Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Argumentele PSD pentru a obliga BNR sa aduca aurul in tara, demontate punct cu punct inca de acum 3 ani

Argumentele PSD pentru a obliga BNR sa aduca aurul in tara, demontate punct cu punct inca de acum 3 ani
Social-democratii vin cu precizari in legatura cu proiectul de lege depus de presedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Serban Nicolae, care obliga Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara rezervele de aur care in prezent sunt pastrate in strainatate.

Asadar, PSD argumenteaza depunerea acestui act normativ prin faptul ca si alte tari, cum ar fi Germania, Austria, Belgia, Olanda si Elvetia, isi repatriaza rezerva de aur.

"Despre proiectul de lege promovat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei, pentru moment spunem doar atat: Germania isi repatriaza rezerva de aur, Austria isi repatriaza rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elvetia isi repatriaza rezerva de aur", scriu social democratii pe pagina de Facebook.

Totodata, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, pentru Mediafax, ca depozitarea rezervei de aur a Romaniei in Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 de euro, iar atunci cand initiativa sa legislativa si a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie sa "execute" decizia.

"Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai ca nu producea venituri, da producea pierderi, pentru ca sunt niste costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costa pe noi sa ne tinem aurul in Anglia. Si, atunci, primul si cel mai simplu argument ar fi ca nu ne mai costa. Detinand banii la noi in "saltea", nu ne mai costa.

Pe de alta parte, e si un semnal de stabilitate. Romania nu mai e o tara nesigura. Nu mai e o tara in care ar putea sa apara tensiuni si conflicte. Romania are o crestere economica constanta deja de cativa ani, stabila, inflatia este tinuta sub control, moneda nationala este predictibila si stabila, ceea ce justifica sa luam si noi o asemnea masura pe care au luat-o si alte state, probabil din aceleasi considerente. (...) Germania si Austria si-au repatriat cea mai mare parte de rezerve de aur la cererea Curtilor de Audit si Conturi.

Din cate inteleg, in Romania nimeni nu auditeaza rezerva de aur a BNR din strainatate, deci nici macar Curtea de Conturi, ceea ce este profund nefiresc", a afirmat Serban Nicolae.

Argumentele PSD, demontate inca din 2016

Acest subiect nu este nou, inca din 2016 existand critici legate de rezerva de aur. Iar contestatarul de la acea vreme era economistul Lucian Isar, care acuza modalitatea in care aceasta este administrata de catre BNR.

Banca Nationala a Romaniei a raspuns la acea vrem ...citeste mai departe despre "Argumentele PSD pentru a obliga BNR sa aduca aurul in tara, demontate punct cu punct inca de acum 3 ani" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1063 ori