"Radiografia" economica a Romaniei in ultimii 4 ani: Vezi comentariile specialistilor

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 19:03
3296 citiri
"Radiografia" economica a Romaniei in ultimii 4 ani: Vezi comentariile specialistilor

Raportul global de competitivitate realizat de Forumul Economic Mondial arata ca situatia economica a Romaniei s-a inrautatit in ultimii trei ani.

Specialistii in economie si finante au comentat pentru Business24 cele mai importante concluzii prezentate in raportul intocmit la Davos, venind cu solutii care pot reda competitivitatea Romaniei.

La capitolul datorie generala a Guvernului, in 2008, Romania ocupa locul 17, in timp ce astazi ocupa locul 52. In ceea ce priveste inflatia, acum trei ani ocupam locul 63, iar astazi suntem pe locul 105

"In ce priveste datoria guvernamentala, situatia s-a inrautatit mult fata de 2008. Acum trei ani, datoria guvernamentala era mult mai mica in comparatie cu astazi. De la aproape 26% datorie guvernamentala am ajuns la 32% din PIB, iar in ceea ce priveste rata inflatiei, ritmul de crestere a preturilor in Romania a fost mai ridicat in comparatie cu aceleasi evolutie din alte tari", spune Claudiu Doltu, viitor ministru al Economiei, intr-o posibila guvernare USL.

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa-si atinga obiectivele privind rata inflatiei, iar rezultatele nu au fost rele in ultimii ani, mai ales ca incepand cu anul trecut, BNR a reusit sa se incadreze in ce si-a propus.

In ceea ce priveste structura datoriei publice, Romania nu sta foarte bine. Datoria pe termen mediu are cea mai mare pondere in totalul acestei datorii. S-au facut pasi in sensul maririi maturitatilor imprumuturilor contractate, sa speram ca lucrurile nu se vor opri aici.

Este momentul aplicarii unor decizii coerente in ceea ce priveste gestiunea datoriei publice si anume, o dispunere pe maturitati care sa reduca din posibilele vulnerabilitati cu care este privita datoria publica", a mai adaugat Claudiu Doltu.

Calitatea sistemului de invatamant s-a deteriorat. Daca in urma cu trei ani, ocupam locul 71, astazi la acest capitol ne situam pe locul 90

Potrivit fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, competitivitatea Romaniei este data de calitatea invatamantului.

"La ora actuala nu mai sunt foarte multe scoli de arte si meserii, fiindca s-au desfiintat in majoritatea lor, iar oamenii nu mai au unde sa se califice in anumite domenii cerute pe piata. Invatamantul destinat cadrului tehnic din domeniul eocnomic, ma refer la ingineri, s-a deteriorat din punct de vedere calitativ pana spre zero", a declarat Mariana Campeanu pentru Business24.

In opinia acesteia, atat timp cat scolile romane nu vor forma oameni cu o pregatire buna incepand de la cadre medii sau de la scolile de arte si meserii pana la ingineri, este normal ca aici gradul de competitivitate sa fie scazut.

Piata, dominata de firme mari? In 2008, Romania ocupa locul 47 la acest capitol, iar azi se afla pe locul 74. Potrivit raportului global al competitivitatii, firmele mari si cele straine au ocupat piata, in detrimentul IMM-urilor

"In contextul in care ultimii ani au fost ani de recesiune, firmele mici au rezistat mult mai greu, ele fioind mai vulnerabile la evolutiile negative din piata", este de parere Claudiu Doltu.

Potrivit acestuia, intr-o perioada de recesiune economica, firmele mari rezista mai bine decat cele mici, iar gradul de concentrare pe piata pare sa creasca din cauza disparitiei firmelor mici. Mai mult, acesta crede odata cu iesirea din recesiune, pe masura ce alte oportunitati de afaceri se deschid, firmele mici vor fi din nou mult mai active si s-ar putea sa se observe reducerea gradului de concentrare.

"Mi-e greu sa cred ca cineva a favorizat companiile straine. Intr-o perioada de recesiune, firmele mici dispar mai usor, au un acces mai ugreu la finantare. In momentul in care isi pierd clientii, le este greu sa-si mai faca altii. Ele nu pot avea rezervele de care dispun companiile mai mari.

Mediul de afaceri nu este prietenos, dar nu putem vorbi de o discriminare a firmelor mici. Este evident ca Romania fiind tara europeana ar trebui sa-si promoveze politici care sa aiba mai mare eficienta in ceea ce priveste incurajarea IMM-urilor.

In momentul in care abordarile de factura europeana se vor vedea si in Romania vizavi de IMM, este important este sa nu se cada in cealalta extrema si sa se pastreze un asa-numit <> pentru operatorii de pe piata", a mai subliniat Claudiu Doltu.

Piata muncii: Daca in 2008, ocupam locul 74 la capitolul "Recurgerea la managementul profesionist", astazi ocupam locul 84. In ceea ce priveste practicile de angajare, Romania se afla pe locul 91 de pe locul 59

"Managementul in productie este o rezultata directa a eficientei invatamantului, incepand de la gimnaziu si pana la terminarea facultatii. Aici se vede foarte clar ca invatamantul a inceput sa scada in Romania", spune Mariana Campeanu.

In ceea ce priveste practicile de angajare, fostul ministru al muncii este de parere ca exista o cauza strict politica.

"Dupa 2009, angajarile in Romania, in special pe functii de conducere, s-au facut numai pe criterii politice. Ca atare, gradul de profesionalism nu a mai fost luat in considerare si iata rezultatele.

Solutii pot exista, pentru asta trebuie facuta o reforma in Romania, insa nu asa cum s-a facut pana acum. Daca in Romania se va institui un regim de practici de angajare bazat pe profesionalism, vom vedea o schimbare profunda. Trebuie sa ne limitam la functii politice pana la secretar de stat, maxim director general, in rest, toate posturile trebuie completate pe criterii profesionale, pe competitie si pe examen", a mai adaugat aceasta.

Soliditatea bancilor: In 2008, Romania ocupa locul 74, astazi ne aflam pe locul 100

Consilierul guvernatorului BNR spune ca aceasta apreciere din raportul global de competitivitate nu corespunde realitatii. In opinia acestuia, sunt foarte putine tari in lume, care asemenea Romaniei au criza economica, insa nu au criza financiara.

"Peste tot au cazut banci mari, iar statele au platit din greu din buzunarele contribuabililor bani pentru salvarea acestor banci, insa in Romania nu s-a platit niciun leu din buzunarul vreunui contribuabil pentru a salva vreo banca.

Daca acest raport a ajuns la aceasta concluzie denota lipsa de documentare si de profesionalism in notare. Solvabilitatea bancilor romanesti este cu 6,5% peste limita minima reglementata, iar aceasta este cea mai importanta dovada a soliditatii sistemului. Lichiditatea imediata este de asemenea asigurata la un nivel mai mult decat adecvat- 37,2%, ceea ce inseamna ca banii se regasesc in titluri de stat si inclusiv in cash in bancile romanesti care sunt oricand la dispozitie", a declarat Adrian Vasilescu pentru Business24.

In opinia acestuia, stabilitatea sistemului este dovedita de credibilitatea in banci fiindca in Romania nu se observa momente de panica.

IT si tehnologie: Romania se afla pe locul 115 la acest capitol, dupa ce in 2008 ocupa locul 96. In ceea ce priveste investitiile companiilor in tehnologie, Romania se afla pe locul 117, de pe locul 94

"Este adevarat. Exista insa o zona care investeste in tehnologie destul de mult, insa global vorbind, cred ca firmele nu mai investesc, iar asta se datoreaza faptului ca multe companii prefera sa scoata cat mai mult din investitiile din trecut pe care le aveau, ceea ce e gresit.

In IT, Romania este competitiva, insa prin preturile mici ale produselor pe care le fabrica, adica prin pretul fortei de munca scazut, ceea ce nu este o competitivitate foarte onorabila, insa in perioade de criza merge", a declarat deputatul Varujan Pambuccian pentru Business24.

Potrivit acestuia, in momentul in care criza va fi depasita, deferenta nivelului de tehnologizare intre Romania noi si altii va duce la un recul economic major.

"Pretul fortei de munca si faptul ca veniturile celor de pe pietele pe care exportam au scazut duc la un consum al unor marfuri mai proaste calitativ, pe care noi reusim sa o exportam la preturi mici. In momentul acesta este o solutie de avarie, insa odata ce va trece criza, acest lucru se va razbuna", a mai adaugat deputatul.

#romania raport global competitivitate, #competitivitate romania, #reforma statului, #raport competitivitate davos , #Criza economica romania