Odiseea BCE: Deciziile celui mai puternic bancher influenteaza zona euro

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:10
1798 citiri
Odiseea BCE: Deciziile celui mai puternic bancher influenteaza zona euro

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), este considerat cel mai puternic bancher al Europei, pentru ca institutia pe care o conduce, prin actiunile sale, influenteaza evolutia crizei din zona euro.

Polemicile incepute de anul trecut, in care Germania si Franta aveau opinii diferite in ceea ce priveste rolul BCE in solutionarea crizei din zona euro au fost reluate si in 2012, in contextul in care trebuiau stabilite atributiile uniunii bancare.

Acesta este, probabil, cel mai ambitios proiect din ultimii ani gandit de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).

Berlinul considera ca BCE ar trebui sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei. Pe de alta parte, Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor, iar BCE sa fie decident de ultima instanta.

Un alt proiect prevede ca bancile cu active mai mari de 30 de miliarde de euro si cele ale caror active totale depasesc 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine sa fie supravegheate direct de catre BCE, puncteaza Bloomberg.

Mario Draghi, presedintele BCE, va avea decizia finala. El a implinit, pe 2 noiembrie, un an de cand se afla la conducerea institutiei bancare, o perioada caracterizata de stilul sau "incisiv, alert si activ", caracteristic pentru Wall Street, asa cum titreaza Reuters. De cand a venit in fruntea BCE, Draghi a adoptat o strategie complet diferita fata de cea a predecesorului sau, Jean Claude Trichet.

Prima decizie pe care a luat-o Draghi a fost sa coboare dobanda de politica monetara, de la 1,5% la 1,25%, iar apoi la 1%, in decembrie 2011. BCE a mai coborat o data nivelul, pana la 0,75%, cat este in prezent.

O alta decizie luata de Draghi pentru sustinerea euro a fost acordarea de credite de urgenta bancilor europene. La acea data, respectiv decembrie 2011, 523 de banci au imprumutat 489 miliarde euro de la BCE la dobanzi foarte mici. Problema a fost ca bancile au preferat sa utilizeze acesti bani pentru alimentarea capitalului propriu, in loc sa injecteze lichiditati in sistemul bancar, arata Bloomberg.

Eficienta imprumuturilor acordate de BCE a fost contestata in primavara acestui an, cand bancile spaniole aveau nevoie de bani, iar presiunea exercitata de liderii europeni de a scoate Grecia din zona euro era din ce in ce mai mare. In replica, Mario Draghi le-a reprosat liderilor europeni ca, prin deciziile lor politice, au pus in pericol stabilitatea zonei euro.

Solutia propusa de presedintele BCE a fost infiintarea unui fond de garantare a depozitelor. Dupa summitul UE din luna iunie, Draghi a incercat sa calmeze pietele spunand ca institutia pe care o conduce va face tot ce se poate pentru a proteja moneda unica europeana.

BCE: Vom face orice e nevoie pentru protejarea monedei euro

Seful BCE s-a tinut de cuvant si a lansat, in septembrie, un program de achizitii nelimitate de datorii suverane. Programul de achizitii nelimitate de actiuni a fost sustinut de 23 de membri din consiliul guvernatorilor BCE, cu exceptia presedintelui bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann. Programul face parte din strategia bancii de a tine sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro, precum Spania si Italia.

O alta masura adoptata de Draghi, pentru calmarea pietelor financiare, a fost lansarea programului BCE de cumparare de obligatiuni publice, denumit Outright Monetary Transactions (OMT). Acesta a redus costurile de imprumut pentru statele care se confrunta cu probleme financiare, inclusiv Spania.

BCE, pregatita sa cumpere obligatiuni suverane ale statelor cu probleme

In ceea ce priveste previziunile pentru anul viitor, oficialii BCE estimeaza ca toate statele din zona euro vor inregistra o crestere economica.

BCE: In 2014, toate statele din zona euro vor inregistra o crestere economica

Pe de alta parte, potrivit celor mai noi prognoze elaborate de staful BCE, economia zonei euro ar urma sa inregistreze anul viitor o contractie de 0,3%, in conditiile in care in luna septembrie BCE miza pe o crestere de 0,5%.

Economia zonei euro ramane in recesiune si in 2013 - BCE

#BCE dobanda cheie, #bce achizitie obligatiuni, #bce criza zona euro , #Uniunea Bancara