Euro, in crestere dupa sondajele grecesti

Luni, 28 Mai 2012, ora 12:16
1288 citiri
Euro, in crestere dupa sondajele grecesti

Moneda unica s-a apreciat fata de majoritatea valutelor dupa ce sondajele grecesti din acest weekend au aratat o reintoarcere a votantilor catre partidele sustinatoare ale Uniunii Europene.

Euro si-a revenit luni de la valoarea atinsa vineri, minimul din iulie 2010, dupa ce noi date arata ca grecii isi doresc sa ramana in zona euro, iar rezultatele alegerilor din 17 iunie ar putea fi favorabile acestui scenariu., scrie Bloomberg.

"Orice semn ca partidele anti-austeritate raman fara votanti ar putea relaxa situatia", a spus un analist financiar din Tokio.

Dolarul s-a depreciat 0,7 procente pana la 1,2607 dolari/euro, de la maximul zilei de vineri de 1,2496 dolari/euro, cel mai inalt nivel din 6 iulie 2010 si pana acum. Moneda americana s-a depreciat si fata de yen cu 0,4 procente, pana la 79,35 yeni.

In ultima luna, moneda euro a pierdut 4,8 procente, cea mai mare depreciere lunara din septembrie. Speculatorii de pe piata valutara pariaza insa pe devalorizarea continua a euro.

Grecia pariaza pe Europa, dar investitorii se tem in continuare

Partiful Noua Democratie, care sustine planurile negociate de guvernul grec cu creditorii internationali, a ocupat locul intai in sase sondaje de opinie publicate in acest weekend, pe masura ce campaniile electorale continua pentru alegerile din 17 iunie. Partidul s-a detasat de Syriza, reprezentanti ai extremei stangi, cu un maxim de 5,7 procente.

Acest eveniment a impulsionat investitorii catre achizitia de euro, dar cererea de moneda europeana este in continuare limitata in contextul in care prelungirea crizei datoriilor dauneaza cresterii economice din regiune.

"Cursul se indreapta catre 1,20 sau 1,21 dolari/euro", spune Sean Callon, strategist valutar din Australia. "Si asta se bazeaza doar pe incetinirea economiilor europene".

Spania intentioneaza sa finanteze Bankia Group, banca nationalizata la inceputul acestei luni, cu datorie publica, in loc de cash. Pana acum, pentru a achita salvarea unor banci, statul vindea datoria in piata prin intermediul fondului de salvare a bancilor si folosea banii pentru a ajuta institutiile financiare. Scumpirea obligatiunilor statului spaniol a ingreunat insa vanzarea de titluri de stat. Aceasta masura ar putea genera ingrijorare in piata, considera analistii.

Leul s-a depreciat in ultimele saptamani, atingand vineri un curs oficial de 4,464 lei/euro. Dolarul american s-a apreciat vineri in raport cu leul, atingand un curs de 3,5492 lei/dolar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apreciere euro dolar, #curs euro dolar, #curs euro sondaje Grecia , #Curs valutar