Scaderea economica de 0,5% in trimestrul al treilea era previzibila, iar Romania nu are sanse sa atinga tintele de crestere economica stabilite cu creditorii internationali, considera analistii financiari contactati de Business24.
Primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS), arata ca Produsul intern brut a fost mai mic cu 0,5% in trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu trimestrul al doilea din 2012. Iar fata de perioada similara de anul trecut, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.
In primele noua luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.
Dochia: Romania nu mai poate atinge prognozele economice
Analistul economic Aurelian Dochia este surprins de rezultatele slabe anuntate de INS, cu toate ca estima o scadere economica in T3
Potrivit lui Dochia, Romania nu mai poate recupera din aceasta pierdere, astfel incat sa atinga la finalul acestui an, tintele stabilite cu creditorii internationali. El explica faptul ca foarte multe dintre tarile europene sunt in recesiune ceea ce ar putea afecta si pe viitor exporturile Romaniei.
Mircea Cosea: Agricultura si exporturile au tras economia in jos in T3
Mircea Cosea crede ca scaderea economica de 0,5% in cel de-al treilea trimestru este cauzata de doi factori: seceta din agricultura si scaderea exporturilor.
Astfel, economia Romaniei este meteo dependenta, lipsind reformele... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 12:21
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a declarat, marti, ca actuala situatie de recesiune in economie este efectul faptului ca in Romania se munceste putin.
"Ceea ce s-a intamplat arata cum merge PIB-ul. In tara asta, prea putini oameni muncesc. Avem cel mai mic numar de salariati, la mia de locuitori, care muncesc, din toata Uniunea Europeana. Munca nu da roadele pe care le asteptam cu totii. Pana cand munca nu se va schimba, pana cand munca nu se va regenera, ne vom plimba prin cifre din acestea de 0,1 - 0,2", a spus Vasilescu, la Realitatea TV, explicand cauzele scaderii PIB, pentru doua trimestre consecutiv.
Adrian Vasilescu a subliniat ca este nicio legatura intre cursul de schimb si ceea ce s-a intamplat cu PIB-ul, ci aceasta are legatura cu ceea ce se intampla in lumea larga in economie.
"La sfarsitul anului, cand s-a tras linie, a iesit o crestere de 2,5 la suta, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana. In comparatie cu ceea ce s-a intamplat, vedem, pe dinamica, la sfarsitul trimestrului unu, minus 0,1, care cu minus 0,2, la finalul trimestrului precedent, inseamna recesiune, dar este o recesiune statistica, spun eu. Si anume, trimestrul unu din acest an, pe care il comparam cu trimestrul unu din anul trecut, vedem cresteri cu plus 0,3 pe serie bruta si plus 0,8 pe serie ajustata, care arata ca, in comparatie cu anul trecut, PIB-ul a crescut", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Vasilescu a reafirmat... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 14:54
O economie poate avea recesiune si fara sa fie in criza a apreciat, duminica, la postul public de radio, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, subliniind ca o crestere negativa in trimestrul unu 2012 poate reprezenta pentru Romania un fenomen de recesiune.
Vasilescu a explicat o crestere negativa apare atunci cand cresterea PIB-ului unei tari incetineste de la o perioada la alta.
"Cand doua trimestre unul langa altul, trimestrul IV, sa spunem, din anul trecut, cu trimestrul I din anul acesta, adunate, aceste doua trimestre dau minus cu minus, deci doua trimestre de crestere negativa inseamna recesiune. Astea sunt reglementarile noi si Eurostat-ul puncteaza - Romania, la 31 martie, recesiune, a explicat consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.
Vasilescu a aratat ca s-a vazut de multe ori pe plan international ca poate exista recesiune fara a fi criza.
"Poate fi criza fara recesiune. De fapt, criza fara recesiune, mai repede se intampla. Recesiune fara criza, totusi, mai rar, pentru ca se intampla ceva care duce tara in doua trimestre de crestere negativa. Am avut o crestere negativa in trimestrul IV din anul trecut, 0,2% si ne asteptam la o crestere negativa in trimestrul I, sau cel mult crestere zero.
Daca este crestere zero, am scapat. Nu suntem in recesiune. Daca este crestere negativa, este clar, Romania, la 31 martie 2012, va fi declarata in recesiune, dar recesiuena asta nu va fi decat o faza a crizei care a inceput in... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 17:05
Romania nu poate fi ocolita de actualele evolutii pe plan mondial, iar recesiunea "va schimba cursul istoric", a afirmat joi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, cu ocazia unui seminar financiar-bancar, organizat la Sinaia.
"Noi romanii vom veni la aceeasi masa si vom vedea ce loc vom gasi. Noi trebuie sa ne pregatim pentru noua normalitate. Noi am scapat de recesiune. La aceasta ora, datele din economie ne arata ca recesiunea nu numai ca nu se mai intoarce anul acesta, ci chiar se consilideaza iesirea din recesiune, dar ramanem cu criza si dupa criza va veni un lucru pe care incepem cu totii sa il intuim. Se schimba lumea si vom fi nevoiti sa ne alegem un nou stil de viata. Stilul de viata care s-a numit bunastarea pe datorie", a spus Vasilescu.
Pentru Romania, anul 2011 va fi an de crestere economica, a spus consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.
"Este clar ca vom incheia anul 2011 cu crestere economica. Vedem in primul rand ca agricultura ne-a scos din impas anul acesta. Agricultura are o pondere mica in ceea ce priveste contributia la PIB, dar a avut o crestere foarte rapida, mai ales in trimestru III am avut un maximum de recolta. Acest trimestru ne-a adus o crestere la agricultura de 23%', a subliniat Vasilescu.
Adrian Vasilescu a participat la Seminarul financiar-bancar EU-COFILE - organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor, la Sinaia. mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 15:29
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca economia Romaniei nu are nevoie de "idei geniale", pentru ca nu trebuie sa mai facem greseli si sa "continuam cresterea economica".
"Institutul National de Statistica ne-a dat o veste buna. La industrie am reusti sa crestem, iar aceasta crestere combinata cu majorarea exporturilor cu 25% la export sunt doua vesti foarte bune", a precizat Adrian Vasilescu, la Realitatea TV.
Acesta a mai adaugat ca o noua recesiune ar putea afecta Romania, facand referire la declaratiile lui Nouriel Roubini. Economistul poreclit Dr. Doom sustine ca o noua criza se "pregateste" sa loveasca finantele mondiale.
Adrian Vasilescu a tinut sa precizeze ca Romania trebuie sa "cladeasca, in continuare, pe cele doua vesti bune anuntate de Institutul National de Statistica" si ca nu "are nevoie sa indrepte lucrurile prin idei geniale".
"In economie, s-a constat ca este important sa nu facem greseli", a subliniat consilierul guvernatorului BNR. mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 19:36
Bursele din intreaga lume au inregistrat, incepand de vineri, scaderi dramatice, iar Bursa de la Bucuresti pare sa tina isonul celor de peste hotare, insa mult mai grav, avand, in cadrul sedintei de marti, pierderi de pana la 12%.Daca unii analisti dau vina pe temerile legate de criza datoriilor din Europa, dar si pe decizia Standard & Poor's de a reduce calificativul SUA, evenimente care au creat panica in randul investitorilor, ce s-au grabit sa-si vanda activele, altii spun ca este chiar mai mult decat atat, vehiculandu-se ideea unui crah bursier sau chiar a unei noi recesiuni la nivel mondial. Odata cu aceasta situatie, toata lumea se intreaba acum cum s-a ajuns in situatia asta, ce trebuie facut si cat timp va mai fi panica pe piete. Ziare.com a vorbit cu Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si a incercat sa afle ce raspunsuri la toate aceste intrebari.Care este explicatia pentru faptul ca bursele din intreaga lume au avut, in ultimele zile, scaderi atat de mari? Eu cred ca, de vineri incoace, problemele nu mai sunt atat de mari. Problemele au fost mari joi, pentru ca joi a fost 4 august. Joi a fost un mic crah bursier, daca pot sa il numesc asa, care a trecut foarte repede. Vineri, pietele s-au linistit, chiar daca scaderea a continuat. Scaderea a continuat si luni, azi e marti, sa vedem cum va merge bursa, dar cred ca fenomenul trebuie sa-l luam asa cum este el si sa nu-i dam o amploare mai mare, pentru ca nu foloseste... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 23:49
Romania ar putea adopta euro in 2015, sustine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care mentioneaza insa, ca principala conditie este renuntarea la "discursurile populiste", anunta NewsIn."Daca societatea isi asuma aceasta tinta - euro in 2015 - si se va reusi in 2012, in timpul campaniei electorale, anuntata foarta dura, sa scapam de discursurile populiste si sa racordam campania la euro, Romania are o sansa. Daca nu, discutam in 2013 de sansele la euro", a explicat Vasilescu.Acesta a mai spus ca, daca in 2010 nu ar fi fost majorata TVA, ci s-ar fi luat alte masuri, Romania ar fi avut sanse sa iasa din recesiune in 2010, deoarece "inflatia asa cum mergea, era intr-un coridor care ajuta la iesirea din recesiune".Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca inflatia este un pericol pentru cresterea economica.
"Pericliteaza inflatia cresterea economica? Ei bine, da. In general este un pericol, dar la noi, in vremea crizei, este un foarte mare pericol. (...)
BNR nu isi propune sa modifice tinta de inflatie, pentru ca este un reper pentru societate si arata ce se intampla in societate. Daca nu sunt respectate corelatiile, nu se atinge inflatia. BNR nu rateaza tinta de inflatie", a mai spus Vasilescu.
La inceputul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%.Decizia privind infiintarea Comitetul interministerial... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 15:35
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca romanii nu vor simti imediat efectele cresterii economice anuntate de Institutul National de Statistica si a dat ca exemplu situatia din 200, cand dupa trei ani "au inceput sa vada romanii in casele lor ce s-a intamplat", anunta NewsIn. "Aceasta crestere economica pozitiva nu are cum, din punct de vedere economic si matematic, sa se reverse imediat in casele romanilor.
Stiu din experienta anului 2000, atunci cand am obtinut o crestere 'plus' si abia peste vreo doi sau trei ani au inceput sa vada romanii in casele lor ce s-a intamplat. Deocamdata consumul are o curba negativa si va continua sa aiba o curba negativa in Romania pana la sfarsitul anului 2012 si poate chiar in 2013.
Avem nevoie de multe confirmari, de multe cifre pozitive, ca sa ajungem sa se schimbe viata tarii si cea din casele oamenilor", a declarat Adrian Vasilescu la Realitatea TV.Acesta a tinut sa sublinieze ca este important sa urmeze si alte trimestre "tot cu plus, sa avem cifre care sa arate ca Romania merge inainte, nu sta pe loc si nu merge inapoi". Vasilescu a mai spus ca, desi BNR nu face prognoze de acest tip, toate prognozele din lume pentru 2011 si 2012, in ceea ce priveste PIB, sunt pozitive.Produsul Intern Brut (PIB) al tarii in primul trimestru din acest an a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier), ceea ce inseamna ca Romania... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 12:39
Romania este inca intr-o perioada critica, iar criza continua, a spus, joi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, precizand ca acesta criza schimba lumea si ne obliga sa avem un alt stil de viata, informeaza Mediafax. Adrian Vasilescu a spus, la o dezbatere privind modificarile Codului Muncii, organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul, ca se fac confuzii intre recesiune si criza.
"Chiar daca vom avea sansa sa iesim din recesiune, ramanem cu criza. Aceasta criza schimba lumea si ne obliga sa avem un alt stil de viata", a precizat Vasilescu.
Iesirea din recesiune va reprezenta primul pas pentru depasirea crizei economice, acest din urma proces fiind unul de durata, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
El a precizat ca iesirea din recesiune este primul pas pentru depasirea crizei, dar nu si singurul care trebuie realizat pe un drum "destul de lung". mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 23:43