Gura de oxigen pentru firmele "lovite" de iarna: Amanarea platii taxelor

Sambata, 17 Martie 2012, ora 13:20
1236 citiri
Gura de oxigen pentru firmele "lovite" de iarna: Amanarea platii taxelor

Pierderile suferite de catre firmele de productii sau prestari servicii in perioada ianuarie-februarie se ridica la 100.000 de euro pe zi, calculate la zi, insa acestea nu reprezinta decat intarzieri ale livrarilor si incasarilor, potrivit unui studiu realizat de Golden Mind&Spirit.

"Deocamdata, aceste intarzieri nu se vad si la nivel fiscal: oamenilor de afaceri li se cere sa-si plateasca taxele aferente acelei perioade ca si cum in loc de blocaje si inzapeziri ar fi fost zile senine, cu trafic normal pentru marfuri", potrivit lui Dan Matei Agathon.

Specialistii Golden Mind&Spirit propun Ministerului Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala un moratoriu in interesul mediului economic, respectiv prorogarea cu una pana la trei luni a platii taxelor aferente perioadei de inzapeziri.

"Propunerea se refera la amanarea platii taxelor, nu la anularea lor sau la scutirea de ele. Solutia nu presupune insa o amnistie fiscala, ci necesitatea evidenta de a amana plata taxelor, asa cum au fost amanate livrarile si incasarile firmelor din cauza viscolului", se mai arata in comunicatul transmis de companie.

Transportatorii, cei mai afectati

Comunicarile oficiale ale asociatiilor transportatorilor au aratat ca pierderile totale cumulate de companiile cu acest profil se ridica la un milion de euro pe ziua de inzapezire.

"Cel putin la nivelul acestora, ca si pentru producatorii de bunuri, ar trebui sa existe o prorogare fiscala aferenta perioadei 15 ianuarie - 15 februarie 2012", au mai adaugat reprezentantii Golden Mind&Spirit.

Cum sa se acorde amanarea

Reprezentantii companiei propun ca pe baza unui Ordin al Ministrului Finantelor sau a altui tip de act normativ emis in regim de urgenta, contribuabilii care fac dovada materiala ca au avut intarzieri la livrari sau incasarile curente sa obtina o amanare a platii taxelor.

Dupa caz, acestia ar putea solicita amanarea cu maximum trei luni a platii taxelor, fara penalitati sau alte accesorii.

"Nu e nevoie decat de bunavointa si o mai buna intelegere din partea administratorilor fiscali a realitatilor cu care s-au confruntat oamenii de afaceri in zilele grele din aceasta iarna", mai spune Dan Matei Agathon.

Potrivit ultimelor estimari, pierderile totale din economie se ridicau la 2,3-3 milioane de euro pe ziua de inzapezire, iar la nivelul Produsului Intern Brut scaderea din primul trimestru ar putea fi chiar de un punct procentual.

Chiar ministrul Finantelor a recunoscut ca in trimestrul I din acest an vom intra din nou in recesiune din cauza vremii nefavorabile.

Tocmai pentru ca aceste pierderi sa nu se raspandeasca in economie la nivelul firmelor si asa afectate, expertii Golden Mind&Spirit considera necesara amanarea proportionala a platii taxelor, masura care ar putea constitui un balon de oxigen pentru firmele romanesti.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#amanare plata taxe companii, #pierderi companii iarna, #viscol pierderi companii , #Firme Romania