Vasilescu (BNR): Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta. Nu e de joaca

Luni, 04 Mai 2020, ora 20:47
838 citiri

Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta, iar cu asemenea lume nu este de joaca, a afirmat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la pandemia de coronavirus si la efectele acesteia.

"Sta ca un junghi, asa, prognoza recenta a Bancii Centrale Europene. O recesiune intre 5 si 12% care s-ar putea sa se intinda pe 2020, 2021, 2022. Aceasta prognoza trebuie sa fie un semnal de alarma, pentru ca efectele restrictiilor antiepidemice sunt producatoare de incertitudini.

Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta. Nu e de joaca cu asemenea lume. Ne confruntam cu riscul unei contractii economice cu o magnitudine si cu o viteza nemaivazute in timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrala Europena", a spus Adrian Vasilescu, la Digi24.

Referitor la masura de amanare la plata a ratelor la credite, el a subliniat ca numarul solicitarilor a fost mai mic decat se astepta, iar ce se va intampla dupa perioada de amanare si ratele vor intra in curs normal va depinde de rezultatele care vor fi inregistrate dupa incheierea crizei.

De asemenea, consultantul BNR a facut referire si la rata inflatiei, mentionand ca se situeaza in coridorul de tintire, dar pe 11 mai va veni inflatia pe luna aprilie si atunci "vom trece sau nu vom trece un examen", pentru ca luna aprilie a fost o luna plina de situatii noi in care multe magazine au fost inchise, doar cele alimentare fiind deschise.

Adrian Vasilescu a adaugat ca multe magazine specializate pe anumite marfuri nealimentare s-au adaptat la mediul online, dar "schiopatand" si sunt inca multe lucruri de reparat.

Banca Centrala Europeana (BCE) se asteapta la o contractie de "5% pana la 12%" a Produsului Intern Brut al zonei euro in acest an, avand in vedere incertitudinea ridicata care exista cu privire la impactul economic al coronavirusului, a declarat pe 30 aprilie presedintele BCE, Christine Lagarde, informeaza AFP.

Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, in primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat deja o contractie istorica de 3,8%.

"Zona euro se confrunta cu o contractie economica a carei magnitudine si viteza este fara precedent in perioade de pace. Masurile destinate tinerii sub control a raspandirii coronavirusului au oprit activitatea economica in toate tarile din zona euro si de pe glob.

Avand in vedere incertitudinea ridicata cu privire la impactul asupra economiei, scenariile e ...citeste mai departe despre "Vasilescu (BNR): Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta. Nu e de joaca" pe Ziare.com

#Adrian Vasilescu BNR, #BNR analiza , #Stiri Macroeconomie