Marile companii europene trebuie sa reziste unui euro puternic si monedelor slabe ale tarilor emergente

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 14:15
1833 citiri
Marile companii europene trebuie sa reziste unui euro puternic si monedelor slabe ale tarilor emergente

Marile grupuri industriale din Europa trebuie sa reziste dificultatilor cauzate de monedele slabe ale statelor emergente si de euro puternic, dupa ce in ultimii ani au fost nevoite sa faca fata stagnarii economice, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Multe dintre companiile europene au cautat in afara Europei oportunitati de crestere in timpul crizei, mai ales in tarile cu economii in curs de dezvoltare. Multe dintre economiile emergente au intrat acum intr-o perioada de incetinire a cresterii, care a condus la deprecierea monedelor nationale, cu impact in rezultatele financiare ale unora dintre cele mai mari corporatii europene.

In acelasi timp, euro s-a intarit in raport cu monedele altor economii puternice, precum SUA si Japonia, in pofida indiciilor ca Europa isi revine cu greu din criza. Datele publicate vineri referitoare la declinul increderii mediului de afaceri din Germania si la creditarea slaba in zona euro reprezinta indicii ca economia ramane fragila, scrie WSJ.

De la sfarsitul lunii iunie, euro s-a apreciat cu 17% in raport cu rupia indoneziana, cu 9,6% fata de rupia indiana, cu 5,4% fata de randul sud-african, cu 4,5% comparativ cu realul brazilian si cu 1,7% fata de rubla ruseasca. In aceeasi perioada, euro a castigat teren si in fata monedelor Statelor Unite si Japoniei, inregistrand un avans de 6% fata de dolar si de 3% fata de yen.

Impactul valutar va fi negativ asupra vanzarilor si profiturilor

Evolutia monedei euro din ultima perioada fecteaza pe unii dintre cei mai importanti exportatori din Europa, intrucat veniturile obtinute pe pietele straine sunt transformate in mai putini euro. Saptamana aceasta, grupurile german BASF si francez Renault au afirmat ca monedele slabe ale tarilor emergente au afectat rezultatele din trimestrul al treilea, iar directorii de companii afirma ca situatia nu se va imbunatati curand.

"Impactul valutar va fi in continuare negativ asupra vanzarilor si profiturilor in trimestrul al patrulea", a declarat directorul general al BASF, Kurt Bock.

Pentru moment, efectul negativ al cursului valutar a luat investitorii prin surprindere. Multe companii sunt asigurate pentru astfel de situatii. Combinatia intre monedele slabe ale tarilor emergente si euro puternic fata de alte monede importante a avut, insa, un impact semnificativ - mai ales in contextul cererii inca slabe in Europa.

"Destui investitori se asteptau la un impact de curs in trimestrul al treilea, dar amploarea acestuia a surprins", a declarat Dennis Jose, analist la banca britanica Barclays, care se asteapta ca trendul sa devina favorabil corporatiilor din Europa. Pentru anul urmator, Jose estimeaza o apreciere a dolarului, accelerarea cresterii la nivel global si stabilizarea economiilor si cursurilor de schimb in Brazilia, India si Indonezia.

In trimestrul al treilea, veniturile BASF au inregistrat un impact negativ din cursul valutar de circa cinci puncte procentuale, a spus seful grupului.

Renault a anuntat, joi, ca a beneficiat in trimestrul al treilea de revenirea preturilor la autovehicule si de cresterea livrarilor. Veniturile pe ansamblu au scazut, insa, cu 3,2%, la 7,75 miliarde de euro, cu un impact negativ al cursului de schimb de 439 milioane de euro.

Compania Schneider Electric a avertizat, vineri, ca nu mai este sigura de cresterea veniturilor in acest an, dupa ce a raportat un declin de 3,2% in trimestrul al treilea. Conditiile din Europa raman dificile, in timp ce incetinirea investitiilor si monedele slabe din India si Indonezia au, de asemenea, efect negativ, a spus seful companiei, Emmanuel Babeau.

Companiile europene din afara zonei euro au avut, de asemenea, de suferit, noteaza cotidianul american. Aprecierea coroanei suedeze si a francului elvetian fata de monedele emergente a lovit veniturile si castigurile la Volvo, producatorul de echipamente industriale Atlas Copco si cel de lifturi Schindler Holding.

Tot saptamana aceasta, SAP, producator german de software destinat companiilor, a avertizat ca daca ratele de schimb se mentin la nivelurile din septembrie, veniturile din soaftware si servicii conexe ar putea inregistra un impact negativ de cinci puncte procentuale, iar profitul de circa sapte puncte.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#companii europene, #moneda euro, #stagnare economica, #apreciere euro , #Profit