Euro s-a depreciat luni fata de dolar, ajungand la cel mai redus nivel din septembrie 2003, dupa ce stanga radicala Syriza ar fi obtinut aproape 40% din voturi la alegerile desfasurate duminica in Grecia, transmit BBC, Reuters si Bloomberg.
Syriza, partidul stangii radicale, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, si renuntarea la masurile de austeritate, ar fi obtinut intre 35,5% si 39,5% din voturi la alegerile desfasurate duminica conform exit-poll-urilor, in timp ce Noua Democratie, formatiunea premierului Antonis Samars, este creditata cu 23-27% din sufragii. Syriza ar urma sa aiba astfel intre 145 si 158 de locuri in Parlament, 151 reprezentand majoritatea absoluta, potrivit Agerpres.
Luni dimineata, euro a scazut la 1,1088 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani, traderii fiind ingrijorati de incertitudinile privind viitorul Greciei. La tranzactiile din Asia, euro s-a apreciat usor, la 1,1169 dolari pe unitate.
'Exista pericolul unor divergente majore intre creditorii internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) si liderul Syriza, care vrea o restructurare a datoriei tarii si, in acelasi timp, a promis votantilor reducerea taxelor, majorarea cheltuielilor guvernamentale si cresterea salariului minim', a estimat Jonathan Loynes, economist-sef pe probleme europene la Capital Economics.
'Cel mai dificil scenariu ar fi iesirea Greciei din zona euro - o evolutie care ar provoca turbulente pe piete. Pana... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 10:40
Euro a coborat miercuri la cel mai jos nivel din august 2012 pana in prezent fata de dolar, inaintea sedintei lunare a Bancii Centrale Europene (BCE) care va avea loc joi, in timp ce moneda americana a atins maximul ultimilor sapte ani fata de yenul japonez, transmite Bloomberg.
Dolarul american s-a apreciat cu 0,4% fata de euro, la 1,2323 de unitati pe euro, aceasta fiind cea mai buna evolutie a monedei americane fata de euro din august 2012, transmite Mediafax.
"Trendul de crestere al dolarului probabil va continua, ca urmare a ceea ce se intampla in afara Statelor Unite, intrucat acest fapt este la fel de important, daca nu chiar mai important decat ce se intampla in SUA", a declarat Steven Barrow, analist la Standard Bank din Londra.
Consiliul Guvernatorilor BCE se intruneste joi in sedinta lunara de politica monetara pentru a discuta necesitatea luarii unor noi masuri de stimulare a economiei europene.
De asemenea, dolarul american s-a apreciat cu 0,2% fata de yen, la 119,41 unitati, marcand cel mai inalt nivel atins de dolar fata de moneda japoneta din august 2007 pana in prezent.
Cresterea monedei americane a fost sprijinita de revenirea puternica a pietei muncii din SUA. Companiile americane au creat 200.000 de locuri de munca in noiembrie, pentru a zecea luna consecutiv, conform estimarilor economistilor consultati de Bloomberg. Datele oficiale vor fi publicate vineri.
In acelasi timp, scaderea preturilor la petrol contribuie la accelerarea... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 15:23
Seful aliantei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat marti ca yenul s-a depreciat la ceea ce el a numit un nivel 'neutru' pentru profitabilitatea Nissan dar a apreciat ca moneda Japoniei trebuie sa scada si mai mult pentru a fi "normal", transmite AP.
Carlos Ghosn s-a adresat jurnalistilor marti, dupa celebrarea prezentarii noului model de lux al Nissan, Infiniti Q50, care este exportat in Statele Unite, Europa, Asia si alte regiuni.
Producatorii auto din Japonia incearca sa mute productia in tarile unde se vand vehiculele lor pentru a reduce riscurile provocate de un yen puternic, care reduce valoarea profiturilor lor din strainatate.
Carlos Ghosn a explicat ca atunci cand dolarul s-a tranzactionat la 75-80 yeni, Nissan a pierdut bani la fiecare masina Infiniti produsa la fabrica Tochigi din Japonia.
Vineri, yenul japonez s-a depreciat, ajungand la cel mai scazut nivel fata de dolar din ultimii patru ani, moneda americana tranzactionandu-se la 101,30 yeni, pentru prima data din aprilie 2009. Deprecierea yenului a facut exporturile nipone mai competitive, majorand profiturile companiilor din Japonia. Din noiembrie, yenul s-a depreciat cu peste 20% fata de dolar, in urma masurilor de politica monetara adoptate in Japonia, menite sa stimuleze cresterea economiei.
In exercitiul fiscal 2012, care s-a incheiat in data de 31 martie 2013, Nissan a inregistrat un profit net de 342,4 miliarde de yeni (3,21 miliarde de euro) in crestere cu doar 0,3% comparativ cu... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 12:47
Trezoreria Statelor Unite a avertizat Japonia sa nu mentina yenul la un nivel scazut pentru a obtine astfel un avantaj in privinta competitivitatii economice, dupa ce guvernul a la Tokyo a adoptat mai multe masuri agresive pentru repornirea economiei.
Intr-un raport referitor la piata valutara mondiala, Trezoreria americana a criticat si China pentru reluarea interventiilor "de amploare" in piata financiara cu scopul mentinerii monedei la un nivel scazut. SUA nu au nominalizat, insa, China ca "manipulator de moneda".
Raportul Trezoreriei pare sa fie parte a unei strategii mai ample de raspuns a administratiei americane la schimbarile majore de politica economica din Japonia, in uma preluarii puterii de catre premierul Shinzo Abe.
Banca Japonieia a cauzat ultima runda de depreciere a yenului dupa ce socat pietele financiare la inceputul lunii cu o crestere masiva a masei monetare, prin angajamentul privind cresterea substantiala a achizitiilor de obligatiuni si alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% fata de yen dupa anuntul bancii centrale si cu 15% de la preluarea puterii de catre Abe la sfarsitul lunii decembrie.
Politicienii niponi au insistat ca declinul puternic al yenului este o consecinta a politicilor de stimulare a economiei si nu obiectivul guvernului.
In contextul cresterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate sa forteze deprecierea propriilor monede pentru a sustine exporturile. Aceste presiuni au devenit si mai... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:57
Miliardarul George Soros avertizeaza ca planul prezentat de Banca Japoniei pentru stimularea economiei si combaterea riscului de deflatie ar putea conduce la deprecierea abrupta a yenului, a carui scadere s-ar putea transforma intr-o avalansa.
"Daca yenul incepe sa scada, ceea ce s-a intamplat deja, iar locuitorii Japoniei vor incepe sa isi dea seama ca ar putea continua sa coboare si vor dori sa isi plaseze banii in strainatate, atunci scaderea ar putea semana mai mult cu o avalansa", a declarat Soros intr-un interviu la CNBC, preluat de Bloomberg.
Bill Gross, care manageriaza cel mai mare fond de obligatiuni din lume la Allianz, a criticat de asemenea planul Bancii Japoniei, apreciind ca yenul va trebui sa se deprecieze "mult mai mult" pentru ca inflatia sa atinga tinta stabilita de guvernatorul Haruhiko Kuroda, de 2%.
Yen-ul japonez s-a depreciat cu 18% in ultimele sase luni
Kuroda a prezentat joi noul program, care prevede dublarea fondului alocat lunar de Banca Japoniei pentru achizitia de obligatiuni din piata, la aproximativ 7,5 miliarde yeni (77,8 miliarde de dolari), cu scopul de a aduce inflatia anuala la 2% in termen de 2 ani.
Yenul s-a depreciat cu 18% in ultimul semestru pe fondul speculatiilor din piata ca banca centrala ar putea derula o noua injectie de bani in economie.
Vineri, yenul evolueaza indecis in raport cu dolarul, dupa ce a atins nivelul de 97,19 yeni pe dolar, cel mai mare curs din august 2009. Kuroda a declarat joi ca Banca... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:14
Moneda euro s-a putea deprecia fata de yen, pana la nivelul minim al ultimilor 11 ani, daca rata actuala se mentine, sustin analistii internationali ai Citigroup.
Euro a coborat sub media ultimilor 21 de zile de 96,26 yeni/euro, coborand pana la un curs de 96,24 yeni/euro. Analistii considera ca moneda europeana se indreapta catre un curs de 94,12 yeni/euro, minimul inregistrat in noiembrie 2000, scrie Bloomberg.
Acest nivel a mai fost atins si in 24 iulie.
Fata de dolar, euro s-a apreciat cu 0,1%, pana la 1,2345 dolari/euro, fata de cotatia de luni.
Moneda europeana s-a depreciat si fata de leu, cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei, marti, fiind de 4,5186 lei/euro, in cadere cu 0,27% fata de sedinta anterioara, cand cotatia leu/euro a fost de 4,5307. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 14:20
Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor 11 ani fata de yen, iar costurile de finantare ale Spaniei au atins un nou record, pe fondul revenirii in actualitate a temerilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Potrivit unui oficial al bancii centrale a Chinei, cresterea economica a tarii ar putea incetini pentru cel de-al saptelea trimestru consecutiv in perioada iulie - septembrie, la 7,4%, transmite Bloomberg.
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborat luni cu 1,8%, tras in jos in principal de bursa din Hong Kong, care a pierdut 2,6%.
Moneda euro a coborat la minimul ultimilor 11 ani fata de yenul japonez si se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la zece ani a urcat la 7,368%, un nou record de la introducerea monedei euro, in timp ce dobanda titlurilor de Trezorerie SUA cu scadenta similara a coborat la un nou minim istoric, de 1,43%, indicand cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor.
Oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene vor ajunge marti la Atena pentru a determina daca statul isi poate respecta angajamentele fata de creditorii internationali. Creditorii externi ai Greciei par neincrezatori ca tara s-a incadrat in tintele fiscale si ar putea intrerupe finantarea, decizie care ar conduce la faliment, posibilitatea iesirii statului elen din zona euro revenind in atentia pietelor.... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:08
Moneda japoneza s-a depreciat la cel mai scazut nivel fata de dolarul american din ultimele sapte luni, o ocazie de inlaturare a ingrijorarilor legate de o aprecierea a yenului care ar putea afecta exporturile si economia, potrivit bbc.com.
Unul din motivele acestei deprecieri este legat de cresterea suprinzatoarea a masurilor de stimulare aplicate de Banca Japoniei.
Banca si-a extins programul de cumparare a activelor, intr-un efort de a stimula cresterea economica, si a lasat neschimbat costul de imprumut, mai exact intre 0 si 0,1%.
Yenul a scazut cu 3,7% fata de dolar din 14 februarie, cand aprecierea yenului a lovit profiturile asteptate de producatori. mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 11:26
Moneda unica a atins cea mai mica valoare fata de yen din ultimul deceniu, in contextul grijilor investitorilor in legatura cu criza datoriilor din zona euro.
De asemenea, actiunile Bancii Centrale Europene, care a acordat saptamana trecuta imprumuturi mai multor banci, au ingrijorat investitorii. Moneda euro a scazut fara de majoritatea cosului de valute dupa ce BCE a anuntat miercuri sumele record depozitate de bancile europene in conturile sale, scrie...
"BCE, cel putin pentru viitorul imediat, nu va retrage lichiditati lunar, asa cum a facut pana acum," apreciata Robert Rennie, strategist pe valute al Westpac Banking Corp din Australia. "Exista o mai mare incredere acum ca exista o relaxare a retragerilor de moneda. Totusi, riscul de depreciere a monedei euro nu a disparut."
Euro a scazut cu 0,3 procente, pana la 100.51 yen/euro, redresandu-se de la 100,36 yen/euro, cel mai mic raport, inregistrat in iunie 2001.
Indicele MSCI al burselor asiatice a pierdut 0,8 procente miercuri, in timp ce indicele MSCI al burselor globale si cel Standard & Poor's 500 au pierdut 1,3 procente.
Moneda euro a pierdut 1,7 procente in 2011 in fata monedelor a noua tari importante, pe masura ce criza din zona euro s-a intensificat. De altfel, dolarul a crescut cu 1,7 procente, in timp ce yenul a castigat 4,9 procente.
Depozitele bancilor din zona euro la Banca Centrala Europeana au atins miercuri nivelul record de 452 de miliarde de euro, institutiile financiare... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 12:22