Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SUA avertizeaza Japonia in privinta deprecierii fortate a yenului

SUA avertizeaza Japonia in privinta deprecierii fortate a yenului


Trezoreria Statelor Unite a avertizat Japonia sa nu mentina yenul la un nivel scazut pentru a obtine astfel un avantaj in privinta competitivitatii economice, dupa ce guvernul a la Tokyo a adoptat mai multe masuri agresive pentru repornirea economiei.

Intr-un raport referitor la piata valutara mondiala, Trezoreria americana a criticat si China pentru reluarea interventiilor "de amploare" in piata financiara cu scopul mentinerii monedei la un nivel scazut. SUA nu au nominalizat, insa, China ca "manipulator de moneda".

Raportul Trezoreriei pare sa fie parte a unei strategii mai ample de raspuns a administratiei americane la schimbarile majore de politica economica din Japonia, in uma preluarii puterii de catre premierul Shinzo Abe.

Banca Japonieia a cauzat ultima runda de depreciere a yenului dupa ce socat pietele financiare la inceputul lunii cu o crestere masiva a masei monetare, prin angajamentul privind cresterea substantiala a achizitiilor de obligatiuni si alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% fata de yen dupa anuntul bancii centrale si cu 15% de la preluarea puterii de catre Abe la sfarsitul lunii decembrie.

Politicienii niponi au insistat ca declinul puternic al yenului este o consecinta a politicilor de stimulare a economiei si nu obiectivul guvernului.

In contextul cresterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate sa forteze deprecierea propriilor monede pentru a sustine exporturile. Aceste presiuni au devenit si mai puternice, intrucat SUA, Europa si Japonia incearca sa stimuleze economia prin introducerea de lichiditati in sistemul financiar - politici cu efect de depreciere asupra propriilor monede.

Investitorii in cautarea de randamente mai bune isi muta banii catre economiile emergente, punand presiune de apreciere pe monedele acestora. Exporturile tarilor emergente devin astfel mai scumpe si mai putin competitive la nivel global.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1518 ori