Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Elvetiei ar putea avea un nou obiectiv: 1,05 franci/euro

Francul elvetian isi cauta un culoar pe langa euro

Francul elvetian isi cauta un culoar pe langa euro


Schimbare de strategie in abordarea politicilor monetare ale Bancii Nationale a Elvetiei - oficialii din banca centrala incearca o noua abordare a cursului valutar in raport cu euro, cautand un culoar care sa stabilizeze francul elvetian.

Conform publicatiei elvetiene Scheiwz ann Sontang, citata de The Guardian, o sursa interna din Banca Nationala a Elvetiei spera ca procesul de stabilizare sa se realizeze in intervalul cuprins intre 1,05 franci si 1,10 franci pentru un euro.

Sunt dispusi sa suporte paguba

Aceeasi sursa citata a mentionat ca oficialii elvetieni iau in calcul inclusiv o acoperire a pierderilor cauzate de explozia in piata valutara a francului elvetian, mentionand suma de 10 miliarde de franci pentru acoperirea pierderilor, fara a indica insa o perioada de timp in care programul ar urma sa se desfasoare.

Purtatorii de cuvant ai bancii Nationale a Elvetiei au refuzat orice comentariu pe acest subiect.

Criza francului elvetian s-a declansat in 15 ianuarie, moment in care oficialii bancii centrale au decis sa renunte la plafonul impus de schimb valutar euro/franc de 1,20.

Socul initial a dus la o apreciere fortata a monedei elvetiene, in prima faza aceasta atingand valoare de 0,90 euro, ulterior evoluand spre cursul de 1,0374 euro pentru un franc.

Presedindtele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan a mentionat imediat dupa cutremul declansat in piata ca este pregatit inclusiv sa intervina in piata pentru a regla cursul de schimb al francului elvetian.

Actualul curs de schimb al francului elvetian este considerat inca un pericol pentru declansarea recesiunii in Elvetia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 5008 ori