Profesorul concediat pentru ca a descoperit datoria Germaniei catre Romania, contrazis de BNR: Suma e mai mica

Joi, 08 August 2013, ora 11:10
11943 citiri
Profesorul concediat pentru ca a descoperit datoria Germaniei catre Romania, contrazis de BNR: Suma e mai mica

Profesorul doctor Radu Eugen Golban, care a fost concediat de la Universitatea de Vest din Timisoara, pentru ca a descoperit datoria istorica a Germaniei fata de Romania, este contrazis de Banca Nationala a Romaniei. Purtatorul de cuvant al acestei institutii, Adrian Vasilescu, spune ca presupusa datorie este mai mica, de aproximativ un miliard de marci germane.

Contactat de Business24, Adrian Vasilescu recunoaste ca Germania ar avea o datorie fata de Romania, dar precizeaza ca este vorba de o "restanta" care dateaza din 1947, de pe vremea schimburilor cu marfuri dintre cele doua state. De atunci "ar fi existat un sold de aproximativ un miliard de marci germane", explica Vasilescu si adauga ca acesti bani nu mai pot fi recuperati, pentru ca "nu exista niciun fel de document si nicio creanta".

In plus, spune consilierul BNR, banii au trecut prin "furcile" impartirii din 1947 si este "foarte dificil de calculat" valoarea datoriei Germaniei care Romania.

Dupa calculele facute de profesorul Radu Eugen Golban, banii ar fi de miliarde de euro.

"Sunt calculele facute de el, dar nu are nicio dovada pentru ele. Sunt niste minuni aceste declaratii facute de domnul Golban. Tot el crede ca, daca Romania ar iesi maine din Uniunea Europena, ar ajunge o a doua Elvetia. Dar asa ceva nu se poate intampla, daca ne gandim ca Elvetia incaseaza 17 miliarde de euro doar din exporturile cu ceasuri", declara Vasilescu, pentru Business24.

Profesorul Radu Eugen Golban a calculat datoria la 18 miliarde de euro. El a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) dupa ce Consiliul Facultatii de Stiinte Politice l-a anuntat ca nu mai poate sustine cursuri intrucat prin activitatea sa "ar aduce atingeri Germaniei".

Radu Eugen Golban este romanul stabilit in Elvetia (dupa ce a emigrat cu familia in Germania in 1988), care in timpul documentarii pentru teza de doctorat a descoperit ca Germania are o datorie istorica fata de Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit unui comunicat de presa al Cabinetului de avocatura Sora, "in data de 23.10.2012 s-a consemnat in cadrul Procesului Verbal al Sedintei de Consiliu al Facultatii de Stiinte Politice faptul ca Departamentul de Stiinte Politice nu doreste colaborarea cu aceasta persoana (s.n. Radu Eugen Golban) pentru articolele scrise in presa impotriva Germaniei".

Argumentele lui Golban

In plangere este anexata si corespondenta avuta cu rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, pe acest subiect din care reiese foarte clar faptul ca "discriminarea este motivata cu interventia consulului Germaniei, domnul Klaus Christian Olasz, cat si a Deciziei Comisiei de Etica a UVT, din data de 10.04.2013".

Golban sustine ca niciodata nu a vorbit la cursuri despre activitatea sa publicistica si ca a respectat cu strictete programa cursurilor, primind intotdeauna din partea studentilor cele mai bune calificative, iar articolele si cartile pe care le-a publicat se bucura de un numar mare de cititori, fiind "in limitele dreptului la opinie".

In favoarea lui Golban sunt mentionate, in plangere, articole din Constitutia Romaniei care garanteaza libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor, libertatea creatiilor de orice fel, precum si faptul ca libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

#Radu Eugen Golban concediat, #datorie istorica Germania Romania, #Adrian Vasilescu BNR, #profesor economie concediat, #Radu Golban datorie Germania, #concediere Radu Eugen Golban, #Radu Golban Universitatea Vest , #Consilier BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0005

1 USD = 4.4826 RON

-0.0330
  1. Salariu de 4.000 de euro în România pentru un job cu concurență aproape zero. Angajatorii „umblă cu limba scoasă după ei!"
  2. Orașele spre care se îndreaptă dezvoltatorii imobiliari din cauza „blocajelor” în obținerea autorizației de construcție. „Mentalitatea din București se transmite” VIDEO
  3. Salariul minim la nivel european, încă departe. După creșterile record din ultimul deceniu, România este la coada clasamentului UE
  4. Salariul mediu net, în creștere. Ce domenii au resimțit cele mai importante măriri: surpriza mare vine din sectorul mineritului
  5. România caută investiții. Ce îi lipsește încă pieței imobiliare din țară. "Potențialul este uriaș"
  6. Ce îi îndepărtează pe investitorii străini de pe piața imobiliară românească: „Rămânem doar cu ceea ce putem face noi înșine” VIDEO
  7. The Real Estate Event - ediție inaugurală de succes. Jucătorii de top din industria imobiliară care au urcat pe scenă, urmăriți de 120.000 de oameni online
  8. Tinerii români preferă șomajul în locul unui job. "Așteptările lor nu pot fi îndeplinite". Ce sumă primesc de la stat absolvenții de liceu care stau acasă