Aprecierea francului, o surpriza de proportii. Ce efecte are?

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 09:07
4543 citiri
Aprecierea francului, o surpriza de proportii. Ce efecte are?
Foto: creditwritedowns.com

Decizia Elvetiei de a se debarasa de politica monetara care a impus timp de trei ani cursul monedei la valoarea fixa de 1,2 franci/ euro a declansat o adevarata furtuna in Europa.

Moneda europeana a incasat un soc puternic fiind cotata in prezent la doar 0,85 franci elvetieni, iar Banca Nationala a Elvetiei a anuntat scaderea dobanzilor la depozitele la vedere, in conditiile in care acestea erau deja negative, arata Wall Street Journal.

Victima imaginii paradisiace

Cu un renume de paradis bancar constituit de-a lungul a peste un secol, Elvetia risca sa cada prada imaginii de rai sigur al depozitelor de maxima confidentialitate.

"Este o miscare riscanta facuta de Banca Nationala Elvetiana. Problema Elvetiei este ca este supraapreciata in ceea ce priveste siguranta depozitelor bancare. Persoanele care dispun de rezerve in bani au incercat sa-si tina economiile departe de alte zone de risc, in special cele intalnite acum in zona euro.

Pe fondul unor masuri de relaxare cantitativa asteptate din partea Bancii Centrale Europene in cursul saptamanii viitoare, Banca Nationala a Elvetiei a simtit, probabil, ca numai poate sustine aceasta povara.

Insa exista un risc real ca dobanzile la depozitele bancare din Elvetia sa scada si mai mult", crede Luke Bartholomew, manager de investitii in cadrul Aberdeen Asset Management.

Pozitia sa este impartasita si de Michael Saunders, economist in cazul Citigroup, care crede ca dobanzile vor inainta si mai mult in teritoriul negativ ca parte a unei politici mixte de influentare a cursului francului elvetian pe piata Forex prin impunerea unor dobanzi negative.

Alex Dryden, strateg in cadrul JP Morgan Asset Management vede insa in aceste masuri inca un factor de crestere a volatilitatii pe pietele financiare globale.

"Decizia Bancii Nationale a Elvetiei adanceste si mai mult experimentul de politica monetara neconventionala din aceasta tara. In urma cu doar cateva saptamani s-a anutat prima dobanda negativa la depozite din 1970 incoace, iar acum au decis sa renunte la rata fixa de schimb intre euro si francul elvetian.

Probabil ca se spera ca prin acest lucru sa ii faca pe investitori sa isi stearga imaginea de moneda sigura a francului, insa eu nu vad in asta decat inca un factor care accentueaza volatilitatea pietelor financiare in acest inceput de an", spune acesta pentru The Wall Street Journal.

Elvetienii isi pierd credibilitatea

Grecul Vasileios Gkionakis, de la UniCredit, este de-a dreptul surprins de rapiditatea cu care elvetienii au decis sa adopte aceste masuri si crede ca Banca Nationala a Elvetiei risca sa-si piarda credibilitatea in acest fel.

"Este un semnal cu totul divergent fata de retorica fraza 'stabilizarea ratei de schimb cu maxima determinare'. Este cu atat mai neasteptat cu cat intreaga zona euro fierbe in asteptarea alegerilor anticipate din Grecia.

Scaderea dobanzilor la depozitele la vedere de la 0,5% la -0,75% nu va stabiliza in niciun fel cursul de schimb euro/franc elvetian sau dolar/franc elvetian".

Alt reprezentant al unei banci, Kit Juckes, de la Societe Generale, recunoaste ca a fost luat cu totul prin surprindere.

"Presiunea pe cursul fix euro/franc elvetian a fost destul de mare, dar o astfel de masura, luata inaintea intalnirii Bancii Centrale Europene a alegerilor din Grecia si cu o serie de sanctiuni economice impotriva Rusiei inca in vigoare, este o surpriza de proportii.

Fixarea unei dobanzi negative la acest nivel poate insemna insa ca este o masura pe termen scurt si vom vedea o noua interventie in curand", crede specialistul.

Ce i-a speriat? Criza ruseasca sau interventia BCE?

Pentru alti analisti din sectorul financiar, masurile adoptate de elvetieni sunt adevarate clopote de alarma.

"Masura denota fie teama ca problema crizei rusesti se va acutiza, fie ca masurile de relaxare cantitativa ala Bancii Centrale Europene sunt iminente", isi exprima nelinistea Simon Derrick, strateg sef al BNY Mellon.

Strategul Credit Agricole, Adam Myers, crede insa ca totul se rezuma la noile masuri anuntate de BCE, o politica de relaxare cantitativa a echipei lui Mario Draghi supunand si mai mult presiunilor pietei rata fixa de schimb mentinuta de elvetieni intre euro si franc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata curs euro franc elvetian, #apreciere franc elvetian, #analisti apreciere franc elvetian , #Curs valutar