Primaria reinvie comunismul: Propunerea care ar falimenta Centrul Istoric

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 11:16
2265 citiri
Primaria reinvie comunismul: Propunerea care ar falimenta Centrul Istoric
Sursa foto: Evenimentul Zilei

Primaria Capitalei a lansat in dezbatere publica regulamentul privind activitatea teraselor din Centrul Istoric al Bucurestiului, care mentioneaza ca acestea ar trebuie sa se inchida la ora 22.00.

Presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), Dan Matei Agathon, sustine ca inchiderea teraselor la ora 22.00 va falimenta Centrul Istoric din Bucuresti, singurul obiectiv important al turismului de divertisment din Capitala.

"Propunerea reprezinta o intoarcere la comunism cand restaurantele se inchideau exact la 22.00 pentru ca dusmanii poporului sa nu comploteze impotriva regimului. Turistii, fie romani, fie straini, nu sunt dusmanii Bucurestiului si ar trebui incurajati sa vina, sa stea si sa cheltuie cat mai mult in Centrul Istoric, nu sa fie izgoniti pentru ca s-a inchis programul", mentioneaza Agathon.

Oficialul FPTS mai adauga ca incasarile din Centrul Istoric, de circa 150 de milioane de euro anual, se vor reduce la un sfert daca aceasta propunere de inchidere a teraselor va fi aprobata, iar multe dintre planurile de dezvoltare si de renovare din zona vor fi anulate.

Un alt efect negativ al acestei propuneri ar fi incapacitatea de plata a chiriilor foarte mari, care va atrage inchiderea multor locatii din Centrul Istoric.

Terasele afectate

potrivit proiectului de regulament propus de municipalitate, terasele sezoniere amplasate in Centrul Istoric, care este delimitat de Bd. Elisabeta, Bd. Carol, str. Hristo Botev, Bd. Corneliu Coposu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, vor putea functiona doar pana la ora 22.00.

Exceptie de la aceasta regula vor face terasele de pe strazile din perimetrul delimitat de str. Lipscani, Bd. I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, care vor putea functiona pana la ora 24.00 in timpul saptamanii, in zilele de vineri, sambata si duminica programul putand fi extins cu o ora.

Cum motiveaza Primaria decizia

Primaria Capitalei mentioneaza, intr-un document, ca intentioneaza sa "amelioreze imaginea urbana a Centrului" si sa "sporeasca atractivitatea acestui obiectiv turistic cu un real potential de dezvoltare economica".

Nu in ultimul rand, reprezentantii Primariei considera indreptatita aplicarea unui set de reguli in ceea ce priveste functionarea teraselor din Centrul Vechi, intrucat vecinii din acest perimetru s-ar fi plans de zgomote.

"Plecand de la un set de probleme reale, precum agresarea si degradarea peisajului urban, inclusiv prin amenajarea inadecvata a teraselor sezoniere, se doreste ca prin implementarea unui set de masuri, inclusiv prin reglementarea activitatilor de alimentatie publica pe terase sezoniere in Centrul Istoric Bucuresti, sa se amelioreze imaginea urbana a unei zone de interes national si international, sa sporeasca atractivitatea acestui obiectiv turistic cu un real potential de dezvoltare economica si sa se imbunatateasca in acelasi timp confortul si conditiile de viata ale rezidentilor si utilizatorilor spatiilor din acest perimetru", se arata in expunerea de motive care este semnata de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

#terase Centru Vechi, #restaurante Centru Vechi, #propunere primarie Centru Vechi , #Terase