Recesiunea economica s-a resimtit si in turism, iar atragerea de fonduri europene ar putea revitaliza acest sector, a spus la The Money Channel fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, care ii atrage atentia actualului ministru asupra excesului de birocratie, care a ajuns pana in Muntii Apuseni
"Cristian Petrescu (ministrul Turismului, n.r.) trebuie sa indeparteze niste derapaje. Primul: excesul de birocratie, care a ajuns pana in Muntii Apuseni".
"Al doilea: trebuie sa scoata si niste derapaje din partea proprietarilor de pensiuni, care inteleg ca o pensiune este o vila cu faianta din Spania si jacuzzi din Portugalia, ori strainii nu cauta asa ceva. Se cauta natura, exact frumusetea peisajelor si traditiile. Trebuie sa indrepte turistii, fortat, spre hrana bio, spre tot ce inseamna bio", a spus Agathon
Potrivit acestuia, "in Romania e foarte simplu: fermierii nu au bani sa cumpere ingrasaminte chimice, deci pot sa faca o hrana bio care poate fi desfacuta in pensiuni si care poate sa fie un alt brand de dezvoltare turistica". mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 15:57
Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, si Clement Sava au infiintat o firma de consultanta in afaceri. Cei doi se adreseaza investitorilor si isi propun sa reabiliteze increderea in oamenii de afaceri.
Dan Matei Agathon aprecieaza ca unul dintre lucrurile pe care le-a distrus criza este increderea in proiectele realiste, iar firma Golden Mind & Spirit poate crea o platforma pentru dezbaterea privind rolul omului de afaceri si referitoare la dezvoltarea economica a tarii.
Cum v-a venit ideea infiintarii unei firme de consultanta? De ce tocmai in acest domeniu?
E nevoie pe piata de idei noi si de curaj. Unul din lucrurile pe care le-a distrus criza este increderea in proiectele realiste si serioase. Am venit cu oferta de a reabilita increderea in oamenii de afaceri, in mediul de afaceri romanesc si in capacitatea noastra de a restarta economia.
M-am saturat sa tot aud vaietele si negativismul celor care nu mai vor sa faca nimic pentru ca e criza. Criza este in noi, pentru ca nu ne straduim sa depasim blocajele si sa vedem mai departe de ziua de azi.
Domeniul consultantei, la care se adauga partea de PR si comunicare, mi se pare cel mai fascinant, dar si cel mai util in ziua de azi, cand multa lume se intreaba ce e de facut, dar nimeni nu mai vede clar in viitor.
Cred ca am si experienta, si viziunea care sa ma ajute sa pot fi un sfatuitor bun. Sunt la curent cu problemele economiei romanesti, fiind si... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 18:14
Recordurile inregistrate in agricultura romaneasca anul trecut au fost ridicate in slavi de politicieni si oamenii de afaceri. Taranul roman este omul anului 2011, acesta reusind sa salveze economia, dar el n-o simte pe propria piele.
Insa romanul de rand se intreaba cu ce se alege din acest succes si se incrunta in fata rafturilor care au preturi la fel de record. Nu este pentru prima data cand in Romania nu se aplica teoriile din manual.
"Romania este atipica. La noi, cand scade TVA-ul, cresc preturile, iar cand scade pretul petrolului, se scumpeste benzina", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), intr-un interviu acordat Business24.
Acesta sustine, insa, ca daca anul agricol 2011 ar fi fost unul prost, am fi asistat la un dezastru alimentar.
- In ce mod se va reflecta anul agricol record 2011 in economia romaneasca?
- Aceste recorduri inregistrate, in 2011, in agricultura s-au reflectat foarte puternic in economie. Conform datelor oficiale, 40% din cresterea economica din primele noua luni ale anului se datora acestui segment. In rest, 24% a venit din exporturi si 10% din industrie. Este una dintre rarele situatii in care agricultura a depasit industria si exporturile.
De fapt, anul acesta am reusit sa atingem datele falsificate de pe vremea lui Ceasusescu, asa ca membrii de partid care inca mai traiesc ar trebui sa fie fericiti ca li s-au indeplinit previziunile.
- In ce mod se va... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:02
Dan Matei Agathon concureaza la titlul de "Dr. Doom al Romaniei" dupa ce a conturat viitorul tarii in culori foarte negre. "Criza alimentara ne va lovi peste doi ani", avertizeaza vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR). Intr-un interviu acordat Bloombiz, Agathon spune "vom intra in hipermarket ca in biserica. Ne vom inchina si vom pleca". Totusi, acesta crede ca sunt masuri care pot fi luate de statul roman pentru a preveni acest dezastru. Masuri drastice si care trebuie aplicate urgent, dar care ne pot salva de la foamete. Ati declarat ca peste doi ani vom fi loviti de o criza alimentara...
Criza alimentara va lovi Romania, daca Romania nu se va pregati.
Aceasta criza nu este produsa, "made in Romania", ci importata.
Noi importam aproximativ 70% din produsele alimentare, importam 50% din carnea de porc, si atunci evident ca importam si criza.
Romania are capacitatea de a hrani 100 de milioane de oameni.
Insa, in lipsa unei strategii menite sa preintampine acest dezastru, vom fi loviti de foamete peste doi ani.
Aceasta criza globala nu este una de productie, cu o criza a preturilor. Vom avea mancare, dar va fi scumpa.
Inseamna ca vom avea rafturile pline si vom intra in supermarketuri ca la biserica. Ne inchinam si plecam.
Nu este un scenariu pesimist. Marii economisti ai lumii au spus "bucurati-va ca iesim din marea criza economico-financiara, dar nelinistiti-va pentru ca intram in trei crize consecutive: criza alimentara, criza... mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 13:37
Fondul Monetar International (FMI) face o evaluare a vechiului acord si nu se pune problema modificarii TVA, in schimb aplicarea unui TVA redus in agricultura ar fi o idee buna, a declarat purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon, la iesirea de la discutiile cu delegatia Fondului, relateaza NewsIn."Deocamdata ei fac o evaluare a vechiului acord si nu se pune problema sa modificam TVA. Au spus ca este o idee foarte buna (aplicarea unui TVA redus in agricultura, nu la alimentele de baza -n.r).
Mai bine sa ai TVA scazut in agricultura decat pe rafturile magazinului, dar toate vor veni la timpul potrivit", a declarat purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon.
Inainte de intrarea la discutiile cu reprezentantii FMl, Agathon a precizat ca va propune aplicarea TVA de 5% in agricultura.
Potrivit acestuia,TVA in agricultura de 5% (si nu la produsele alimentare de baza, cum au votat parlamentarii), respectiv la grau, porumb, lapte si la carne in viu, ar duce 1 miliard euro pe an venituri la bugetul de stat si la scaderea preturilor la produsele alimentare cu 20%.
De asemenea, Agathon a mai spus ca reprezentantii Fondului solicita asigurarea stabilitatii bugetare a Romaniei, respectiv mentinerea tintei de deficit bugetar pentru 2011 la 4,4%.
Pe langa aceasta a mai fost discutata si problema salariului minim, iar reprezentantii Fondului nu s-au opus unei majorari a salariului minim la 710-715 lei in 2011.
"In primul rand,... mai mult
Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 17:25
Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, marti, ca a primit garantii de la ministrul Muncii, Ioan Botis, ca nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contributiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%, potrivit Mediafax.Agathon a spus, la finalul discutiilor cu ministrul Muncii, Ioan Botis, ca OUG 58/2010 nu urmareste decat reglementarea drepturilor de autor, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) fiind prima organizatie care a propus ca toate retinerile sa se faca direct de la sursa.
"Noi am propus primii ca toate retinerile sa se faca direct de la sursa, de aceea solicitam garantii ca nu va fi modificat cuantumul sumei, adica ca nu se va dubla la 35%, aceasta fiind doar o varianta de lucru, iar contributiile pe drepturile de autor vor ramane la nivelul de astazi.
Am primit garantii din partea ministrului ca nu se va modifica de la 1 ianuarie", a mai spus Agathon, dupa discutiile de la Ministerul Muncii la care au participat reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor. El a precizat ca nu sunt alte schimbari in proiectul de modificarea a Odonantei 58/2010.
La randul sau, presedintele UGIR-1903, Cezar Corici, a subliniat faptul ca in momentul actual textul de modificare a Ordonantei 58 "presupune impozitarea a aproape jumatate din drepturile de autor, ceea ce este inadmisibil.
"Aceasta, coroborata cu celelalte prevederi legislative, duce la un text cu totul diferit decat cel discutat... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 01:00
Romania are nevoie de inca un acord cu Fondul Monetar International (FMI), pentru ca avansul economiei preconizat pentru anul viitor nu permite "ruperea" de banii primiti de la Fond, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, informeaza Mediafax."Nu sunt un fan al FMI, pentru ca nu pot sa uit ca specialistii Fondului nu au putut preveni criza. Avem insa nevoie de un nou acord cu FMI, pentru ca in 2011 vom avea o crestere economica modesta si nu ne putem permite sa ne rupem de un acord cu FMI.
Avem in continuare nevoie de bani, pentru ca se cheltuie mai mult decat se produce. Nu avem alta sursa de bani", a spus Agathon, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca in 2011 de la bugetul de stat trebuie sa se plateasca pensii in valoare de 3,8 miliarde euro, ajung la scadenta unele imprumuturi ale Romaniei si, de asemenea, nu va exista relansare economica.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Cotroceni, la intalnirea cu seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, ca in luna octombrie va trebui analizata posibilitatea discutarii unui nou acord cu FMI.
"De aceasta data va aflati in Romania doar pentru a celebra aniversarea Bancii Nationale a Romaniei. Ma bucur sa va vad din nou. Ma uit spre vizita din octombrie, cand nu va fi o sarbatoare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le intampinam.
Propunerea mea catre dumneavoastra este ca, cu ocazia vizitei din... mai mult
Marti, 07 Septembrie 2010, ora 13:44
Majorarea contributiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activitati independete este o masura nejustificata, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, informeaza Mediafax.
"Masura nu are justificare, nici politic, nici economic, nici social. Este un act inutil. Cresterea veniturilor la buget si reducerea deficitelor nu se fac prin cresterea taxelor la actori", a afirmat Agathon.
Persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Guvernului, lansat joi in dezbatere publica.
Agathon a afirmat ca iesirea din criza este posibila doar prin investitii publice masive sau reducerea taxelor si impozitelor.
"In loc de asta noi vedem deocamdata doar discutii despre cresterea taxelor, ceea ce este neacceptabil", a spus el.
Agathon a cerut reprezentantilor ministerelor Finantelor si Muncii ca retinerea contributiilor sa se faca la sursa, astfel incat oamenii sa nu mai stea la cozi. Intentia Guvernului de a dubla contributiile pentru persoanele platite pe drepturi de autor a fost criticata, sambata, atat de catre reprezentanti ai UDMR, PSD si PNL, cat si de catre Clubul Roman de Presa, Patronatul Presei Romane sau sindicate.
mai mult
Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 18:23
Inainte de aplicarea impozitului minim, Guvernul estima ca va incasa aproximativ 355 milioane lei. Datele ANAF arata ca in 2009 impozitul minim a adus statului 780 milioane lei.Statul a incasat aproape dublu decat estimase, dar purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale, Dan Matei Agathon, considera ca "pretul sacrificarii" a 200.000 de IMM-uri este prea mare pentru a justifica suma colectata.Mai mult, in opinia lui Agathon, in perioada de criza nu este oportuna introducerea unor impozite. Din 2011, impozitul minim ar putea fi inlocuit cu impozitul forfetar, care se va aplica doar in domeniile cu un grad ridicat de evaziune fiscala, potrivit unui proiect guvernamental. mai mult
Vineri, 18 Iunie 2010, ora 09:43