Euro, in scadere, pe un fundal economic si politic incert

Sambata, 05 Mai 2012, ora 15:25
2096 citiri
Euro, in scadere, pe un fundal economic si politic incert

Moneda euro s-a depreciat fata de dolar in ultima luna, intrand in a unsprezecea saptamana de scadere fata de yen, in urma unei incetiniri a economiei din regiune si inainte de alegerile nationale care ar putea avea ca rezultat schimbari in conducerea tarilor.

Yenul s-a apreciat comparativ cu cele 16 monede mai importante, castigand pentru a doua saptamana consecutiv in fata dolarului, pe masura ce in SUA numarul cererilor de somaj a fost mai mic decat valorile estimate, iar recesiunea din Marea Britanie si Spania a dus la cererea cresterii pentru active, anunta Bloomberg.

PIB-ul Spaniei a scazut cu 0,3% in primul trimestru din acest an, scadere similara cu cea inregistrata in trimestrul al patrulea din 2011, marcand a doua recesiune a acestei tari din 2009.

Dolarul neozeelandez a cunoscut cea mai mare depreciere dintre monedele importante, din cauza ca rata somajului din aceasta tara a crescut neasteptat de mult in primul trimestru din acest an, situandu-se la 6,7%. Moneda Noii Zeelande s-a depreciat cu 3,3%, ajungand ieri la 79,38 centi.

Cresterea globala redusa duce la scaderi pe piata monetara

"Exista semnale potrivit carora cresterea globala este redusa si ca rezultat vedem o multime de monede importante afectate de pierderi semnificative saptamana aceasta", a spus Joe Manimbo, market analyst la Western Union Business Solutions.

Moneda euro a scazut cu 1,3%, ajungand la 1,3084 dolari ieri la New York, de la 1,3255 dolari, valoarea inregistrata in urma cu o saptamana. Aceasta a fost cea mai mare pierdere din aprilie. Euro s-a depreciat cu 1,8% fata de yen, ajungand la 104,49 yeni si atingand 104,40 yeni, nivelul cel mai scazut inregistrat din 17 februarie. Yenul s-a apreciat cu 0,5% fata de dolar.

Bursele si marfurile au scazut, astfel ca apetitul pentru risc s-a diminuat. Indexul MSCI World s-a diminuat cu 2,6%, in timp ce pretul petrolului a scazut cu 6,1%, ajungand la 98,49 dolari pe baril, singura diminuare sub 100 de dolari aparuta din februarie.

Dolarul neozeelandez si cel australian au inregistrat cele mai mari pierderi.

Dolarul australian a avut cea mai mare depreciere fata de yen din septembrie anul trecut, dupa ce Banca de Rezerve a Australiei a diminuat rata depozitelor overnight la 3,75% de la 4,25%, cea mai mare scadere din ultimii trei ani. Dolarul australian s-a depreciat cu 3,3% fata de yen.

Semnale pozitive in ceea ce priveste economia americana

Traderii se asteapta ca dolarul american sa se aprecieze fata de celelalte monede pentru prima data din aprilie.

Rata somajului in SUA s-a redus in luna aprilie pana la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, chiar daca angajatorii americani au creat un numar sub asteptari de noi locuri de munca. Departamentul american al Muncii a anuntat ca economia americana a creat 115.000 de noi locuri de munca in luna aprilie, mult mai putine decat cele 200.000 asteptate de analisti. Cu toate acestea, rata somajului a scazut in aprilie la 8,1%, de la 8,2%.

Presedintele Federal Reserve, Ben S. Bernanke, a spus saptamana trecuta ca banca centrala este pregatita sa faca tot ceea ce este necesar pentru a revigora economia.

Banca centrala a cumparat 2,3 trilioane de obligatiuni in doua etape, pentru a stimula cresterea economica prin scaderea costurilor de imprumut.

BCE anunta perspective de viitor incerte

In timp ce Banca Centrala Europeana se asteapta la o crestere economica graduala in acest an, perspectiva de viitor a devenit mult mai nesigura, a spus presedintele Mario Draghi saptamana aceasta. BCE a mentinut rata de refinantare la un nivel record scazut de 1%.

In Franta si Grecia vor fi organizate alegeri la sfarsitul acestei saptamani. Francezii isi desemneaza un nou presedinte, in timp ce grecii voteaza partidele politice care urmeaza sa formeze Parlamentul.

#depreciere euro, #apreciere yen, #evolutie piata monetara , #Curs valutar