Investitorii din Asia evita Europa de teama crizei elene

Luni, 04 Mai 2015, ora 12:53
1874 citiri
Investitorii din Asia evita Europa de teama crizei elene
Foto :Habergundem

Dupa tot show-ul derulat intre oficialii de la Atena si creditorii internationali, asiaticii se gandesc de doua ori inainte de a initia o afacere cu un partener european.

Teama ca Grecia poate iesi brusc din zona euro ii face pe acestia sa fie reticenti in derularea investitiilor in UE, considera economistul sef al Bancii de Dezvoltare a Asiei.

"Sectorul privat isi adapteaza strategia la actualele conditii. Daca o firma depinde intr-o proportie covarsitoare de piata europeana va cauta sa isi diversifice cat mai mult relatiile comerciale. Orice director ar proceda asa", sustine Shang-Jin Wei intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.

Ape inselatoare

In timp ce oficialii se grabesc sa dea asigurari ca o eventuala iesire a Greciei din uniunea monetara nu va deveni un fenomen contagios in zona, agentia de rating Moody's isi avertizeaza clientii ca aceste declaratii sunt un semn alarmant de autolinistire al liderilor europeni.

Grecia se lupta din greu sa colecteze sumele necesare pentru plata datoriei externe a tarii, fiind in acelasi timp prinsa intr-un impas al negocierilor cu creditorii sai.

"Grecia, in sine, nu reprezinta un partener comercial important sau o tara in care sa se scurga capitalul din Asia, asa ca impactul direct va fi unul nesemnificativ.

Socul puternic va veni ca urmare a implicatiilor pe care Grecia le are asupra zonei euro ca intreg. Speram ca aceasta problema sa fie rezolvata cat mai curand", afirma economistul Bancii de Dezvoltare a Asiei.

Riscuri in crestere

"Impactul unui abandon grecesc nu trebuie subestimat. In mod direct, acesta va fi atenuat, ca urmare a legaturilor comerciale limitate ale Greciei si a expunerii financiare limitate pe alte piete din zona euro.

Insa, o iesire a Greciei din zona euro va creste neincrederea investitorilor", considera Alastair Wilson, directorul pentru estimarea riscurilor globale al Moody's.

Yuanul, un alt pericol

Shang-Jin Wei vede in transformarea yuanului in moneda internationala un alt risc major, in conditiile in care fenomenul se deruleaza intr-un ritm prea rapid.

China a trecut deja la folosirea monedei in sistemul de compensare si de contare a platilor, dupa ce a semnata mai multe acorduri cu centrele financiare din Paris, Frankfurt, Londra, Hong Kong, Taipei, Singapore si Seul.

Moneda ocupa locul V in clasamentul platilor la nivel global, dupa dolar, euro, lira sterlina si yen, cu o pondere in piata de 2,03%, conform datelor prelucrate de Societatea Globala de Telecomunicatii Financiare.

Wei vede in acest fenomen un risc ca unele companii sa apeleze la imprumuturi pe pietele financiare internationale, atingand un grad crescut de indatorare atunci cand costurile imprumuturilor si cursul de schimb se vor regla.

"Sunt nevoie de mai multe masuri complementare care sa imbunatateasca capacitatea de estimare a riscurilor, de control al acestora, atat in cadrul institutiilor financiare, cat si in cele cu rol de supraveghere.

Sunt ingrijorat de acest entuziasm privind internationalizarea monedei chinezesti", spune Shang-Jin Wei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza datorii grecia, #risc investitori Asia, #soc UE Grexit , #Zona euro