BCE va sustine bancile daca Grecia tulbura piata financiara

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 15:59
1570 citiri
BCE va sustine bancile daca Grecia tulbura piata financiara

Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa asigure lichiditati suficiente bancilor comerciale, daca Grecia creeaza noi tulburari pe piata financiara, a indicat, vineri, presedintele BCE, Mario Draghi, potrivit Financial Times.

Draghi se alatura astfel unui cor de sefi de banci centrale care promit sprijin sectorului financiar in contextul alegerilor de duminica din Grecia.

Comentariile lui Draghi urmeaza unui anunt al Bancii Angliei ca va ajuta economia Marii Britanii cu 100 de miliarde de lire sterline si sugereaza o strategie coordonata a celor mai mari banci centrale din lume.

"BCE are rolul crucial de a asigura lichiditate bancilor sigure in schimbul unor garantii adecvate. Asta am facut in timpul crizei (...) si asta vom continua sa facem", a spus seful BCE.

Bancile centrale din zona euro vor "continua sa furnizeze lichiditate bancilor comerciale solvabile daca este nevoie", a spus Draghi, fara sa ofere detalii.

BCE a pus la dispozitia bancilor lichiditati nelimitate pe trei ani prin doua licitatii in decembrie si februarie, iar bancile au imprumutat peste 1.000 de miliarde de euro. Repetarea unei astfel de masuri ar fi o optiune daca alegerile din Grecia duc la blocarea accesului bancilor din piata, potrivit Financial Times.

"In perioade de instabilitate financiara sporita, "lichiditate adecvata" indica un volum de bani ai bancii centrale care contracareaza o incapacitate temporara a bancilor in a se refinanta de pe piata, situatie care ar putea duce la consecinte sistemice pentru intregul sector bancar", a spus el.

Banca Japoniei a mentinut vineri dobanda de politica monetara, dar guvernatorul, Masaaki Shirakawa, a declarat ca institutia este pregatita sa ia orice masuri necesare mentinerii stabilitatii sectorului financiar.

Shirakawa nu a comentat asupra unei posibile actiuni coordonate a bancilor centrale indreptat impotriva volatilitatii ce ar putea urma alegerilor din Grecia, dar a afirmat ca bancile nationale inteleg stabilitatea financiara in acelasi fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE lichiditati banci, #BCE sprijin financiar banci , #Banci internationale