A descoperit datoria istorica a Germaniei catre BNR si a fost concediat la interventia nemtilor

Marti, 30 Iulie 2013, ora 12:37
38031 citiri
A descoperit datoria istorica a Germaniei catre BNR si a fost concediat la interventia nemtilor

Profesorul doctor in economie Radu Eugen Golban, lector asociat in cadrul Departamentului Relatii Internationale si Studii Europene al Universitatii de Vest Timisoara (UVT), a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) dupa ce Consiliul Facultatii de Stiinte Politice l-a anuntat ca nu mai poate sustine cursuri intrucat prin activitatea sa "ar aduce atingeri Germaniei".

Radu Eugen Golban este romanul stabilit in Elvetia (dupa ce a emigrat cu familia in Germania in 1988), care in timpul documentarii pentru teza de doctorat a descoperit ca Germania are o datorie istorica fata de Banca Nationala a Romaniei. Potrivit acestuia, datoria catre Romania in anul 1944 ar fi fost de 1,126 miliarde Reichsmark, iar actualizata suma ar ajunge pana la 18 miliarde de euro.

Prof. dr. Radu Eugen Golban a sustinut in universitatea timisoreana cursuri despre "Economia mondiala, politicile UE, negocieri si conflicte" in cadrul Departamentului Relatii Internationale si Studii Europene - linia de predare in limba germana.

In plangerea depusa la CNCD de Radu Eugen Golban, prin Cabinetul de avocatura Radu Valentin Sora din Bucuresti, se arata faptul ca cei mai vehementi sustinatori ai propunerii de renuntare la aceasta colaborare au fost seful departamentului, Alexandru Jadaneant, si Vasile Docea, care au invocat acest argument.

Potrivit unui comunicat de presa al Cabinetului de avocatura Sora, "in data de 23.10.2012 s-a consemnat in cadrul Procesului Verbal al Sedintei de Consiliu al Facultatii de Stiinte Politice faptul ca Departamentul de Stiinte Politice nu doreste colaborarea cu aceasta persoana (s.n. Radu Eugen Golban) pentru articolele scrise in presa impotriva Germaniei".

Argumentele lui Golban

In plangere este anexata si corespondenta avuta cu rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, pe acest subiect din care reiese foarte clar faptul ca "discriminarea este motivata cu interventia consulului Germaniei, domnul Klaus Christian Olasz, cat si a Deciziei Comisiei de Etica a UVT, din data de 10.04.2013".

Golban sustine ca niciodata nu a vorbit la cursuri despre activitatea sa publicistica si ca a respectat cu strictete programa cursurilor, primind intotdeauna din partea studentilor cele mai bune calificative, iar articolele si cartile pe care le-a publicat se bucura de un numar mare de cititori, fiind "in limitele dreptului la opinie".

In favoarea lui Golban sunt mentionate, in plangere, articole din Constitutia Romaniei care garanteaza libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor, libertatea creatiilor de orice fel, precum si faptul ca libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

In ceea ce priveste incetarea contractului de colaborare sunt mentionate articole din Ordonanta Guvernului 137/2000, care previn si sanctioneaza toate formele de discriminare, primand principiul egalitatii intre cetateni, dar si prevederi din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.

#Radu Golban datorie Germania, #concediere Radu Eugen Golban, #Radu Golban Universitatea Vest , #Germania