Elvetia ar putea intra in recesiune pentru prima data in ultimii sase ani

Luni, 15 Iunie 2015, ora 13:44
6995 citiri
Elvetia ar putea intra in recesiune pentru prima data in ultimii sase ani
Foto: Union Syndicale Suisse

Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, pare sa fi ramas fara munitia necesara pentru a contracara recesiunea care afecteaza economia elvetiana.

Banca centrala a statului a impins deja dabanda depozitelor bancare pana la recordul de minus 0,75%, dar se confrunta cu o scadere brusca a preturilor la marfurile de consum si o contractie a economiei, cauzata de abandonarea cursului de schimb fix al francului elvetian, relateaza reporterii Bloomberg.

La limita

O analiza lunara efectuata de Bloomberg arata ca banca centrala a Elvetiei evolueaza deja pe marginea prapastiei, neputand sa opereze alte reduceri ale dobanzii de referinta fara a periclita rezervele financiare.

Limita este stabilita in jurul unui nivel de minus 1% in cazul dobanzii de referinta cred analistii Bloomberg.

"O noua reducere a dobanzii la depozitele bancare va conduce in mod cert la o cerere masiva de lichiditati, iar Banca Nationala a Elvetiei vrea sa evite acest fenomen", crede Karsten Junius, economist sef al bancii J Safra Sarasin din Zurich.

"Au atins limita de jos", completeaza economistul bancii elvetiene.

Thomas Jordan va conduce o sedinta a comitetului director al bancii centrale inainte de a anunta, la mijlocul acestei saptamani, modificarile survenite in politica monetara a institutiei si proiectiile asupra cresterii economice din semestrul II si a inflatiei.

Desi nu se intrevad schimbari majore in modul de lucru al Bancii Nationale a Elvetiei, Jordan va mentiona probabil si cateva variante de rezerva in cazul in care va fi nevoit sa contracareze efectele prabusirii Greciei si riscul de dezmembrare a zonei euro.

In recesiune

Noile prognoze ale bancii centrale a Elvetiei vor trebui sa tina cont de contractia de 0,2% inregistrata de economia tarii in primul trimestru al acestui an, un fenomen nemaintalnit de peste patru ani.

In acelasi timp, economistii consultati de Bloomberg dau ca sigur un nou declin in PIB-ul Elvetiei pe trimestrul in curs, ceea ce pune economia tarii in recesiune pentru prima data dupa 2009.

Prognoza actuala vorbeste de o crestere economica de 0,9% in cursul acestui an, la jumatate din procentul estimat inaintea abandomarii pragului fix de tranzactionare de 1,20 franci elvetieni/euro.

Preturile marfurilor de consum sunt asteptate sa scada cu 1,1% in cursul anului acesta, rata anuala de inflatie fiind asteptata sa revina pe plus abia din 2017.

Aprecierea de 15% inregistrata de francul elvetian in fata monedei euro este principala cauza a declansarii deflatiei in Elvetia.

In mai, preturile marfurilor de importau scazut cu 9,9% fata de nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, dupa cum arata statisticile oficiale publicate la inceputul acestei saptamani.

Moneda elvetiana poate incasa si alte lovituri in cazul unui faliment al Greciei.

In 2011, pe fondul unei temeri a iesirii Greciei din zona euro si a dezmembrarii uniunii monetare europene, banca centrala a fost nevoita sa stabileasca plafonul fix al cursului franc/euro pentru a impiedica Elvetia sa se transforme intr-un rai al cumparaturilor ieftine.

Orice modificare a dobanzii de referinta dicatata de Banca Nationala a Elvetiei va declansa si o depreciere a dobanzii Libor la trei luni, aflata in acest moment intre minus 1,25% si minus 0,25%.

In asteptarea dezastrului

"Este greu de anticipat ce eveniment catastrofic ar putea determina scaderea dobanzilor de catre Banca Nationala a Elvetiei. Cel mai probabil nu vom vedea dobanzi la depozite mai mici de 0,75%", afirma Timo Klein, economist IHS Frankfurt.

Oficialii din cadrul Bancii Nationale a Elvetiei au recunoscut ca nu intentioneaza sa coboare stacheta dobanzilor pana la un nou nivel record, mentionand ca, pentru moment, astepta sa vada rezultatul acestei politici monetare.

"La minus 0,75% deja ne-am dus prea mult in jos si asteptam o evaluare a efectelor. Daca intr-adevar va trebui sa recurgem la o noua scadere a dobanzilor acest lucru se va datora numai circumstantelor de pe plan international", a declarat Thomas Jordan.

Economistii bancii centrale sustin ca sunt prea putine semne de constituire a unor depozitre largi dupa introducerea dobanzii negative, in conditiile in care pastrarea unor sume mari de bani in banca a devenit prea costisitoare.

"O reducere cu 25 de puncte de baza a dobanzii este posibila abia in trimestrul III al acestui an si aceasta numai in conditiile in care prapastia dintre francul elvetian si euro se va adanci.

In acest caz, limita de jos va fi impinsa spre minus 1,25%", considera Julien Manceaux, economist al ING Bruxelles.

#credite franci elvetieni, #prognoza economie Elvetia, #dobanda negativa depozite Elvetia , #Depozite la termen