Ministerul Finantelor Publice a atras luni 555 milioane euro prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei si, respectiv, 289 milioane euro, (valori insumand 2,7 miliarde lei - 555 milioane euro) prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Astfel, valoarea rundelor de finantare derulate in acest an la BVB de catre Ministerul Finantelor Publice a urcat 4,74 miliarde lei - aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei si 457,4 milioane euro)", arata BVB.
In cadrul celei de-a doua oferte, respectiv in perioada 9 - 27 noiembrie, romanii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani.
Dobanda anuala pentru titlurile in euro este de 1,85%, in timp ce pentru titlurile in lei dobanda anuala este de 3,5% in cazul celor cu scadenta in 2021 si de 4% in cazul celor cu scadenta in 2023.
Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, luni, 7 decembrie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.
"Succesul celei de-a doua oferte de... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2020, ora 20:58
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 300 milioane lei prin obligatiuni cu scadenta reziduala de trei ani ani, la un randament mediu in scadere, de 4,9%, reprezentand cel mai redus nivel platit la imprumuturile in lei din piata interna.
Valoarea indicativa a fost de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 1,2 miliarde lei.
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, miscarea fiind in linie cu evolutia activelor de risc din pietele globale, potrivit analistilor ING Bank.
Interesul din precedentele doua licitatii a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
La inceputul lunii martie, administratorii datoriei publice au vandut instrumente din aceeasi emisiune, respectiv cu scadenta in ianuarie 2016, la un randament mediu de 5,49%.
Toate licitatiile programate de Ministerul de Finante in aprilie sunt pentru obligatiuni, iar urmatoarea operatiune este programata pentru joi, pentru titluri pe 10 ani, in suma de 400 milioane lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 20,52 miliarde lei, la care se adauga 1,08 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:02
Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa imprumute luni un miliard de lei de la bancile locale, prin doua licitatii de titluri de stat, fiecare in valoare de 500 de milioane lei.
Trezoreria va derula o licitatie de obligatiuni cu scadenta la 7 ani si o licitatie de certificate de trezorerie cu scadenta la un an.
Ministerul Finantelor Publice a programat in luna martie imprumuturi de trei miliarde de lei de la bancile locale, prin sase emisiuni de titluri de stat. MFP a comunicat ca vrea sa imprumute in primul trimestru din 2013 intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna aproape 17 miliarde lei. mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:59
Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa imprumute in luna martie titluri de trei miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata locala, sub suma atrasa in februarie, de 4 miliarde lei.
Vor fi organizate doua licitatii pentru certificate de trezorerie si patru pentru obligatiuni cu scadenta intre 2 si 10 ani, fiecare cu o valoare indicativa de 500 milioane lei, potrivit calendarului.
In luna martie ajung la scadenta titluri de circa 6 miliarde lei, dublu fata de valoarea imprumuturilor planificate.
Prima operatiune va fi organizata joi, 7 martie, pentru obligatiuni pe 4 ani.
Finantele au atras in februarie 4,03 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma imprumutata in ianuarie, de 11,4 miliarde lei. Tot in februarie administratorii datoriei publice au atras si 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.
Ultimele sedinte din aceasta saptamana au fost caracterizate de intrari suplimentare de fluxuri straine pe segmentul de obligatiuni 2-5 ani din piata secundara a titlurilor de stat in lei, inainte de includerea oficiala a obligatiunilor emise de... mai mult
Sambata, 02 Martie 2013, ora 11:34
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 56 luni, in valoare de 250 milioane lei, la un randament mediu de 6,66% pe an.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 250 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 855,8 milioane lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), scrie Newsin.
MFP si-a propus sa atraga 3,55 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna noiembrie, in vederea finantarii deficitului bugetului de stat si refinantarii datoriei publice.
Investitorii straini, mai atrasi de titluri de stat in valuta. Pe ce se bazeaza?
Detinerile investitorilor straini in titluri de stat in lei au scazut la 5,4% din totalul datoriei publice in lei in septembrie, de la 6,1% anterior. Investitorii sunt mai atrasi de titluri de stat in valuta.
"Date recente arata ca detinerile investitorilor straini in titluri de stat in lei au scazut la 5,4% din totalul datoriei publice in lei in septembrie, de la 6,1% anterior", arata analistii ING. mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:41
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni cu maturitatea la doi ani in valoare de 336,4 milioane de lei, mai putin de jumatate din cat si-a propus, la un randament mediu de 5,73%, in urcare fata de cel platit in luna mai pentru titluri cu aceeasi scadenta, de 5,53%.
Bancile au realizat subscrieri de 1,1 miliarde lei, iar valoarea programata era de 700 milioane lei.
Prin licitatia de joi, Trezoreria a redeschis o emisiune lansata in martie, cu scadenta in aprilie 2014. Ministerul a vandut si in luna mai titluri din aceeasi emisiune, atragand 335 milioane de lei.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in luna iunie 3,5 miliarde lei prin vanzare de titluri de stat pe piata interna, valoare apropiata de suma imprumutata in luna mai, de 3,54 miliarde lei.
La urmatoarea licitatie, MFP va scoate la vanzare certificate de trezorerie pe un an, prin care vrea sa atraga un miliard de lei.
Finantele au imprumutat de la inceputul anului 34,89 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR. Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 16:47
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 185 luni, in valoare de 122 milioane lei (28 milioane euro), la un randament mediu de 6,98% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Aceasta a fost prima emisiune de titluri de stat la 15 ani lansata de MFP din 2005.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 300 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,202 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna februarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 17:00
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 50 luni, in valoare de 500 milioane lei (115,2 milioane euro), la un randament mediu de 6,75% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 400 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,370 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna februarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 15:25
Ministerul de Finante a atras 800 millioane de lei, prin titluri de stat, prin vanzarea de obligatiuni de tip benchmark, scadente in 24 luni, la un randament mediu de 7,40% pe an.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 800 milioane de lei , insa bancile au depus au depus cereri de cumparare de 1,485 miliarde lei,potrivit Bancii Natioane a Romaniei.
MFP vrea sa atraga 4 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna octombrie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului.
Ministerul Finantelor Publice a atras anul trecut circa 41,038 miliarde lei pe parcursul lui 2010. In 2009, statul a luat din piata aproape 65 miliarde lei, de peste cinci ori mai mult decat in 2008.
Ce sunt obligatiuni de tip benchmark
Exista doua categorii de titluri de stat: pe termen scurt si pe termen lung sau mediu de tip benchmark.
Titlurile de stat pe termen mediu sau lung sunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an, vandute la valoarea nominala, cu discount sau prima si prin care Statul plateste anual o dobanda, conform conditiilor din prospectul de emisiune. mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 16:36