Superlativele Romaniei: Cati bani ne costa anual ignorarea lor

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:00
4121 citiri
Superlativele Romaniei: Cati bani ne costa anual ignorarea lor

Romania are o serie de obiective turistice unice in Europa si chiar in lume, printre care se numara Casa Poporului, cimitirul vesel de la Sapanta, Castelul Peles sau Castelul Bran.

Daca ar urma exemplul altor tari care fac bani frumosi din turism, statul roman ar putea recupera din avansul economic pierdut. Totusi, absenta unei promovari eficiente se traduce in pierderi de miliarde de euro pentru economia nationala, anual.

Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, sustine ca turismul ar trebui sa reprezinte 4% -5% din Produsul Intern Brut al Romaniei. In conditiile in care proiectul de buget pe anul acesta se bazeaza pe un PIB de 140 de miliarde de euro, veniturile generate de turism ar trebui sa se ridice la aproximativ sapte miliarde de euro.

In realitate, lucrurile sunt diferite, iar incasarile din acest domeniu ajung la cel mult un miliard de euro, atrage atentia fostul ministru.

Promovarea deficitara, lipsa unei viziuni si absenta unei strategii eficiente ar putea fi cauzele pentru care Romania nu exploateaza la maximum potentialul turistic de care dispune.

Lista obiectivelor turistice din tara poate fi completata la nesfarsit, dar Romania ar putea ajunge cu usurinta in topul statelor care incaseaza bani frumosi din turism, daca ar promova intens cele mai cautate obiective turistice. Cand vine vorba de o vacanta in Romania, turistii straini au o "lista bine determinata", spune Traian Badulescu, consultant in turism.

Sursa foto: Tourneo

Nu vor sa rateze cu niciun chip Casa Poporului, Castelul Peles si "Casa lui Dracula" - castelul Bran, Transalpina, Transfagarasanul si, desigur, Cimitirul Vesel de la Sapanta. Lista ar putea fi completata cu cetatile medievale din Transilvania, cu bisericile pictate din Moldova sau cu Delta Dunarii, o alta atractie turistica unica.

Casa Poporului, cea mai mare cladire administrativa din lume si a doua ca marime pe plan mondial, dupa Pentagon, a intrat in Cartea Recordurilor de trei ori. Cladire-simbol a perioadei comunismului, Casa Poporului ramane cel mai vizitat obiectiv turistic din Bucuresti, incasand aproximativ 500.000 de euro din biletele vandute in 2011.

Sursa foto: Pensiunea Nagy

Castelul Peles, unic prin arhitectura sa, dar si prin interioarele grandioase cu lambriuri din lemn de nuc si vitraliile impresionante, a fost vizitat de 300.000 de turisti numai in 2012.

Cel putin la fel de celebru este si Branul, cunoscut mai degraba turistilor drept "Casa lui Dracula", o reputatie incorecta, dar de care edificiul beneficiaza in fiecare an. Castelul a fost inclus intr-un top al celor mai cunoscute astfel de monumente, realizat de CNN.

Cimitirul Vesel de la Sapanta, singurul din lume de acest tip, si-a castigat notorietatea datorita epitafurilor amuzante inscriptionate pe crucile colorate in culori aprinse.

Sursa foto: epitafuri.com

Slanic Prahova, cea mai mare salina din Europa, a devenit una dintre cele mai cunoscute si importante statiuni balneoclimaterice din Romania. Mina este vizitata zilnic de 500 de turisti, apogeul fiind atins in weekend, cand numarul vizitatorilor trece de 1.000. In conditiile in care biletul de intrare pentru un adult este de 14 lei, putem estima ca incasarile depasesc 7.000 de lei zilnic.

Sursa foto: Pensiunea Casa Elena

Printre obiectivele turistice mai putin cunoscute din Romania se afla si singurul muzeu de icoane pe sticla din lume, in Sibiel. Muzeul gazduieste mai mult de 100 de icoane, cele mai vechi fiind din secolul al XVIII-lea. Aproximativ 15.000 de persoane viziteaza anual Muzeul de Icoane pe Sticla din Sibiel. Sunt turisti romani, europeni, dar si din Australia, Singapore sau Malaezia, conform statisticilor.

Turismul speologic, pentru turistii cu simt de aventura

Pe teritoriul Romaniei mai exista si una dintre cele mai importante pesteri din lume, pestera Coliboaia, unde au fost descoperite picturi parietale de circa 28.000 - 35.000 de ani, potrivit presedintelui Federatiei Romane de Speologie, Viorel Lascu.

Transfagarasanul, supranumit de vedetele de televiziune Top Gear "cel mai bun drum din lume", este un alt obiectiv unic pe care Romania il are. Veniturile din vizitarea acestui drum sunt dificil de cuantificat, in conditiile in care nu se poate face o evidenta a numarului de turisti care l-au vizitat.

Cert este ca, dupa promovarea asigurata de emisiunea Top Gear, Transfagarasanul a mai recuperat din avansul luat de alte drumuri cunoscute la nivel mondial si se plaseaza acum in topul celor mai celebre drumuri.


Vezi mai multe din Calatorii, vacante pe 220.ro

Acelasi lucru se poate spune si despre Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania si un alt drum unic in Europa, datorita peisajelor. Soseaua devine din ce in ce mai populara in lume si a fost inclusa intr-un top al celor mai frumoase sosele, realizat de opentravel, o publicatie de referinta in domeniu.

Transalpina, intr-un top international al celor mai frumoase destinatii de iarna

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#obiective turistice unice, #atractii turistice Romania, #incasari turism Romania , #Promovarea turismului