Vasilescu (BNR): Traim intr-o criza economica fara sa avem criza financiara

Marti, 23 August 2011, ora 19:18
2099 citiri
Vasilescu (BNR): Traim intr-o criza economica fara sa avem criza financiara

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR sustine ca Romania trebuie sa se astepte la noi valuri de criza, asa cum a fost cel din 4 august, cand au cazut bursele.

Criza a inceput in America in vara lui 2007 si de atunci s-a extins. America este in recesiune din 2008, si de atunci este si Romania. Recesiunea a avut cateva valuri: un val a fost si in data de 4 august, cand au cazut bursele, a declarat Vasilescu la Realitatea TV.

Vasilescu sustine ca acel moment nu poate fi catalogat drept "crack" pentru ca nu a fost niciun balon speculativ.

"Vor fi si alte valuri. Criza va continua. Romania este intr-un paradox: traim intr-o criza economica fara sa avem criza financiara", sustine Vasilescu.

In plus, consilierul guvernatorului Bancii Nationale spune ca acordul cu institutiile care ne-au imprumutat este si a fost programul anticriza pregatit de Romania.

"Romania a trait 5 ani sub un val de valuta. Au intrat 16 miliarde de euro pe an, in medie, intre 2005 - 2008. In momentul in care, in toamna lui 2008, acest flux s-a intrerupt, Romania s-ar fi sufocat, daca nu facea acordul cu FMI", a explicat Vasilescu.

"Chiar daca datoria publica a Romaniei creste vertiginos, totusi, tara noastra ramane la un plafon sub cel maxim admis de UE. Suntem acum la 38%, inca ne putem imprumuta fara sa lezam relatiile cu UE.

Europa are tari cu datoria publica peste nivelul PIB-ului. Grecia si Italia sunt sus de tot. Chiar si Germania are datoria mare. La noi inca este bine", a declarat Vasilescu la RTV.

Vasilescu s-a aratat dezamagit ca elitele Romaniei nu s-au aratat interesate de viata politica: "Este limpede ca din 90 pana acum foarte multe personalitati s-au ferit de viata politica. Foarte multi oameni tineri valorosi s-au ferit de viata politica. Asta este drama Romaniei"

Solicitat sa abordeze problema aurului, consilierul guvernatorului BNR a de clarat ca "din activele din rezerva internationala a Bancii Nationale, aurul este la aceasta ora un activ foarte sigur. Avem 103 tone de aur, valoreaza 3,6 miliarde de euro si suntempe locul 33 din lume".

Consilierul guvernatorului BNR a mentionat si faptul ca, in ultimii ani, a fost o discutie la nivel mondial despre aur, americanii impingand bancile centrale din restul lumii sa vanda aur, in timp ce propria banca centrala, Federal Reserve, nu a efectuat nici o vanzare. Astfel, SUA este pe locul 1 din acest punct de vedere, avand 9.000 de tone de aur, fiind urmata de Germania si de FMI.

Banca Nationala nu a vandut niciun gram de aur, a cumparat din 90 pana in 200, dar nu a  vandut niciun gram de aur, a declarat Vasilescu.

"Romania are aur, Romania are rezerve", sustine consilierul guvernatorului BNR.

Intrebat de problema deciziei Presedintelui privind exploatarea aurului, Vasilescu a evitat sa formuleze un raspuns oficial, dar a oferit un punct de vedere neoficial. "In primul rand, Presedintele face o optiune strategica, iar in fata unei optiuni strategice Consiliul de Administratie al Bancii Nationale nu poate fi nepasator, Consiliul de Administratie trebuie sa ia o decizie.

Vasilescu a explicat ca "Banca Nationala a cumparat aur din '90 pana in 2000. In 2000 nu a mai cumparat aur pentru ca s-a pus TVA-ul si aurul din Romania a devenit mai scump."

"Banca Nationala trebuie sa faca licitatii pentru a vinde aur si orice firma care vine de afara va bate firmele romanesti", a adaugat el.

In ceea ce priveste realitatea din Europa in acest moment, consilierul guvernatorului BNR sustine ca problema nu este cea a transferului de suveranitate, atata timp cat normele europene facute in contrasens cu legile noastre nu se pot aplica. Problema ar fi transferul de prosperitate: noi am fi primitori si nu am avea ce ceda. Aici e o problema pentru marile puteri din Europa, cu privire la stadiul in care va ajunge Europa intr-un viitor apropiat: muzeu al civilizatiilor sau o Europa competitiva unita, sustine Vasilescu.

#bnr, #criza economica, #criza financiara, #vasilescu , #stiri BNR