Banca Centrala Europeana va taia si va spanzura din 2014, odata cu preluarea supervizarii bancare

Vineri, 17 Mai 2013, ora 15:48
1469 citiri
Banca Centrala Europeana va taia si va spanzura din 2014, odata cu preluarea supervizarii bancare

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea sa isi foloseasca noile puteri in materie de supraveghere, pe care le va capata din 2014, pentru izolarea bancilor "slabe", prin limitarea accesului la finantare, potrivit unor surse Reuters.

Masura "neortodoxa" are scopul de a pastra fluxurile de capital ale BCE pentru creditorii importanti, in timp ce bancile cu probleme vor trebui sa apeleze la bancile centrale nationale sau sa lichideze.

Abordarea tradeaza ingrijorarile BCE cu privire la riscurile unora dintre banci, urmand trendul declansat odata cu criza cipriota, cand BCE a taiat finantarile de urgenta in cazul Bank of Cyprus si Laiku Bank.

"Bancile centrale injecteaza lichiditate in schimbul garantiei. Insa ce facem cu bancile dependente? Daca ele vor continua sa ceara bani, BCE va face acest lucru sa fie mai dificil. Va costa mai mult, va trebui sa schimbe regulile rezervelor de lichiditate", a declarat pentru Reuters, una dintre sursele apropiate strategiei BCE. Institutia, insa, a refuzat sa comenteze oficial aceste informatii. Anul trecut, BCE a injectat un trilion de euro in piata, prin intermediul unui imprumuturi ieftine pe perioada de trei ani si a asigurat suport nelimitat.

Schimbarea viziunii BCE ar putea fi cauzata de viitoarea preluare a supervizarii bancare, incepand din 2014. In momentul de fata, BCE de bazeaza pe bancile centrale de la nivel national in ceea ce priveste informaatiile despre bancile care fac imprumuturi.

Insa odata ce va detine "puterea absoluta" in sistemul bancar, BCE va dispune de informatiile necesare pentru a decide pe cine va constrage sa majoreze capitalul, cu amenintarea excluderii. O astfel de masura poate, practic, sa inchida o banca.

BCE a sustinut, pana in prezent, bancile cu probleme din PIIGS

Banca Centrala Europeana a respectat promisiunea facuta de presedintele sau, Mario Draghi, de a sprijini guvernele tarilor lovite de criza prin cumpararea de bonduri emise de acestea.

BCE a achizitionat astfel detineri importante de obligatiuni de la tarile PIIGS - Italia (102,8 miliarde de euro), Spania (44,3 miliarde de euro), Grecia (33,9 miliarde de euro), Portugalia (22,8 miliarde de euro) si Irlanda (14,2 miliarde de euro), transmit ANSA si AP, citate de Agerpres.

Grecia, Portugalia, Irlanda au beneficiat de ajutor international de la UE, BCE si FMI, iar in iunie 2012 zona euro a decis sa acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru sustinerea sectorului financiar spaniol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#supervizare BCE, #BCE masuri sistem bancar, #finantare BCE , #Banci internationale