Cum se explica evolutia slaba a cresterii economice in zona euro. Ce spun analistii

Miercuri, 17 August 2011, ora 19:29
1757 citiri
Cum se explica evolutia slaba a cresterii economice in zona euro. Ce spun analistii

Franta si Germania au inregistrat o crestere scazuta a Produsului Intern Brut in al doilea trimestru din 2011, fata de primul trimestru, problema fiind una a globala, nu doar a Europei, potrivit analistilor. In trimestrul doi au inceput problemele legate de buget in toata Europa, dar si in America pentru datoria publica, sustine Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu . 

Statele zonei euro au inregistrat o crestere scazuta a PIB-ului in al doilea trimestru din 2011, potrivit datelor Eurostat, Franta si Germania fiind statele vizibil afectate de starea psihologica existenta la nivel global.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu pune evolutia slaba pe seama problemelor legate de buget in toata Europa, dar si a dezbaterilor din America pentru datoria publica.

“Aceasta incetinire este o problema globala, nu este o problema a Europei”, sustine Vasilescu intr-un interviu acordat Bloombiz.

Cum se explica evolutia slaba a Frantei si Germaniei

Pus in fata acestei probleme, analistul economic Valentin Ionescu a declarat ca pietele sunt in momentul de fata intr-o stare de asteptare, economia este putin creditata, consumul s-a redus, iar aceste cifre reflecta o stare psihologica.

Resursele de crestere economica se bazeaza pe investitii in sectorul privat si pe consum, iar daca aceste doua canale deocamdata se afla la un nivel destul de jos, economiile nu au cum sa isi revina foarte mult, potrivit analistului.

“Pe de alta parte, majoritatea statelor din zona euro au slabiciuni majore, de natura structurala pe care nu si le-au rezolvat si ele nu vor putea fi rezolvate decat in urmatorii 2-3 ani, in linii mari, daca se iau masuri de reforma structurala. Deocamdata s-a judecat pe mecanisme de bailout, adica de ajutor financiar pentru a salva Grecia, de pilda si nu stiu daca nu cumva va urma. Portugalia sau Italia care (Italia n.r.) reprezinta o piatra grea de incercare, insa masuri de natura structurala nu s-au luat”, a declarat Valentin Ionescu.

Anuntul facut de Sarkozy si Merkel ar fi niste masuri de natura structurala pe zona euro, masuri ineficiente pentru unele state, potrivit declaratiilor lui Ionescu.

“Politica fiscala comuna este un lucru bun pentru liderii europeni insa pentru tarile din Centrul si Estul Europei asta inseamna practic o separare a Uniunii Europene in doua, poate ca nici nu se putea altfel , pentru ca tarile din Centrul si Estul Europei nu pot adopta moneda euro avand o politica monetara si fiscala comuna cu tarile puternic industrializate. Nu au cum, cel putin Romania nu ar putea sa aiba in aceste conditii o politica monetara comuna cu celelalte tari din vestul Europei pentru ca si-ar elimina o parte din avantajele sale”, a declarat analistul pentru Bloombiz.

Discutiile din ultimele zile reprezinta conturul unui nucleu absolut necesar, dupa parerea lui Adrian Vasilescu.

“Pentru ca Europa fara coordonarea bugetelor, fara o politica fiscala unica nu va avea sanse in viitorul apropiat si indepartat. Asa ca acest nucleu care se dezvolta acum, sa dea Dumnezeu sa se intareasca si sa se dezvolte celula. Pentru ca altfel, si in istorie s-a vorbit, sunt maxime celebre: Europa s-ar putea sa fie in sec 21 un muzeu al civilizatiilor. Daca vrem sa nu fie un muzeu al civilizatiilor ci sa fie un continent activ unde lumea sa nu vina ca la muzeu si sa vada cum a fost candva ci sa priveasca cum s-ar putea sa fie inainte, atunci trebuie sa facem asta. Daca nu se va face, atuncci nicio sansa pentru Europa”, sustine Vasilescu.

Acesta mai vede inca o problema, cea a avantajului relativ pe care Romania l-ar avea privind costurile cu forta de munca.

“Avantajul nu se poate pastra pe un termen indelungat, drept pentru care politica fiscala si monetara comuna este buna pentru zona euro, dar nu si pentru tarile central si est-europene care nu au adoptat inca aceasta moneda. Asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa avem o politica fiscala si monetara coerenta”, adauga Ionescu.

Ce ne asteapta in urmatorul trimestru

America este pentru Adrian Vasilescu principala grija pentru situatia economiei in urmatorul trimestru.

“Sa ne rugam la Dumnezeu sa nu fie recesiune in America, pentru ca de la 0,3 pana la minus nu e prea mult. Si daca va fi in America, sa ne rugam sa fie o recesiune palida, sa nu fie o recesiune pronunutata, pentru ca daca va fi o recesiune pronuntata se va rasfrange in toata lumea. Una palida va ramane cu efecte locale”, a declarat acesta.

Ungaria si Bulgaria, cresteri sub asteptari

Toate tarile din zona euro sunt vulnerabile, din punctul de vedere al economistului Valentin Ionescu:

“Din punctul meu de vedere sunt tari in Centrul si Estul Europei care sunt intr-o stare de stagflatie acum, daca au o crestere pana in 0,5% si au si inflatie, cum e cazul Romaniei. Nu cred ca economiile central si est-europene stau foarte bine, cu exceptia Poloniei si a Lituaniei, una dintre tarile baltice care a inregistrat o crestere destul de mare, dar nu conteaza in ecuatia economiei europene”.

Bulgaria a inregistrat o crestere de 0,1% iar Ungaria stagnat, situatia fiind mai proasta decat cea din Romania in al doilea trimestru din 2011 potrivit datelor Eurostat.

Intrebat cu privire la aceasta situatie, Adrian Vasilescu pune cifrele pe competitia care s-a nascut in ultima perioada intre romani si bulgari.

“Bulgaria care face declaratii pompoase ca in 2-3 ani vrea sa depaseasca Romania, stiti, noi suntem acum la coada. Aici se va da o batalie crancena pentru ca bulgarii vor sa ne-o ia inainte, adica sa nu ramana ei ultimii, sa ne treaca pe noi pe ultimul loc. Ungaria s-ar putea ca politicile ei zgomotoase sa nu dea rezultatere in cresterea economica”, sustine cunsilierul guvernatorului BNR.

#zona euro, # incetinire crestere economica, # euro , #stiri Valentin Ionescu