Profitul Fondului Proprietatea s-a majorat la 655 mil. lei

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 12:22
1789 citiri
Profitul Fondului Proprietatea s-a majorat la 655 mil. lei

Fondul Proprietatea a afisat, miercuri, un castig net preliminat de 655 milioane lei (155 milioane euro), aferent primelor noua luni ale acestui an, pe seama vanzarii participatiei la CEZ, si estimeaza ca profitul anual va creste in 2009 cu 48%, la aproximativ 690 milioane lei, precizeaza NewsIn.

Initial, Fondul se astepta sa obtina un profit net de 212,4 milioane lei pentru intreg anul 2009, dar asteptarile sale au fost depasite ca urmare a vanzarii participatiilor la CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii, in cuantum de 546,7 milioane lei.

"Fondul Proprietatea a vandut participatia detinuta la CEZ Servicii SA (12% din capitalul social) pentru 1,6 milioane euro. Pretul de vanzare este de circa opt ori mai mare decat costul investitiei si dublu fata de valoarea de piata evaluata de un evaluator independent, data evaluarii fiind 31 decembrie 2008", sustin reprezentantii Fondului.

Astfel, castigul brut aferent acestei tranzactii, inainte de impozitare, este de aproximativ 1,4 milioane euro, in conditiile in care Fondul devenise actionar la CEZ Servicii in luna mai 2007, cu ocazia infiintarii societatii, printr-un aport in numerar de circa 200.000 euro la capitalul social.

Fondul Proprietatea avea lichiditati de 2,1 miliarde lei la finalul lui septembrie


La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, Fondul Proprietatea avea lichiditati de 2,1 miliarde lei (503,6 miloane euro), din care 2,03 miliarde lei in depozite bancare din 13 banci, pentru diversificarea riscului, si 74,2 milioane lei in titluri de stat. Tot atunci, 43% din depozitele bancare erau in lei, iar restul de 57% in euro.

Reprezentantii Fondului au mai declarat ca, in primele noua luni, au obtinut venituri din dobanzi de 94 milioane lei.

Fondul Proprietatea isi alege o casa de avocatura cu care sa recupereze creantele de la MFP

Fondul Proprietatea este in proces de contractare a serviciilor de asistenta juridica din partea uneia din cele trei case de avocatura cu care colaboreaza, pentru reprezentare in litigiul privind recuperarea, pe cale juridica, a sumei ramase neplatite, au declarat, miercuri, reprezentantii FP, informeaza NewsIn.

Creanta Ministerului Finantelor Publice (MFP), privind capitalul social subscris si nevarsat, a scazut de la 561,27 milioane lei, la sfarsitul anului trecut, la 519,39 milioane lei, la finalul lunii septembrie, pe fondul incasarii unor sume suplimentare de la MFP.

"Nu avem un raspuns din partea actionarului majoritar, asa ca vom continua recuperarea creantei pe cale legala", a declarat, miercuri, directorul general al Fondului Proprietatea, Daniela Lulache.

Fondul Proprietatea a initiat demersuri in vederea recuperarii sumei neplatite, primele masuri constand in publicarea a doua somatii de plata succesive. Ultima somatie a avut drept termen data de 30 septembrie 2009, au mai spus reprezentantii Fondului.

#actiuni, #fond, #profit, #proprietatea, # case, # avocatura, # recuperare, # capital , #stiri CEZ Distributie