Italia, "parintele" evaziunii fiscale in UE. Romania face parte din familie

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 12:56
3085 citiri
Italia, "parintele" evaziunii fiscale in UE. Romania face parte din familie

Economia subterana din Italia a reprezentat 35% din PIB-ul tarii in 2011, ceea ce inseamna aproximativ 540 miliarde euro, o suma de cinci ori mai mare ca PIB-ul Romaniei, potrivit institutului italian, Eurispes.

Din aceasta suma, evaziunea fiscala se ridica la peste 50 miliarde euro, ceea ce se traduce prin pierderi pentru statul italian de pana la 150 miliarde euro.

Fenomenul nu este nici pe de parte unul singular. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) avertizeaza ca pana in 2020, doua treimi din muncitorii din intreaga lume vor fi platiti la negru, daca ritmul infractiunilor continua.

Iar Romania, bineinteles, nu face exceptie. Fluxurile ilicite din tara noastra catre alte state ne plaseaza pe locul 34 in lume, cu o medie anuala de 3,6 miliarde de dolari, potrivit unui raport Global Financial Integrity.

Evaziunea fiscala in Romania, intre 10% si 14% din PIB

Estimarile privind evaziunea fiscala din Romania se plaseaza undeva intre 10% si 14% din PIB.

"Daca o institutie extrem de respectabila, Consiliul Fiscal, considera ca nivelul evaziunii fiscale este de 10% din PIB, adica 13 miliarde euro, dupa analizele mele de economie subterana, consider ca valoarea evaziunii fiscale este de 18 miliarde euro, adica de aproximativ 14 % din PIB.

Nivelul stabilit de mine corespunde cu cel rezultat din cifrele prezentate de Presedintele Romaniei si Guvernatorul BNR, care in urma nu cu mult timp au prezentat marimea economiei nefiscalizate, la 36%, respectiv 30% din PIB. Daca considerati fiscalizarea macar a 50% din aceste valori, ajungeti la nivelul de evaziune fiscala stabilit de mine", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, intr-un interviu pentru Business24.

Ramurile economice cele mai predispuse la activitatile de evaziune fiscala sunt industriile accizate (tutun, petrol etc.), agricultura, operatiunile de import-export.

"Anul trecut, contrabanda cu tigari reprezenta peste un miliard de euro, ceea ce este extraordinar de mult", declara Dan Matei Agathon intr-un interviu Business24.

De exemplu, in industria alimentara, evaziunea fiscala reprezinta 50-60% din totalul pietei si creste in continuare, din cauza masurii de majorare a TVA pana la nivelul de 24%, potrivit lui Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Romalimenta.

Cum poate distruge evaziunea o economie nationala

Cresterea evaziunii fiscale in economia unei tari poate declansa un cerc vicios foarte periculos. In primul rand, din cauza tranzactiilor neimpozitate, veniturile la bugetul statului din taxe si impozite, scad. Pentru ca nu reusesc sa colecteze suficienti bani, guvernele cresc nivelul de impozitare, ceea ce incurajeaza si mai mult evaziunea fiscala.

In plus, aceasta zona gri a economiei conduce la statistici oficiale inexacte, precum cele referitoare la rata somajului, la venituri, consum si alti indicatori macroeconomici. Pe de alta parte, aceste statistici joaca un rol important in luarea deciziilor de politica economica, care evident, sunt sortite esecului, din cauza informatiilor trunchiate pe care sunt cladite.

Evaziunea fiscala, boala economica grea

Cercul vicios care indeamna la evaziune fiscala a fost mentionat si de guvernatorul Mugur Isarescu:

"Daca vom continua cu un sistem fiscal care te impovareaza, iti scoate ochii din cap si iti da o singura sansa sa supravietuiesti si acea sansa este sa faci evaziune, nu ai de ce sa speri la transparenta (necesara listrarii la bursa - n..r)", a declarat guvernatorul la sfarsitul lunii februarie.

Isarescu este totusi optimist si sustine ca aceasta transparenta va deveni o realitate, pe masura ce sistemul fiscal se va simplifica si nu vor mai avea loc zeci de modificari in Codul Fiscal.

De asemenea, Sorin Minea, patronul lantului de magazine Angst, este de parere ca actiunile de combatere a evaziunii fiscale trebuie sa se bazeze pe eficienta si profesionalism, pentru a-si atinge obiectivele:

"Combaterea evaziunii nu se poate realiza, in niciun caz, prin controale pompieristice in Vama sau prin controale cu televiziunea in spate, unde se arata ca s-au confiscat trei kilograme de carne sau cinci de carnati", spune Sorin Minea, pentru Business24.

Autoritatile iau masuri

Odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe 2011, care trebuie depusa pana pe 25 mai, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca va declansa operatiuni de control in cazul marilor averi, autoritatile avand in vizor 200-300 de persoane care au omis in anii precedenti sa isi achite obligatiile la stat.

De altfel, si premierul Razvan Mihai Ungureanu s-a declarat transant in privinta evaziunii fiscale. La scurt timp dupa investirea in functie, premierul a cerut venituri la stat de cel putin 1,5% din PIB, obtinute prin actiunile de combatere a evaziunii fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala Romania, #evaziune fiscala italia, #combaterea evaziunii fiscale , #TVA