Bancile centrale din intreaga lume reaprind razboaiele valutare prin relaxarea politicilor monetare

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 21:00
1121 citiri
Bancile centrale din intreaga lume reaprind razboaiele valutare prin relaxarea politicilor monetare

Bancile centrale din intreaga lume, din Europa si pana in Australia, iau noi masuri de relaxare a politicilor monetare, pentru sustinerea cresterii economice, alimentand reaprinderea razboaielor valutare.

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus saptamana trecuta dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, la un nou minim record de 0,25%, iar unii investitori cred ca masura are rolul, partial, sa previna aprecierea euro, care a urcat la cel mai ridicat nivel atins dupa 2011, relateaza Bloomberg.

In aceeasi zi, banca centrala din Cehia a anuntat ca intervine pe piata valutara pentru prima oara in ultimii 11 ani, pentru deprecierea coroanei.

Banca centrala din Noua Zeelanda a anuntat ca ar putea amana cresterea dobanzilor, pentru a tempera intarirea monedei, iar Australia a avertizat ca dolarul australian este la un nivel "inconfortabil de ridicat".

"Aceste tari sunt extrem de preocupate sa isi mentina monedele la un nivel scazut. Presedintele BCE Mario Draghi a incercat cu insistenta, de la inceputul acestui an, sa determine deprecierea euro", a declarat Axel Merk, director la compania Merk Investments din Palo Alto, California.

FMI a redus estimarile referitoare la perspectivele economiei mondiale

FMI a redus estimarile referitoare la perspectivele economiei mondiale, iar inflatia incetineste la niveluri care pot afecta investitiile, astfel ca guvernele si bancile centrale revin la politici care maresc competitivitarea prin deprecierea monedelor.

Aceste masuri risca sa declanseze o noua runda a unui razboi valutar, la mai putin de doua luni dupa ce tarile din G20 s-au angajat sa se abtina de la devalorizarea monedelor in scopuri concurentiale.

"Asistam la o noua era a razboaielor valutare", a spus Neil Mellor, analist la Bank of New York Mellon in Londra.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a explicat ca institutia a redus dobanda de politica monetara pentru a micsora riscul unei perioade lungi de inflatie scazuta, iar decizia nu a fost influentata de cotatia ridicata a euro.

In acest an, euro s-a apreciat cu 5,6% fata de un cos de noua valute

FMI a redus luna trecuta estimarile privind cresterea economiei mondiale, la 2,9% pentru 2013 si 3,6% in 2014, de la previziunile din iulie, de 3,1%, respectiv 3,8%. Institutia anticipeaza ca inflatia din economiile dezvoltate se va mentine sub nivelul de 2% preferata de majoritatea bancilor centrale.

Euro a fost cotat in scadere cu 1,6% in ziua cand BCE a redus dobanda cheie si a incheiat saptamana trecuta la cursul de 1,3367 dolari pe unitate. Luni, la New York, euro este in urcare cu 0,2%, la 1,3396 dolari pe unitate.

In acest an, euro s-a apreciat cu 5,6% fata de un cos de noua valute importante, potrivit unui indice calculat de Bloomberg.

Companii precum transportatorul aerian german Deutsche Lufthansa si producatorul francez de bunuri de lux LVMH au explicat ca rezultatele lor trimestriale au fost afectate de aprecierea euro fata de alte valute importante, respectiv a dolarului fata de yen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie mondiala, #banca centrala , #Europa