Francul elvetian poate lovi din nou? Cum controleaza Banca Nationala, din umbra, cursul valutei

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:29
4182 citiri
Francul elvetian poate lovi din nou? Cum controleaza Banca Nationala, din umbra, cursul valutei
Foto: Pixabay

In urma cu un an si 9 luni, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) lua prin surprindere pietele financiare renuntand la plafonul fix de tranzactionare al francului in raport cu moneda euro.

Intre timp, analistii Bancii Americii si cei ai UBS Group au ajuns la concluzia ca echipa de economisti din subordinea presedintelui SNB Thomas Jordan nu a incetat niciodata sa gestioneze din umbra evolutia francului pe piata Forex, conform Bloomberg.

Jocuri obscure

In opinia economistilor din cele doua institutii financiare, noul prag neoficial pe care Banca Nationala a Elvetiei il intretine este de 1,08 euro, cu aproape 10 procente mai avantajos decat cel abandonat la inceputul anului 2015.

In cursul acestui an, moneda elvetiana a atins de patru ori pragul superior de 1,08 euro pentru a cobori rapid sub aceasta valoare, argumenteaza cei care au lansat teoria interventionismului din umbra intretinut de Thomas Jordan.

Intentia de a feri francul elvetian de o apreciere rapida pare totusi sa aiba costuri usturatoare pentru Banca Nationala a Elvetiei.

Pentru a feri francul de salturi prea rapide, SNB a fost nevoita sa cumpere euro de pe piata, atingand in acest moment o rezerva valutara de 630 miliarde, o adevarata comoara, dar si o vulnerabilitate in cazul unor fluctuatii neprevazute ale monedei unice europene.

In ianuarie 2015, aceeasi situatie l-a fortat pe Jordan sa renunte la pragul fix de tranzactionare al valutei din Tara Cantoanelor intr-un moment in care rezerva valutara a institutiei era de 498 miliarde euro.

"Exista o presiune politica in crestere pe SNB in care este contestat modul de o folosi o suma atat de mare pentru stabilizarea valutei proprii. Dupa acest tip de interventii s-au ales cu o multime de active in euro, dar acestea risca sa isi piarda din valoare in cazul in care francul se apreciaza", considera David Kohl, seful diviziei de operatiuni valutare la Julius Baer Group.

Prea stabil, prea periculos

In ultimele 6 luni, regimul de flotare anuntat inca de la inceputul anului trecut de banca centrala pare sa nu fi contat in evolutia monedei elvetiene, francul dovedindu-se cea mai stabila valuta de pe piata, cu exceptia coroanei daneze, al carei curs este fixat in functie de euro.

Walter Meier, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Elvetiei, a refuzat insa sa comenteze teroria flotarii controlate avnsate de economistii adepti ai conspiratiei valutare.

Kamal Sharma, unul dintre economistii implicati in stabilirea cursului valutar pe piata din Londra pentru Banca Americii spune ca intr-adevar nu exista probe evidente care sa demonstreze implicarea bancii centrale in stabilirea cursului franc/euro, dar are o doza de rezerva atunci cand vine vorba de ceea ce arata cifrele.

"Nu exista nimic din partea SNB care sa sugereze ca ar fi stabilit un plafon al cursului valutar, dar daca aruncam o privire la pret, la evolutia in piata, observam ca francul nu a reusit sa depaseasca si sa isi consolideze pozitia peste plafonul de 1,08 euro", explica acesta.

Francul a tresarit usor peste acest prag in momentul votului pro-Brexit, dar de atunci a avut o evolutie liniara.

Situatia este total diferita fata de momentul 15 ianuarie 2015, zi in care anuntul lui Jordan de a renunta la pragul fix de tranzactionare franc/euro a dus la o apreciere brusca de 40% pentru moneda elvetiana.

Thomas Flury, omul responsabil de strategiile valutare globale pentru UBS Group sustine ca exista un risc extrem de mare ca volatilitatea pietei sa ia iarasi lumea prin surprindere in cazul in care oficialii SNB se incapataneaza sa apere un prag de tranzactionare nesustenabil.

"Nu cred in varianta mentinerii pentru multa vreme a plafonului de 1,08. Asa cum sa vazut si in inuarie 2015, daca mentii un plafon fix pentru prea mult timp, impactul tinde sa fie dur, nu numai pentru franc, ci si pentru alte valute", explica Flury.

Acesta crede ca, pana la sfarsitul acestui an, fluctatiile cursului de schimb pentru francul elvetian vor fi aproape insesizabile, in vreme ce Banca Americii prevede un curs de 1,09. In schimb, nimeni nu pare sa creada ca francul va mai ajunge la plafonul de 1,20 euro de inainte de 2020.

O schimbare in acest sens ar putea fi dictata insa de interesul investitorilor de a-si depozita economiile intr-o valuta sigura, in cazul in care economia globala tinde sa dea semne serioase de instabilitate.

Acest lucru ar putea fi o adevrata problema pentru Thomas Jordan, presedintele SNB anuntand nu demult ca are de gand chiar sa reduca rata dobanzii de referinta cu inca 0,75% pentru a pastra un anumit control asupra evolutiei francului elvetian pe piata valutara.

La momentul desfintarii cursului fix franc/euro, Elvetia a aplicat cea mai redusa dobanda de referinta din randul tarilor dezvoltate pentru a contrabalansa supraaprecierea monedei nationale.

#banca nationala a elvetiei, #curs schimb franc elvetian, #flotare controlata franc elvetian , #Curs valutar