Grecia trebuie sa faca rost de 5 miliarde de euro in 5 zile

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 13:23
1096 citiri
Grecia trebuie sa faca rost de 5 miliarde de euro in 5 zile

Grecia trebuie sa gaseasca cinci miliarde de euro pana la sfarsitul acestei saptamani pentru a-si achita datoriile, al caror termen de rambursare incepe in data de 16 noiembrie.

Statul incearca sa faca rost de bani prin vanzarea unor certificate de trezorerie.

Creditorii internationali nu au luat inca decizia privind acordarea urmatoarei transe de asistenta financiara in valoare de 31,5 miliarde de euro, in pofida aprobarii de catre Atena a noului buget pe anul 2013, care include noi masuri de austeritate, relateaza Financial Times, ciatat de Agerpres.

Agentia de gestionare a datoriei de stat a Greciei intentioneaza sa acopere intregul deficit al tarii prin plasarea unor certificate de trezorerie in decursul zilei de marti.

Dar, bancile elene sustin ca pot cumpara titluri de valoare numai in suma de 3,5 miliarde de euro, bani pe care ar urma sa-i ia cu imprumut de la Banca Centrala Europeana (BCE), in timp ce institutiile financiare din Grecia nu mai dispun de rezerve semnificative de active, pentru care BCE sa garanteze.

"Situatia este foarte complicata. Guvernul va trebui sa gaseasca restul de mijloace prin alte metode", a declarat pentru FT reprezentantul uneia din marile banci elene.

Cu toate acestea, diplomatii europeni exclud posibilitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata la mijlocul lunii noiembrie, evocata de mai multe ori de autoritatile de la Atena.

Parlamentul grec a adoptat bugetul de austeritate: Ce economii vrea sa faca Grecia

Daca Atena nu va reusi sa atraga fonduri prin plasarea de noi titluri, atunci va putea sa recurga la rezerva de 3 miliarde de euro pentru reabilitarea sectorului bancar, care a fost finantat de creditorii internationali.

Pentru luni seara este programata o reuniune a ministrilor din zona euro (Eurogrupul), una din problemele centrale urmand sa fie situatia din Grecia. Expertii nu se asteapta insa la decizii majore de la aceasta reuniune. Cel mai probabil, adoptarea unor decizii-cheie va fi amanata pentru summitul liderilor europeni din 22-23 noiembrie.

#datorie grecia, #plata datorie Grecia , #Grecia