Ce plan de rezerva are Romania pentru eventualele socuri economice

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 08:01
1777 citiri
Ce plan de rezerva are Romania pentru eventualele socuri economice

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a declarat ca Romania are un plan de rezerva in caz de soc economic in zona euro, insa a omis sa le si mentioneze.

Analistii economici sustin ce cele mai la indemana instrumente raman banii din imprumuturile de la institutiile financiare internationale.

Rezultatele alegerilor parlamentare din Grecia sunt de natura sa ajute la stabilizarea si consolidarea zonei euro, situatie de care va beneficia si Romania, care nu va mai avea parte de socurile externe care au pus presiune pe curs in ultimile saptamani, a declarat Florin Georgescu, ministru de finante si vicepremier.

Banii de imprumut, tampon la criza

Vicepremierul a adaugat ca Romania este pregatita si dispune de un plan de rezerva in situatia in care economia zona euro se va indrepta catre o noua perioada de criza.

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca singura plasa de siguranta pentru Romania ramane rezerva pe care o avem la FMI si miliardul de euro din imprumutul preventiv cu Banca Mondiala.

El sustine ca singurele modalitati sunt reprezentate de creditarea dintr-o sursa externa, pentru ca pe piata interna nu exista bani, nici chiar fondul de urgenta al primului ministru nu poate fi inclus in calcule, pentru ca si el este la limita.

Cosea este ferm convins ca Romania nu va apela la rezerva strategica de aur de la Banca Nationala pentru atragerea de lichitidati, pentru ca aceasta are alta destinatie: stabilizarea cursului valutar. Rezerva strategica este folosita numai in conditii speciale, adica razboi ori calamitati naturale.

Singurele probleme care pot aparea in cazul unui eventual soc economic exterior, sunt reprezentate de caderea exporturilor, ceea ce se traduce prin reducerea cresterii economice si deprecierea puternica a monedei. Cosea sustine ca in ambele cazuri Banca Nationala a Romaniei are destule parghii care sa o ajute sa faca fata situatiei.

Romania poate apela si la un ajutor financiar de la BCE

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca in cazul unor socuri externe, trebuie in primul rand asigurata lichiditatea in sistemul financiar, iar mai apoi trebuie aplicat un plan de rezerva pentru finantata deficitului public.

Analistul spune ca, in cazuri de urgenta, pana sa se ajunga la rezerva strategica de aur, Romania are o importanta rezerva de valuta, ce poate fi folosita la nevoie.

De asemenea, cele cinci miliarde de dolari din acordurile cu FMI si Uniunea Europeana, plus miliardul de euro de la Banca Mondiala, pot reprezenta sume tampon in caz de nevoie.

Aurelian Dochia mai spune ca Romania poate apela si la un ajutor financiar din partea Bancii Centrale Europene, chiar daca nu suntem parte integranta a zonei euro. Argumentul adus de analist in favoarea unei interventii a BCE este ca Romania are multe filiale de banci din zona euro.

Mai multa dezvoltare si mai putina austeritate

Cu toate acestea, guvernul si-ar dori mai multa dezvoltare si mai putina austeritate, insa totul depinde de resursele disponibile, a subliniat ministrul de Finante.

"Noi ne vom adapta politicile macroeconomice astfel incat sa avem un raport optim, admisibil intre austeritate si dezvoltare economica. Austeritatea, respectiv ajustarea bugetara trebuie sa mearga in paralel cu dezvoltarea economica. Ne dorim mai multa dezvoltare si mai putina austeritate", a declarat Georgescu.

Cu toate ca rezultatele alegerilor din Grecia, unde partidele pro-austeritate au obtinut cele mai multe mandate parlamentare, au fost salutate de liderii europeni, cursul oficial anuntat de BNR luni a fost de 4,4640, in crestere cu 0,64 de bani.

Dealerii valuatari sunt de parere ca motivul deprecierii de luni a fost o declaratie "nepotrivita" a premierului Victor Ponta, care a declarat la Viena ca Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si guvernului, nu le-a fost usor sa tina sub control cursul leu/euro.

#criza zona euro, #plan salvare zona euro, #Romania plan rezerva, #imprumuturi FMI Banca Mondiala , #Criza economica