Moneda euro a scazut la minimul ultimilor 11 ani fata de yen

Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:08
2027 citiri
Moneda euro a scazut la minimul ultimilor 11 ani fata de yen

Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor 11 ani fata de yen, iar costurile de finantare ale Spaniei au atins un nou record, pe fondul revenirii in actualitate a temerilor privind iesirea Greciei din zona euro.

Potrivit unui oficial al bancii centrale a Chinei, cresterea economica a tarii ar putea incetini pentru cel de-al saptelea trimestru consecutiv in perioada iulie - septembrie, la 7,4%, transmite Bloomberg.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborat luni cu 1,8%, tras in jos in principal de bursa din Hong Kong, care a pierdut 2,6%.

Moneda euro a coborat la minimul ultimilor 11 ani fata de yenul japonez si se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar.

Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la zece ani a urcat la 7,368%, un nou record de la introducerea monedei euro, in timp ce dobanda titlurilor de Trezorerie SUA cu scadenta similara a coborat la un nou minim istoric, de 1,43%, indicand cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor.

Oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene vor ajunge marti la Atena pentru a determina daca statul isi poate respecta angajamentele fata de creditorii internationali. Creditorii externi ai Greciei par neincrezatori ca tara s-a incadrat in tintele fiscale si ar putea intrerupe finantarea, decizie care ar conduce la faliment, posibilitatea iesirii statului elen din zona euro revenind in atentia pietelor.

Astfel, moneda euro s-a depreciat luni cu peste 1%, la 94,4 yeni, cel mai redus nivel din noiembrie 2000. In raport cu dolarul, euro a coborat cu 0,5%, la 1,21 dolari, dupa ce a atins un minim al ultimilor doi ani la 1,20 dolari.

#euro evolutie yen, #euro depreciere yen, #Spania costuri finantare, #randament obligatiuni Spania , #Curs valutar