Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Troica cere Greciei privatizarea pana in septembrie a bancilor nationalizate in urma recapitalizarii

Troica cere Greciei privatizarea pana in septembrie a bancilor nationalizate in urma recapitalizarii


Troica creditorilor internationali ai Greciei, UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE), cere guvernului de la Atena sa se angajeze ca va vinde pana la sfarsitul lunii septembrie bancile care vor fi nationalizate in procesul de recapitalizare, afirma surse citate de cotidianul elen Kathimerini.

Autoritatile elene incearca sa evite fixarea unui termen limita pentru a dispune de mai multa flexibilitate. In cel mai rau caz, Atena vrea sa obtina o perioada de un an in care sa gaseasca cumparatori pentru banci.

Cele mai mari patru banci elene, National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, vor fi recapitalizate de Fondul pentru Stabilitate Financiara al Greciei in aceasta luna. Recapitalizarea, cu bani de la fondul de urgenta al zonei euro, este necesara dupa ce bancile au inregistrat pierderi foarte mari in urma participarii anul trecut la un program de stergere a unor datorii de peste 100 de miliarde de euro ale statului elen.

Pentru a nu intra sub controlul fondului de stat, bancile au nevoie ca investitori privati, actualii actionari sau unii noi sa subscrie cu 10% la noua emisiune de titluri derulata in scopul recapitalizarii.

Un punct dificil intre Grecia si creditorii internationali va fi pretul la care bancile vor fi vandute dupa ce vor intra sub controlul fondului de stat.
Pretul va fi considerabil mai mic decat costurile recapitalizarii, noteaza Kathimerini.

Acordul guvernului de la Atena cu creditorii internationali sugereaza ca din fondurile de 50 de miliarde de euro alocate recapitalizarii se vor recupera 16 miliarde de euro prin vanzarea bancilor.

Eurobank detine in Romania Bancpost, NBG este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Alpha Bank si Piraeus Bank opereaza sub nume propriu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1401 ori