Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat joi ca intentioneaza sa plateasca dividende mai mari guvernului de pe urma profitului anual de 49 miliarde franci (50 miliarde dolari) pe care il prognozeaza pentru anul 2019, gratie castigurilor realizate de pe urma obligatiunilor si actiunilor straine pe care le-a cumparat pentru a limita tendinta de apreciere a francului elvetian, transmite Reuters.
Potrivit rezultatelor anuale preliminare publicate joi, SNB a realizat in 2019 un profit de aproximativ 40 de miliarde de franci de pe urma pozitiilor valutare si un castig de 6,9 miliarde franci de pe urma detinerilor de aur. Gratie profitului total de 49 miliarde franci realizat anul trecut, dupa pierderile de 15 miliarde franci in 2018, Banca Nationala a Elvetiei va plati dividende in valoare de doua miliarde de franci catre guvernele si cantoanele elvetiene si va purta discutii cu Ministerul de Finante cu privire la alte posibile distribuiri pentru 2019 si 2020.
Realizarea de profit nu face parte din mandatul Bancii Nationale a Elvetiei, care se concentreaza pe stabilitatea preturilor si sustinerea economiei elvetiene. Pentru a-si atinge obiectivele, banca centrala a Elvetiei a derulat o campanie indelungata destinata reducerii valorii francului, o moneda cautata de investitori in perioade de incertitudine geopolitica, dar a carei apreciere afecteaza economia elvetiana dependenta de exporturi.
Profitul semnificativ realizat de SNB reflecta castigurile generate de banca... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 12:00
In urma cu un an si 9 luni, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) lua prin surprindere pietele financiare renuntand la plafonul fix de tranzactionare al francului in raport cu moneda euro.
Intre timp, analistii Bancii Americii si cei ai UBS Group au ajuns la concluzia ca echipa de economisti din subordinea presedintelui SNB Thomas Jordan nu a incetat niciodata sa gestioneze din umbra evolutia francului pe piata Forex, conform Bloomberg.
Jocuri obscure
In opinia economistilor din cele doua institutii financiare, noul prag neoficial pe care Banca Nationala a Elvetiei il intretine este de 1,08 euro, cu aproape 10 procente mai avantajos decat cel abandonat la inceputul anului 2015.
In cursul acestui an, moneda elvetiana a atins de patru ori pragul superior de 1,08 euro pentru a cobori rapid sub aceasta valoare, argumenteaza cei care au lansat teoria interventionismului din umbra intretinut de Thomas Jordan.
Intentia de a feri francul elvetian de o apreciere rapida pare totusi sa aiba costuri usturatoare pentru Banca Nationala a Elvetiei.
Pentru a feri francul de salturi prea rapide, SNB a fost nevoita sa cumpere euro de pe piata, atingand in acest moment o rezerva valutara de 630 miliarde, o adevarata comoara, dar si o vulnerabilitate in cazul unor fluctuatii neprevazute ale monedei unice europene.
In ianuarie 2015, aceeasi situatie l-a fortat pe Jordan sa renunte la pragul fix de tranzactionare al valutei din Tara Cantoanelor intr-un moment in care rezerva... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:29
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a confirmat vineri ca a inregistrat anul trecut pierderi de 23,3 miliarde de franci (23,45 miliarde de dolari), in principal din cauza fluctuatiilor valutare, dar cu toate acestea institutia va distribui dividende in valoare de un miliard de franci catre autoritatile federale si cantoanele elvetiene.
Aprecierea monedei elvetiene a provocat SNB pierderi de 19,9 miliarde de franci in urma scaderii valorii rezervelor sale valutare, transmite Reuters.
La inceputul lui 2015, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Imediat dupa aceasta decizie, francul s-a apreciat cu 40%, iar moneda euro a atins un minim record de 0,8500 franci.
Elvetienii, chemati sa decida prin referendum daca bancile comerciale vor mai putea ...citeste mai departe despre "Criza francilor: Banca Nationala a Elvetiei a raportat pierderi record in 2015" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 16:43
Banca Nationala a Elvetiei (BNS) este pregatita sa intervina pe piata valutara pentru a relaxa politica monetara, dupa ce, in 15 ianuarie, a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, a conffirmat, marti, vicepresedintele Jean-Pierre Danthine.
Abandonarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in urma cu trei ani, a provocat o apreciere de 30% a francului elvetian in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar. Mentinerea acestui prag ar fi costat institutia 100 miliarde de franci elvetieni (110,84 miliarde de dolari) pe luna, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al board-ului BNS.
Acesta a apreciat ca BNS ar putea lua in considerare stabilirea unui prag minim pentru un cos valutar alcatuit din euro si dolar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
"Renuntarea la pragul minim inseamna o inasprire a politicii monetare. Acceptam asta, dar numai pana la un punct. Suntem pregatiti fundamental sa intervenim pe piata valutara", a afirmat Danthine, intr-un interviu acordat publicatiei elvetiene TagesAnzeiger.
Acesta a explicat ca va dura o perioada de timp pana ce se vor echilibra pietele valutare, dar Banca Nationala a Elvetiei nu urmareste doar rata de schimb a euro, ci si a dolarului.
Intrebat despre o noua strategie valutara, Danthine a declarat ca o politica asemanatoare cu cea din Danemarca, unde coroana are un curs fix fata de euro, nu este adecvata in cazul Elvetiei, dar sistemul din Singapore, care permite monedei... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 09:16
Francul elvetian s-a apreciat, joi, cu aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani, transmite Reuters.
Pragul a fost introdus la data de 6 septembrie 2011 pentru a contracara amenintarile de recesiune si deflatie, dupa ce investitorii, speriati de criza din zona euro, au dus francul elvetian la un nivel record, potrivit Agerpres.
''Aceasta masura exceptionala si temporara a protejat economia elvetiana. Chiar daca francul elvetian este in continuare la un nivel ridicat, supraevaluarea a scazut pe ansamblu de la introducerea cursului minim de schimb'', a informat BNS, intr-un scurt comunicat de presa.
La cateva minute dupa anuntul BNS, francul a trecut rapid peste nivelul de paritate cu moneda europeana, pentru a ajunge la 0,8052 centime pentru un euro. De asemenea, moneda elvetiana s-a apreciat cu 25% in raport cu dolarul si se tranzactiona la 0,74 centime pentru un dolar.
Decizia BNS este una surprinzatoare in conditiile in care, luni, vicepresedintele BNS, Jean-Pierre Danthine, declara ca pragul va ramane unul dintre elementele de baza ale politicii monetare.
''Este o miscare foarte riscanta. Se poate vedea acest lucru in reactia pietei, care este una extrema'', a apreciat Alessandro Bee, economist la Sarasin.
In al doilea anunt suprinzator facut joi, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a redus dobanda la depozitele constituite de... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 13:28
Banca centrala a Elvetiei acumuleaza cu o viteza record rezerve de bani cash, ajunse in iunie la 365 miliarde franci elvetieni (peste 300 miliarde euro), pe fondul interventiilor in piata pentru a impune un curs de schimb de 1,2 franci/euro, iar criza limiteaza semnificativ variantele de investitii.
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), Thomas Jordan, cauta optiuni pentru utilizarea rezervelor de franci si de valuta prin investitii sigure, devenite extrem de rare si scumpe odata cu escaladarea crizei datoriilor de stat din zona euro, potrivit unei analize Bloomberg.
"SNB are aceeasi problema ca multe fonduri de administrare a activelor. Activele sigure au devenit foarte scumpe. Deci, pentru moment, prefera banii cash, si nu investitiile", comenteaza pentru Bloomberg ursina Kubli, economist la Bank Sarasin, Zurich.
Criza datoriilor de stat impinge in jos randamentele celor mai putin riscante obligatiuni, precum titlurile de stat germane, astfel ca banca centrala a Elvetiei tine rezervele in cash. Detinerile de moneda ale institutiei au crescut cu 50% in perioada martie-iunie, la 365 miliarde franci elvetieni, echivalentul a peste 300 miliarde euro sau 380 miliarde de dolari. Din suma adaugata in cele patru luni analizate, 72% reprezinta depozite cash la alte banci centrale, Fondul Monetar International si Banca Reglementelor Internationale.
SNB a introdus, din luna septembrie a anului trecut, un plafon de 1,2 franci pentru un euro, dupa ce moneda... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 11:32
Banca Centrala a Elvetiei se afla intr-o criza permanenta, a declarat presedintele Bancii Nationale a Elvetiei.
"Timp de patru ani si jumatate am fost intr-o criza permanenta", a afirmat Hildebrand. Factorii de decizie politica se confrunta permanent cu noi situatiii pe care trebuie sa le gestionat si trebuie sa se pregatasca pentru dezvoltari ulterioare", a mai adaugat acesta.
In opinia acestuia, incertitudinea care planeaza asupra evolutiei crizei datoriilor suverane afecteaza puternic economia elvetiana.
De asemenea, Hildebrand s-a aratat extrem de preocupat cu privire la situatia pietei imobiliare.
"O combinatie intre criza economica si financiara si, in acelasi timp, criza imobiliara ar afecta Elvetia pe termen lung", a mai subliniat acesta. mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 16:38
Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza ca francul va continua sa se apreciaze si sustine ca este pregatita sa ia masuri, in caz contrar, potrivit lui Gerold Buehrer, presedintele grupului de lobby Economiesuisse, care a facut afirmatiile pentru ziarul SonntagsZeitung.
"Daca nu se va intampla asta, ar putea conduce la incidente de deflatie si ar putea afecta puternic economia. Suntem pregatiti sa luam noi masuri daca perspectivele economice si riscul de deflatie le vor impune", a aratat oficialul, noteaza Bloomberg.
Banca Nationala a Elvetiei va majora limitele, pentru ca francul este "supraevaluat intr-un mod semnificativ".
In opinia lui Buehrer, cursul valutar ar trebui sa fie de 1,3 franci sau de maxim 1,4 franci pentru un euro. El a mai aratat ca impactul incetinirii cresterii economice globale si aprecierea francului sunt din ce in ce mai vizibile.
Cresterea francului a avut un efect negativ puternic asupra exporturilor Elvetiei, stat a carui economie se bazeaza in proportie de 50% pe produsele vandute peste granite.
Scopul Elvetiei este de a reduce inflatia, cresterea indicatorului ducand la diminuarea exporturilor si a turismului
Cei de la Merryll Lynch sunt de parere ca, atat inflatia, cat si supraevaluarea francului, puteau fi gestionate mult mai bine.
"Eliminarea tardiva a amenintarii monetare si o gestionare eronata a evolutiei monetare au dus la cresterea inflatiei in 1981.
Au existat argumente conform carora Banca Nationala a Elvetiei... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:12
Banca Nationala a Elvetiei se confrunta cu o mare problema. Ascensiunea aproape neintrerupta a francului ii pune in pericol lichidiatile si ameninta sa declanseze un dezastru in ceea ce priveste exporturile statului elvetian. In acest context, pe piata au aparut zvonuri ca banca centrala elvetiana ar putea adopta euro. Cat de adevarate sunt aceste ipoteze?
Atat paritatea dolar-franc cat si paritatea euro-franc au atins cote record, dandu-le dureri de cap celor care s-au imprumutat in franci. Volatilitatea este uluitoare. Castigurile si pierderile urca si coboara ametitor, scrie BusinessInsider.
Banca Nationala a Elevetiei a trimis in piata „tone intregi de lichiditati”, scrie publicatia amintita, intr-o incercare de a tempera din avansul francului. Acest lucru a determinat ratele Elvetiei in apropiere de zero.
In acest context, au aparut zvonurile potrivit carora Banca Elvetiei ar adopta euro. Un vicepresedinte din cadrul Bancii Nationale a Elevetiei, Thomas Jordan, a declarat ca banca centrala se gandeste sa adopte, temporar, euro. Afirmatia simpla, in aparenta, a declansat o adevarata isterie pe piete.
Jurnalele de stiri anuntau „vestilebune”. Dar omiteau un aspect extrem de important. Declaratia oficialului SNB se continua in felul urmator : „O adoptare permanenta a mondei unice europene nu este compatibila cu legile din Constitutia Elvetiana”.
Pentru Elvetia, intrarea in Uniunea Europeana si... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 11:06