Goana dupa aur a Elvetiei pune mare presiune pe euro

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 18:00
15169 citiri
Goana dupa aur a Elvetiei pune mare presiune pe euro
Foto: swiss-gold.cz

Separarea francului elvetian de moneda unica europeana a generat o serie de socuri in pietele internationale, dar spectacolul este departe de a se fi incheiat, se tem analistii financiari.

Dincolo de incercarile disperate ale oficialilor din Banca Nationala a Elvetiei de a tempera apetitul investitorilor pentru plasamentele in franci, o noua politica monetara a echipei conduse de Thomas Jordan este in masura sa destabilizeze si mai mult pietele internationale.

Intr-un interviu acordat agentiei Sputnik News, traderul independent Florian Grummes considera ca banca centrala elvetiana se va orienta spre piata metalelor pretioase in scurt timp.

"Elvetia s-a intors in punctul mort"

Pentru Grummes, decizia luata de bancherii elvetieni este un semn clar ca piata aurului va fi suprasolicitata in curand. Iar incercarea bancii centrale de a reveni la politica de refacere a rezervei de aur va duce la o crestere destul de rapida a pretului unciei.

"In momentul de fata, Banca Nationala a Elvetiei s-a intors in punctul mort din noiembrie, marcat de desfasurarea referendumului pentru consolidarea monedei prin cresterea rezervei de aur.

Una din variantele de atunci era ca banca sa foloseasca rezervele valutare pentru acest lucru. Acum, dupa ce francul elvetian nu mai este legat de euro, le va fi mult mai usor sa recurga la aceasta masura", apreciaza Florian Grummes.

Acesta anunta, de altfel, ca se inregistreaza deja o cerere destul de mare de aur din partea investitorilor elvetieni. Actuala cantitate de aur detinuta de Elvetia reprezinta doar 7,5% din rezervele Bancii Nationale, o mare parte din restul capitalului fiind constituit in euro.

Teorie-soc: pretul unciei de aur, 1.500 de dolari

Tot Grummes este cel care pune sare pe rana si anunta posibilitatea unei evolutii uluitoare a aurului in piata metalelelor pretioase, in urmatoarele 5 luni.

"Daca pretul unciei de aur reuseste sa strapunga bariera de 1.300 de dolari, nu cred ca vom mai vorbi de un pret de 1.350 de dolari in vara, ci mai degrada de unul de 1.500 de dolari", estimeaza traderul german.

In toamna anului trecut, vocile conservatorilor din Elvetia au solicitat insistent refacerea rezervei de aur a bancii centrale la minim 20% si pastrarea intacta a acesteia.

In ciuda faptului ca referendumul "Save our Swiss Gold" nu a dat castig de cauza acestei factiuni, presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, se vede pus in postura de a relua aceasta politica, dupa deprecierea continua a monedei europene.

Iar cum rezerva valutara a bancii elvetiene este constituita in majoritate din depozite in euro, cel mai probabil acestea vor fi folosite pentru achizitionarea a 1.600 tone de metal pretios, cantitatea necesara pentru a ajunge la pragul de 20%.

Lichidarea rezervei valutare in euro din depozitele Bancii Nationale a Elvetiei va genera insa un declin accentuat al monedei europene in urmatoarea perioada.

Din 1992, moment in care a aderat la Fondul Monetar International, rezerva de aur a Elvetiei s-a diminuat constant, de la 40% pana la plafonul de 7,5% atins in prezent.

Procentul rezervei de aur elvetiene este unul dintre cele mai reduse in randul statelor dezvoltate din Europa: Franta are o acoperire de 65,3%, Germania de 67%, iar Olanda 54,1% din rezerva bancii centrale constituita in aur.

Industria extractiva merge pe profit

Partea buna a dezechilibrelor majore din piata pare sa fie resimtita in acest moment de reprezentantii industriei extractive aurifere.

Cu un pret al petrolului coborat pana la 46,3 dolari/baril, exploatarea zacamintelor aurifere devine tot mai ieftina, din punct de vedere al cheltuielilor cu energia. Iar pretul metalului pretios este cu mult peste estimarile facute la finalul anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#rezerva aur Elvetia, #masuri banca elvetiei, #pret aur 2015 , #Pret aur