Patronatele din turism: In 2013, tarifele pentru sudul litoralul vor scadea

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 17:50
2006 citiri
Patronatele din turism: In 2013, tarifele pentru sudul litoralul vor scadea

Sezonul viitor turistii ar putea sa beneficieze de preturi mai mici in sudul litoralului, a anuntat Federatia Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), impreuna cu Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus.

Astfel, pentru capetele de sezon, turistii vor plati 47 de euro pentru sase nopti de cazare, iar pentru varful de sezon, 81 de euro pentru sase nopti de cazare. Optional, turistii vor putea alege sa primeasca si trei mese pe zi timp de sase zile la pretul total de 54 de euro.

"Este important ca preturile pe litoral sa fie atractive si competitive cu ofertele din strainatate, daca dorim sa mentinem litoralul ocupat suta la suta, ca si in acest an", se arata intr-un comunicat de presa semnat de Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) si de secretarul general al federatiei, Clement Sava.

In 6 septembrie, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a anuntat ca tarifele la cazare pe litoral vor creste anul viitor in medie cu 7%, dupa trei ani de stagnare si un sezon foarte bun in acest an, hotelierii invocand scumpirea utilitatilor si a combustibilului in 2012 si 2013.

Patronatele cer Guvernului sa reduca TVA la 9%

FPTR solicita Guvernului sa reduca TVA de la 24% la 9% si la serviciile de masa vandute la pachet cu cazarea, asa cum se practica in toate tarile europene. "Aceasta masura va duce la cresterea vanzarilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, marind astfel incasarile hotelierilor si, implicit, taxele si impozitele colectate", a mai spus Raducan.

In prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de pranz si cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adaugata este 24%.

In acest an, tarifele medii practicate de agentiile de turism in varf de sezon pentru un loc in camera dubla in Mamaia pe noapte au fost de 108 lei pentru un hotel de doua stele, 150 lei pentru trei stele si 216 lei pentru patru stele. In extrasezon, camera la doua stele a costat 48 de lei pe noapte, la trei stele 72 de lei si la patru stele 144 de lei.

Oficialul FPTR a mai spus ca pentru ca Romania sa fie competitiva pe plan extern, solutia este recunoasterea incoming-ului ca export de servicii.

"Este mult mai profitabil pentru Romania sa restituie TVA sau sa dea prime de export agentiilor care aduc straini in tara noastra decat celor care exporta cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui sa sustina aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decat spionarea turistilor prin sistemul SIET", a incheiat oficialul federatiei.

Peste 1,5 milioane de turisti romani au mers in aceasta vara pe litoralul romanesc, in crestere cu peste 15% fata de anul trecut, si au cheltuit aproximativ 270 de milioane de euro, potrivit datelor FPTR.

Numarul de turisti pe litoral in structurile clasificate a crescut cu peste 15% fata de anul trecut, de la 736.000 la aproximativ 850.000. In statiunile romanesti au ajuns si turisti straini, aproximativ 38.000, in urcare cu 30% fata de 2011.

Federatia estimeaza ca numarul turistilor cazati la negru pe litoral a depasit in acest an 660.000.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#tarife litoral Romania, #patronate tarife litoral 2013, #tva turism , #Turism in Romania