Banca Elvetiei se teme ca un razboi comercial ar duce la o apreciere a francului

Vineri, 16 Martie 2018, ora 09:59
2483 citiri
Banca Elvetiei se teme ca un razboi comercial ar duce la o apreciere a francului
Foto: CC0 Creative Commons

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) este ingrijorata ca protectionismul si sporirea tensiunilor comerciale pe plan global ar putea majora cererea pentru franci, chiar daca SNB mentine politica sa monetara ultra-expansiva.

Francul elvetian, considerat ca o valoare de refugiu, este afectat de turbulentele de pe pietele financiare. De asemenea, francul este sub presiune dupa "Frankenschock" - decizia din 15 ianuarie 2015 a Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, transmite Reuters.

Protectionismul SUA ar putea deveni o amenintare pentru economia elvetiana, dependenta de exporturi, si ar putea majora cererea pentru franci, ceea ce va aprecia moneda Elvetiei, a avertizat presedintele SNB, Thomas Jordan.

Interventiile valutare si ratele negative ale dobanzilor sunt principalele instrumente prin care Banca Nationala a Elvetiei incearca sa provoace deprecierea monedei nationale, care este in mod constant descrisa ca "semnificativ supraevaluata". Un franc prea puternic afecteaza exporturile Elvetiei si chiar avansul economiei.

Prin mentinerea politicii monetare ultra-relaxate si aprecierea francului ca "semnificativ supraevaluat", Banca Nationala a Elvetiei a indicat ca nu se grabeste sa inceapa majorarea ratelor dobanzilor, chiar daca BCE a anuntat reducerea masurilor de stimulare.

"O valoare de refugiu este ceea ce toti cautam in perioade de incertitudini politice sau de turbulente pe pietele financiare, cand increderea este in scadere", a afirmat Jordan la postul elvetian de televiziune SRF.

Aceste evolutii sunt determinate de protectionism, dar si de alte riscuri precum conflictul dintre Europa si Rusia, sau America si Coreea de Nord. Toate acestea pot schimba rapid perspectivele pietelor financiare si atunci francul redevine o valoare de refugiu, a explicat seful SNB.

Acesta a adaugat ca Elvetia este dependenta de o piata mondiala deschisa iar impunerea tarifelor vamale este daunatoare pentru aceasta tara.

In urma cu o saptamana, Donald Trump a anuntat introducerea unor tarife de 25% la importurile de otel si de 10% la aluminiul importat.

SNB a pastrat intervalul de variatie a ratei dobanzii Libor pe trei luni intre minus 1,25% si minus 0,25%, in linie cu estimarile analistilor. De asemenea, rata dobanzii pentru depozitele constituite la SNB a fost pastrata la minus 0,75%.

#razboi comercial apreciere franc, #apreciere franc elvetian, #apreciere franc , #Elvetia

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc