Evolutie surprinzatoare pentru economia Elvetiei in trimestrul doi

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 11:30
1433 citiri
Evolutie surprinzatoare pentru economia Elvetiei in trimestrul doi

Economia Elvetiei a stagnat in mod surprinzator in trimestrul al doilea, fata de trimestrul precedent, inregistrand cea mai slaba evolutie din ultimii doi ani, din cauza problemelor economice din zona euro, care i-au afectat exporturile, transmite Bloomberg.

Datele au fost publicate marti de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Berna.

Analistii anticipau un avans al PIB de 0,5%, similar cu cel consemnat in primele trei luni ale acestui an.

In urma cu trei ani, Banca Nationala a Elvetiei a introdus un plafon care sa limiteze aprecierea francului, masura care a ajutat economia sa aiba o evolutie mai buna decat zona euro in noua din ultimele 12 trimeste.

Francul a fost tranzactionat marti in stagnare la 1,2071 unitati pentru un euro.

Presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, a reafirmat luni importanta acestui plafon pentru protejarea economiei, pe fondul conflictului dintre Rusia si Ucraina si a celor din Orientul Mijlociu, care au un efect negativ asupra economiei globale.

"Din pacate, trebuie sa constatam ca economia elvetiana a facut un pas inapoi, daca nu doi. Principala mea ingrijorare este ca economia elvetiana a incetinit mai rapid decat am anticipat", a declarat Felix Brill, economist la Wellershoff & Partners in Zurich.

Cresterea exporturilor a fost sub cea a importurilor, in timp ce consumul intern a urcat cu doar 0,2% fata de primul trimestru. Investitiile in constructii au scazut cu 0,7%.

Economiile Germaniei si Italiei au inregistrat contractii de 0,2% in trimestrul al doilea, in timp ce economia franceza a stagnat, iar sanctiunile impotriva Rusiei risca sa inrautateasca perspectivele.

Elvetia va avea anul acesta o crestere economica

Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza pentru acest an o crestere a economiei tarii de 2%.

Exporturile elvetiene in Rusia s-au ridicat in primul semestru la 1,3 miliarde de franci (1,4 miliarde dolari), respectiv 2,6% din exporturile in zona euro si sub valoarea bunurilor vandute in Emiratele Arabe Un ite, Singapore si Canada.

Ca tara neutra, Elvetia nu a impus sanctiuni directe Rusiei, iar companiile nu sunt direct afectate de embargoul impus de autoritatile de la Moscova asupra importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeana. Chiar si asa, Elvetia a luat masuri pentru a preveni evitarea sanctiunilor internationale de catre Rusia si a decis sa interzica bancilor sa faca noi afaceri cu unele persoane din aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Elvetia economie, #stagnare economie Elvetia , #Elvetia