Pot fi Dracula si Ceausescu agenti turistici pentru Romania? Ce zic specialistii in domeniu

Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:10
2230 citiri
Pot fi Dracula si Ceausescu agenti turistici pentru Romania? Ce zic specialistii in domeniu

Romania a fost invadata de propuneri care mai de care mai inedite pentru circuite turistice. De la circuitul Dracula, la Ceausescu, sau cel al forturilor din jurul Bucurestiului, toate au atras atentia jucatorilor de pe piata si a turistilor.

Ce s-a intamplat, insa, pe drumul dintre propunere si realizari?

In timpul mandatului sau, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a anuntat infiintarea "traseului rosu", adica un circuit turistic care sa cuprinda obiectivele turistice legate de Ceausescu.

In anul 2011, acelasi ministru a declarat ca pregateste un circuit turistic la cele 30 de forturi vechi din jurul Capitalei. A urmat circuitul balnear din nordul Capitalei sau circuitul la manastirile din Bucuresti.

Doi ani mai tarziu, autoritatile locale anuntau ca vor amenaja un circuit turistic pe lacurile din Bucuresti. Investitia se ridica la 20 de milioane de euro, iar o parte din bani vin din fonduri europene.

Fie ca este vorba de autoritatile locale sau de ministri ai Turismului, toti sunt de parere ca Romania are nevoie de circuite turistice tematice.

Specialistii din domeniu nu ii contrazic, insa subliniaza ca acestea nu ar trebui sa ramana la stadiul de propuneri.

"Nici un circuit turistic anuntat nu a fost implementat de autoritati. Pana acum avem proiecte si idei", a declarat Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului si presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

Totusi, jucatorii de pe piata spun ca turistii ajung in punctele de atractie turistica mai degraba prin excursii organizate de agentiile de turism decat prin circuite gandite de stat.

"Nu stiu sa fie vreun circuit implementat de autoritati. Circuite sa fac de foarte multa vreme. Turistii care pornesc in circuitele Dracula aterizeaza pe un aeroport din Bucuresti. Merg in capitala la un restaurant tematic gen Count Dracula, viziteaza Curtea Veche. Apoi pleaca la Snagov.

Circuite avem, se stiu. La ora actuala, din cate stiu, doar agentiile de turism au facut astfel de circuite", a explicat consultantul in turism Traian Badulescu.

Badulescu subliniaza insa ca autoritatile pot ajuta la implementarea unor asemenea circuite turistice pe partea de promovare si infrastructura, desi decizia finala apartine mediului privat.

"Autoritatile pot ajuta cu investitii din fonduri europene si cu promovarea. Daca mediul privat este pana la urma cel care aduce turisti, in schimb si statul poate sa intervina pe partea de proiecte europene. Asa cum s-au facut partii de schi, sali de sport se pot face si structuri balneare.In toate tarile, aceste circuite sunt promovate prin parteneriat public-privat", a spus Badulescu.

Opinia acestuia este impartasita si de Agathon, care spune ca turistii aleg din optiunile pe care le au la dispozitie, iar rolul cel mai important al autoritatilor este acela de a promova aceste oferte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#circuite turistice Romania, #circuit turistic Dracula, #turism Romania 2013 , #Promovarea turismului