AMR 9 zile. Grecia stoarce bani de pe unde apuca

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 17:30
2602 citiri
AMR 9 zile. Grecia stoarce bani de pe unde apuca
Foto: Greek Reporter

Guvernul Greciei pune presiune pe fondurile de asigurari sociale, pentru a plati imediat pensiile si salariile functionarilor publici.

Suma necesara pentru platile de luna aceasta se ridica la cateva sute de milioane de euro, iar creditorii internationali sunt curiosi daca vor mai ramane bani in vistieria Greciei si pentru plata datoriilor.

Retragerea de capital din depozitele bancilor din Grecia, petrecuta in perioada 26 ianuarie-28 februarie, a fost urmata de o scadere drastica a veniturilor fiscale in bugetul tarii, fapt ce ridica semne de intrebare asupra capacitatii guvernului elen de a efectua pe 20 martie plata transei de 1,2 miliarde euro catre FMI, constata reporterii Financial Times.

Deficit de 1,5 miliarde

Ministrul de Finante Yanis Varoufakis da asigurari ca a gasit resursele necesare pentru a-si indeplini obligatiile de moment catre creditori, dar in acelasi timp anunta ca platile catre furnizorii de servicii si returnarile de TVA ar putea fi blocate in aceasta perioada, din cauza lipsei de lichiditati.

Surse din interiorul guvernului sustin insa ca situatia este mult mai grea.

Deficitul inregistrat la capitolul plati salariale si pensii se ridica la aproape 1,5 miliarde de euro, bani pe care oficialii de la Atena nu stiu de unde sa-i colecteze.

"Oamenilor le vine greu sa creada ca in inima Europei se petrec lucruri de acest gen... pana la urma vorbim de Grecia, nu de Venezuela", spune Miranda Xafa, directorul unei firme de consultanta din capitala Greciei si fost expert FMI din partea elena.

Rezerva de cash pentru doua luni

Fondurile de asigurari sociale si alte entitati guvernamentale mentin o rezerva de bani lichizi de aproximativ 2 miliarde de euro, suma care ar permite guvernului Syriza sa se intinda inca doua luni cu plata la limita a salariilor din sectorul public si a pensiilor.

Pentru aceasta, fondurile ar trebui sa puna rezerva de bani in Fondul Comun aflat la Banca Centrala, care administreaza deja 8 miliarde de euro din bugetul agentiilor de stat.

Grecia prinde o gura importanta de oxigen in cursul lunii viitoare, cand sarcina datoriilor catre FMI se ridica la doar 600 de milioane de euro, dar pentru a privi cu ceva mai multa speranta in viitor guvernul Syriza trebuie sa initieze reformele care sa-i permita tragerea primei transe din imprumutul de 7,2 miliarde de dolari pus la dispozitie de creditori.

Troika creditorilor priveste de pe margine

Cele trei organisme internationale care compun troika creditorilor Greciei - FMI, BCE si Comisia Europeana - considera ca in acest moment solicitarea facuta de guvernanti catre agentiile din subordine este intemeiata.

"Nu avem de gand sa ne opunem strangerii resurselor de bani. Asta ar trebui sa faca in mod normal orice guvern. Este o masura destul de provocatoare, oricum.

Trebuie sa emiti decrete, sa convingi oamenii sa le respecte. O parte din aceste agentii guvernamentale se cred independente si nu in subordinea guvernului. Dar lucrurile au inceput sa se miste", constata unul din reprezentantii creditorilor.

Oferta primita cu scepticism

Agentia guvernamentala de management a creditului, PDMA, a incercat sa atraga atentia administratorilor de fonduri guvernamentale prin oferirea unei oportunitati investitionale in cadrul Fondului Comun de la Banca Nationala a Greciei, cu dobanzi duble fata de cele acordate de bancile comerciale.

Oferta nu a starnit prea mult interes, sefii agentiilor de stat care administreaza fonduri publice aratandu-se neincrezatori in capacitatea bancii centrale de a gestiona bine fondurile.

"Ni s-a parut un pas prea riscant tinand cont de situatia economica actuala. Daca guvernul nu ajunge la o intelegere cu creditorii, iar banii acestia se pierd, noi riscam dosare penal", explica Theodoros Ambatzoglou, seful agentiei de somaj din Grecia.

Consiliul de administratie al acesteia a respins saptamana trecuta oferta de a plasa fondurile de 130 de milioane de euro in administrarea Fondului Comun.

Colecta cu forta

Conform declaratiei unui jurist din aparatul guvernamental, banii din administrarea agentiilor pot fi preluati cu forta, existand in acest sens o prevedere legala care le interzice acestora pastrarea fondurilor de asigurari in banci private pentru o perioada mai lunga de 15 zile.

"Masura s-ar putea lovi de opozitia Bancii Centrale Europene, iar bancile comerciale nu ar mai primi ajutorul de urgenta pentru constituirea necesarului de lichiditati care sa acopere gaura lasata de retragerea acestor fonduri", explica oficialul.

Pentru moment, Fondul Comun deschis de Banca Nationala a Greciei va fi alimentat cu 550 de milioane de euro din rezerva Fondului Elen de Stabilitate Financiara, un instrument financiar creat in prima faza a programului de asistenta financiara demarat in 2010.

FESF este in supravegherea directa a Fondului European de Stabilitate Finaciara, dar reprezentantii acestei institutii sustin ca guvernul de la Atena poate accesa rezerva de bani fara probleme, aceasta fiind constituita inainte de demararea efectiva a programului de asistenta financiara pentru Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari sociale Grecia, #deficit bugetar grecia, #salarii pensii Grecia , #Grecia