sa gaseasca cumparatori pentru banci.
Cele mai mari patru banci elene, National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, vor fi recapitalizate de Fondul pentru Stabilitate Financiara al Greciei in aceasta luna. Recapitalizarea, cu bani de la fondul de urgenta al zonei euro, este necesara dupa ce bancile au inregistrat pierderi foarte mari in urma participarii anul trecut la un program de stergere a unor datorii de peste 100 de miliarde de euro ale statului elen.
Pentru a nu intra sub controlul fondului de stat, bancile au nevoie ca investitori privati, actualii actionari sau unii noi sa subscrie cu 10% la noua emisiune de titluri derulata in scopul recapitalizarii.
Un punct dificil intre Grecia si creditorii internationali va fi pretul la care bancile vor fi vandute dupa ce vor intra sub controlul fondului de stat.
Pretul va fi considerabil mai mic decat costurile recapitalizarii, noteaza Kathimerini.
Acordul guvernului de la Atena cu creditorii internationali sugereaza ca... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 18:02
Guvernul elen a aprobat recapitalizarea cu un total de 18 miliarde euro a celor mai mari patru banci grecesti, National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha si Piraeus, iar un oficial de la Atena a declarat ca institutiile ar putea primi banii inca de miercuri.
Bancile grecesti au nevoie de infuziile de capital pentru a putea recastiga accesul la operatiunile de finantare ale Bancii Centrale Europene (BCE), care a oprit saptamana trecuta tranzactiile cu unele institutii de credit elene pentru ca nu au suficient capital pentru a fi considerate solvabile.
Pierderile uriase inregistrate in martie, in urma acordului de restructurare partiala a datoriilor Greciei, au epuizat aproape in totalitate capitalul bancilor elene, iar autoritatile se grabesc sa finalizeze recapitalizarea, prin fondul grec de stabilitate bancara, institutie punte care ar trebui sa ajute institutiile de credit sa supravietuiasca crizei.
Fondul Elen de Stabilitate financiara a anuntat ca a aprobat distribuirea fondurilor, care vor lua forma unor titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF).
Institutia de la Atena a precizat ca va prezenta miercuri bancilor acordul, iar un oficial al fondului a adaugat ca banii vor putea fi trasi imediat dupa semnarea contractului.
Recapitalizarea bancilor elene, parte a acordului de finantare externa
Recapitalizarea bancilor elene este o portiune vitala a acordului de finantare externa de 130 miliarde euro incheiat de Grecia... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 10:42
Banca Centrala a Greciei va analiza studiul companiei de consultanta BlackRock Solutions privind situatia institutiilor elene de creditare si va stabili pana la sfarsitul lunii viitoare nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie, a anuntat un oficial al Bancii Greciei, transmite Reuters.
Institutiile elene de creditare incearca sa faca fata dificultatilor legate de cresterea creditelor neperformante si de scaderea depozitelor, pe fondul masurilor de austeritate adoptate de Grecia, care se confrunta cu al cincilea an consecutiv de contractare a economiei.
Bancile vor avea nevoie de recapitalizare in urma deprecierilor de active rezultate in urma participarii la schimbul de obligatiuni stabilit in octombrie, ce prevede ca creditorii privati sa stearga 50% din valoarea bondurilor grecesti pe care le detin.
"Studiul a ajuns la noi vineri. S-a constat ca bancile au nevoie de provizioane suplimentare ce vor fi anuntate pana sfarsitul lunii viitoare", a declarat pentru Reuters un oficial de la Banca Greciei.
Se estimeaza ca economia Greciei a inregistrat anul trecut un declin de aproximativ 6%, ceea ce a afectat portofoliile de credite deoarece somajul a ajuns la un nivel record - 18,2% in octombrie.
"Banca Greciei va evalua rezultatele studiilor privind provizioanele inregistrate de banci si planurile lor de afaceri pentru a stabili nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie", a afirmat oficialul.
Bancile grecesti trebuie sa implementeze planurile... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 09:29