Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Randamentul titlurilor de stat, in scadere: Finantele au imprumut aproape un mld. de lei

Randamentul titlurilor de stat, in scadere: Finantele au imprumut aproape un mld. de lei


Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 978,4 milioane lei prin titluri la un an, peste valoarea indicativa, la un randament de 5,95%, sub cel acceptat la inceputul lunii septembrie pentru titluri cu aceeasi scadenta, de 6,07%.

Oferta totala a bancilor a fost de 1,9 miliarde de lei, de peste doua ori mai mare decat valoarea programata, de 800 milioane lei.

La inceputul lunii septembrie, Ministerul Finantelor a atras 600 milioane lei, prin emitere de obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 6,07%.

Statul roman a imprumutat 600 milioane lei prin vanzare de certificate

Pentru luna septembrie, Ministerul Finantelor a planificat licitatii de 3,3 miliarde lei din piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma cu care s-a imprumutat in luna august.

Luna trecuta, Finantele au reusit sa atraga doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunilor politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii, rezultat al plafonarii sumelor din operatiunile repo.

In primele cinci operatiuni din aceasta luna, administratorii datoriei publice au atras de 4,34 miliarde lei, iar ultima licitatie este planificata pentru joi, cand Finantele scot la vanzare titluri pe patru ani, cu o valoare indicativa de 200 milioane lei.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,27 miliarde lei din piata locala.

La aceasta suma se mai adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 3261 ori