Marile banci centrale se inghesuie sa relaxeze politicile fiscale

Joi, 21 Iunie 2012, ora 14:10
1532 citiri
Marile banci centrale se inghesuie sa relaxeze politicile fiscale

Economia globala este in continuare in pericol, in ciuda relaxarii situatiei din Grecia care punea in pericol toate sistemele financiare din lume. SUA a anuntat lansarea unor noi masuri de ajutorare, in timp ce BCE ia in considerare o noua reducere a dobanzii cheie.

Oficialii Rezervei Federale au anuntat miercuri o serie de noi masuri care urmaresc stimularea monetara, angajandu-se sa faca tot ce e nevoie pentru a ajuta recuperarea economiei americane, scrie Reuters.

Banca centrala americana a anuntat marirea programului "Operation Twist" cu 267 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca va vinde titluri de stat pe termen scurt pentru a cumpara obligatiuni pe termen lung, in dorinta de a scade costul de imprumut al SUA pe perioade lungi. Programul, care ar fi trebuit incheiat la finalul lunii, va functiona acum pana la sfarsitul anului.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat ca banca centrala este ingrijorata de prelungirea crizei economice din Europa, care dauneaza activitatii economice si ratei somajului american.

BCE ar putea reduce dobanda cheie

In acest timp, si alte banci planuiesc sa ia masuri impotriva crizei. Banca Centrala Europeana ar putea reduce dobanda cheie in urma intalnirii de joi, 21 iunie. "Reducerea dobanzii cheie este cu siguranta o optiune", a spus unul din membrii consiliului de conducere al BCE Benoit Coeure, citat de Reuters.

Ratele de pe piata monetara s-au redus considerabil dupa injectarea a peste un trilion de euro in bancile europene de catre BCE in doua operatiuni din decembrie si februarie. Scaderile au incetinit insa in ultima perioada pe masura ce tensiunile de piata au crescut.

Despre o noua reducere a dobanzii cheie s-a discutat la ultima intalnire a consiliului guvernant, iar problema poate fi adusa din nou in centrul atentiei in cadrul intanirii de joi. Acesta se afla deja la 1%, dar sansele ca ea sa scada sub acest prag sunt mari, in ciuda faptului ca BCE a ocolit aceasta masura in ultimele luni.

Si banca centrala a Marii Britanii a lasat de inteles miercuri ca ar putea injecta o noua suma de bani in economia britanica din cauza inrautatirii crizei din zona euro. O astfel de masura ar presupune tiparirea de bani pentru cumpararea de titluri de stat, dar ar avea ca efect scaderea costului de imprumut al statului, scrie Reuters.

Anuntul vine dupa ce in cursul saptamanii trecute Banca centrala a decis acordarea de imprumuturi in valoare de cinci miliarde de lire sterline cu dobanda mica pentru sase luni.

La inceputul lunii, banca centrala a Chinei a redus dobanda cheie pentru prima oara in ultimii patru ani, in dorinta de a stimula cresterea economica pe fondul scaderii cererii din zona euro. Banca Populara a Chinei a coborat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 6,31%.

#politici fiscale, #reducere dobanda cheie, #BCE dobanda cheie , #Banci internationale