"Lista lui Ponta" nu multumeste jucatorii din turism

Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:24
1632 citiri
"Lista lui Ponta" nu multumeste jucatorii din turism

Cabinetul Ponta si-a prezentat obiectivele pentru turism, in cadrul programului de guvernare depus joi la Parlament. Insa lista Guvernului nu corespunde cu cea a jucatorilor din industrie, atrage atentia Federatia Patronatelor din Turism si Servicii.

"Turismul romanesc trebuie sa constituie un domeniu strategic pentru economia Romaniei. In acest scop, este necesara o redresare pe termen scurt, dar si o dezvoltare gandita pe termen lung", se arata in programul de guvernare. Insa lista obiectivelor pentru repunerea turismului printre prioritatile economiei nationale este destul de scurta.

Guvernul isi propune sustinerea turismului balnear in localitatile care dispun de resurse geotermale sau alte resurse cu pontential terapeutic, prin demararea Programului National pentru Realizarea de Centre Balneare.

De asemenea, printre prioritatile Guvernului in ceea ce reprezinta industria turismului se regaseste si "turismul verde". Astfel, Programul National pentru Turism Verde isi propune sa sustina localitatile care dispun de valori naturale protejate sau dispun de zone verzi cu potential turistic.

De asemenea, Guvernul are in vedere Programul National pentru reabilitarea infrastructurii de acces in Statiunile Turistice precum si pentru reabilitarea retelelor de utilitati publice din statiuni.

Hotelierii vor o agentie nationala

Insa lista prioritatilor Guvernului corespunde intr-o prea mica masura cu propunerile pe care jucatorii din industria turismului le fac de ani de zile.

Federatia Patronatelor din Turism si Servicii sustine infiintarea unei agentii nationale dedicata special turismului care sa poata imbina dezvoltarea regionala cu problemele specifice din turism, dar mai ales pentru a se putea realiza un program de dezvoltare pe termen mediu si lung a turismului romanesc.

"Aceasta Agentie trebuie sa lucreze cu un personal tehnic, expert pe domeniu, care a lucrat in turismul real, pentru a se descoperi prioritatile de dezvoltare, dar si pentru a verifica mereu efectele deciziilor luate", a declarat Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.

Turistii straini, un vis frumos

De asemenea, orientarea catre pietele din vestul Europei reprezinta o necesitate pentru hotelieri si ar atrage un plus de calitate in turismul romanesc, dar ar contribui la fel de bine si la finantarea investitiilor din turism si ar avea efecte pozitive economice pe orizontala pe tot lantul serviciilor utilizate de turisti, potrivit lui Agathon.

"Strainii aleg de obicei sejururi de minim sapte nopti, prin urmare se poate realiza o ocupare mai mare a locurilor de cazare. In acest fel se poate reduce sindromul ocuparii locatiilor turistice doar peste weekend, sporind profitabilitatea agentilor economici, dar si cuantumul taxelor ce sunt platite de acestia catre buget".

TVA de 9% in turism

Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita scaderea pe termen mediu a TVA-ului in turism pentru incoming la 9% dupa modelul de succes al Bulgariei, atat la tour operatorii locali, cat si la hotelieri, iar pe termen lung, in functie de analiza impactului scaderii TVA-ului, scaderea impozitului pe profit in acest sector. Federatia justifica solicitarea prin faptul ca tour operatorii interni vor fi motivati sa promoveze pe pietele externe turismul romanesc.

"Aceasta scadere a TVA nu trebuie privita ca o diminuare a taxelor colectate de catre stat, avand in vedere ca in momentul de fata, din cauza numarului redus de turisti straini, sumele colectate sunt oricum mici. Folosirea scaderii TVA ca o parghie a dezvoltarii turismului de incoming inseamna de fapt o crestere a sumelor reale colectate, dar si o scadere a cheltuielor efectuate cu promovarea turismului", considera Agathon.

De asemenea, dezvoltarea turismului de all inclusive reprezinta o necesitate pentru turism, desi acest tip de business a fost criticat recent de o parte din oamenii de afaceri din industrie. Federatia considera ca Romania ar castiga un plus de competitivitate daca statul ar facilita acest tip de business atat de popular printre turistii straini.

#program guvernare turism, #Federatia Patronatelor Turism Servicii, #propuneri turism, #program guvernare Ponta, #turism verde Ponta , #Guvernul Romaniei